Report: Behemoth / Abbath / Entombed A.D. / Inquisition – Tivoli Vredenburg Utrecht, 06-02-2016

Report: Behemoth / Abbath / Entombed A.D. / Inquisition – Tivoli Vredenburg Utrecht, 06-02-2016.

Terwijl in delen van Nederland carnaval de boventoon voert is er voor de metalhead een mooier feestje te vinden in de mooie Ronda zaal van Tivoli Vredenburg. Een avond gevuld met harde muziek, bier en vooral veel gezelligheid wordt verzorgd door de bazen van Behemoth, Abbath, Entombed A.D. en opener Inquisition.

InquisitionDe avond begint al vroeg wanneer Inquisition om zes uur al mag aftrappen. Desondanks is de zaal al redelijk gevuld wanneer een onheilspellend en duister intro begint. De band laat er geen gras over groeien, want direct na het intro knalt de tweemansformatie los.
Ondanks dat ze maar met twee man zijn komt er een flink geluid bij vrij. Ik ben blij dat ik oordoppen mee heb, want het volume staat flink hoog, wellicht als compensatie voor het beperkte geluid. De black metal van deze mannen is lekker vuig en agressief, maar simpel. Het nadeel aan slechts één gitarist is wel een beetje dat fouten nogal opvallen, maar gelukkig speelt het duo vrij strak en aan het beginnend geheadbang te zien lust ook het publiek er wel pap van. Prima om de avond mee te openen!

Entombed A.D. doet niet aan intro’s, maar gaat meteen lekker los. Een ietwat vreemde eend in de bijt wat mij betreft, maar het Zweedse doodseskader bouwt al snel een goed feest op. Zanger Petrov is goed bij stem en brult lekker door. Zowel zijn zang als de drums lijken in de soundmix beduidend harder dan de gitaren te staan, die aanvankelijk wat onder gewaaid lijken. Maar gelukkig is daar niks van te merken tijdens de lekker scherpe solo’s. De band brengt lekker hakwerk en de moshpit kan ook lekker los op het groovende beukwerk. De band krijgt een erg warm onthaal en men zingt ook lekker luidkeels de teksten mee.
De band staat er ook niet zo statisch bij als de eerste band en zoekt dan ook veelal contact met het publiek. Een van de crowdsurfers wordt zelfs beloond met een blik bier, alvorens door de security weer weggeleid te worden.
Wellicht was de band een aparte toevoeging, maar een feest was het zeker!

abbathEn dan is het wachten op een van de grootste cult figuren die er in de metalwereld rondlopen. Volgens verhalen waren voorgaande shows van hem niet al te best, dus het is nog maar afwachten hoe het vanavond zal zijn. Al snel blijkt dat het voor vanavond in elk geval niet zal gelden, want Abbath is in topvorm! Naast zijn trouwe maat King wordt de man bijgestaan door Ole André Farstad, ook bekend van het debuutalbum, op tweede gitaar en wordt het Creature masker gedragen door Gabe Seeber.
Al tijdens het eerste nummer ‘To War!’ is duidelijk dat Abbath prima verder kan zonder de Immortal naam. De man is een geboren entertainer en weet het publiek goed op te ruien. Hij mag dan wel soms een halve clown zijn, maar wel een verdomd goede en het publiek eet dan ook uit zijn hand. Natuurlijk weet de man wat het volk wil, dus komen er ook enkele Immortal nummers voorbij zoals ‘Tyrants’, en wordt zelfs het I-project eventjes van stal gehaald.
Al met al een geweldige show en Nergal zal er nog flink aan moeten trekken om zijn positie als headliner waard te zijn.

behemothPersoonlijk keek ik vooral uit naar de integrale uitvoering van “The Satanist”, Behemoth’s magistrale opus uit 2014. Zoals gezegd zou de band nogal wat werk moeten leveren om Abbath te overtreffen.
En verdomme, dat deed de band! Vanaf de eerste tonen van ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ ging het los en als een duistere priester leidde Nergal het publiek mee door zijn verhaal. Het geluid was perfect, Nergal bruut goed bij stem en de show vlamde werkelijk waar. De band stond ook duidelijk met veel plezier te spelen, want de feedback uit het publiek was als een razende. Na het volledige “The Satanist” album ten gehore gebracht te hebben deed de band nog een enkele van enkele classics om het feest helemaal af te maken.

Het was een vadsig vette concert avond, met 4 toppers van bands. Hoewel de Tivoli Vredenburg nogal een keurige uitstraling heeft blijkt maar weer dat het uitermate geschikt is voor metal shows van dit formaat. Voldoende barren, een prima groot balkon en een goed geluidssysteem zorgen voor een perfecte avond.
En de verbaasde blikken van andere gasten (er vonden in het complex nog enkele andere optredens plaats) waren leuke pluspuntjes

Tekst: Robert Popovic
Foto’s: Ronald van de Baan