Review: Wigelius – Tabula Rasa – AOR Heaven – Release: Out Now

Review: Wigelius – Tabula Rasa – AOR Heaven – Release: Out Now.

Wigelius werd in 2011 opgericht door Anders Wigelius, nadat hij meedeed aan een Zweedse TV show. Dit leverde hem een platendeal met Frontiers Records op. Het oorspronkelijke idee was om jaren 80 rock te brengen met een moderne twist. Een jaar later kwam hij op de proppen met zijn debuut “Reinventions”. Ik was toen danig onder de indruk van deze vooral fris klinkende plaat. Na een lange pauze brengt hij met “Tabula Rasa” het vervolg uit.

Wigelius is:
Anders Wigelius – zang
Jacob Svensson – gitaar
Erik Wigelius – drum
Patrik Janson – basgitaar

Tabula Rasa
Wigelius-425x410“Tabula Rasa” is Latijn voor schone lei. De keuze van de albumtitel wordt meteen duidelijk bij opener ‘Do It All Again’. Het nummer is duidelijk meer popgericht en kent een meer gepolijst geluid. Maar Anders last toch enkele hoge uithalen in het nummer en de gitaar van Jacob klinkt gewoon lekker. Is dit een voorbode voor het volledige album?
‘Deja Vu’ start met een snelle melodieuze solo en de invallende toetsen doen me denken aan Lionville en een snuifje Work of Art. Dit nummer is veel vlotter dan het vorige en gaat meer de richting van het debuut op!
Ik bespeur een lichte Def Leppard toets bij de start van ‘These Tears I Cry’. Dit nummer kwam in 2014 al als digitale single uit. Het nummer laat vooral een vet basgeluid horen en de zang van Anders blijft hemels en is op en top AOR! Het nummer bevat een catchy refrein met fraaie en zoete achtergrondzang!
‘Long Way From Home’ start wild (voor een AOR band!), maar al vlug mengen de speelse toetsen zich in het geluid. Toch blijft dit het meest rockende nummer van het album.
‘Set Me Free’ is een vlotte licht verteerbare rocker en voegt nog een andere tint toe aan het al rijke muzikale palet.

Dance invloeden duiken op tijdens ‘Yesterdays News’. Maar tegelijkertijd laat Anders enkele hoge uithalen horen. De band houdt van contrasten en dat houdt hun composities spannend. Leuke bonus hier is de korte maar licht scheurende gitaarsolo!
Terug wat meer power krijgen we voorgeschoteld met ‘Time Well Wasted’. Dit werd 2 jaar geleden ook al digitaal uitgebracht. De geest van H.e.a.t. dwaalt rond in het geleidelijk opbouwende ‘9 Out Of 10’.
‘Run With Me’ is op zijn beurt een pak vlotter, maar ook meer popgericht. Dit betekent niet dat het daarom minder is, integendeel. Dit is een toppertje dat het beste uit twee werelden combineert.
Als afsluiter krijgen we de gevoelige ballade ‘Ma Chérie’. De piano en de akoestische gitaren benadrukken nog meer de kwaliteit van de stem van Anders.

Conclusie:
Na een eerste luisterbeurt had ik mijn twijfels over dit album. Maar als reviewer weet ik dat je nooit over één nacht ijs mag lopen en zette het album op herhalen via mijn mp3. Bij iedere luisterbeurt werd mijn glimlach breder. Toegegeven, hun debuut had meer punch, maar je moet toegeven dat dit een album is met veel variatie en je niet rap zal vervelen.

Score: 4 out of 5

Tracklist:
1. Do It All Again
2. Deja Vu
3. These Tears I Cry
4. Long Way From Home
5. Set Me Free
6. Yesterdays News
7. Time Well Wasted
8. 9 Out Of 10
9. Run With Me
10. Love Is The Key
11. Please Please Please
12. Ma Chérie

Links:
Wigelius Official
Wigelius Facebook
AOR Heaven

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Metal Church – XI – Nuclear Blast Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Rudra – Enemy of Duality – Transcending Obscurity – Release: 17-12-2016

LiveReviewer

Review: Arctic Rain – The One – Frontiers Music – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3