Review: Rotting Christ – Rituals – Season of Mist – Release: 12-02-2016

Review: Rotting Christ – Rituals – Season of Mist – Release: 12-02-2016.

4728733Rotting Christ is altijd een beetje het vreemde eendje in de black metal scene geweest. Na alle bevaren koersen wil ik die stempel eigenlijk ook niet meer op ze drukken. Ik ben niet altijd even blij geweest met hun nieuwe koers. Vooral de laatste twee albums deden mij niet echt bekoren. Toch heeft Rotting Christ genoeg krediet opgebouwd om enthousiast te worden als zij met een nieuw album op de proppen komen. Ditmaal wel erg met de vingers gekruist omdat ik eigenlijk wel weer toe ben aan een goed Rotting Christ album en ik weet dat deze Grieken daar zeker toe in staat moeten zijn. “Rituals” is in ieder geval weer een stap in de goede richting. De band haalt weer het concept “ Mythology” uit de kast. Rotting Christ neemt ons weer mee op een donkere, zwaarmoedige reis vol mythes en aanverwante zaken. Het klinkt niet bijster origineel, maar geloof me, het wordt zeer magistraal ten uitvoer gebracht. Muzikaal voelt het duister aan en met name de “chants” van zowel mannelijke als vrouwelijke vocalisten werken hevig in op je gemoed. Een hoog toeters en bellen gehalte bevat de plaat wel. De luisteraar krijgt een vol geluid voor zijn of haar kiezen. Ondanks de muur van geluid blijft “Rituals” fier overeind staan.

Er zijn ook weer gastmuzikanten vertegenwoordigd op “Rituals”. Onder meer Nick Holmes ( Paradise Lost) komt nog even zijn vocalen ten gehore brengen op het magistrale ‘For A Voice Of Thunder’. Dit nummer is tevens één van de hoogtepunten op deze plaat, vanwege het oudere karakter dat Rotting Christ hier ten hore brengt van zichzelf. Als we het dan toch over de vocalist hebben. Sakris zijn welbekende krijsen staan weer goed vertegenwoordigd op “Rituals”, doch schuwt de man niet van zijn trademark hier en daar af te stappen. Hij laat horen een veelzijdig vocalist te zijn.
De heren zijn duidelijk van het softe pad afgestapt. Niet dat het nu allemaal blastgeweld is, die koers hebben zij al lang achter zich gelaten. Nee, het album is zwaarmoediger en duisterder zoals het klonk ten tijde van het album “ Aeolo”. De productie is wel wat beter neergezet. Ik vind de sound van “Rituals” in ieder geval wat fijner in het gehoor liggen dan destijds van “Aeolo”.
Van releases zoals “Rituals “ word ik altijd erg blij. Een oude rot in het vak zoals Rotting Christ laat horen dat hun creatieve vuur nog lang niet is uitgeblust.

Score: 4,2 uit 5

Links:
Rotting Christ Facebook
Rotting Christ Official

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Desolate Fields – Past Apocalyptic Dates – Release: 01-10-2016

LiveReviewer

Review: Body Count – Bloodlust – Century Media – Release: 31-03-2017

LiveReviewer

Review: Cirith Ungol – Witch’s Game – Metal Blade Records – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3