Review: Serenity – Codex Atlanticus – Napalm Records – Release: Out Now

Review: Serenity – Codex Atlanticus – Napalm Records – Release: Out Now.

Serenity’s geschiedenis startte in 2001 in Tirol, Oostenrijk. Maar het duurde toch tot 2007 voor er na een paar demo’s een volwaardig album uit kwam. Nog twee albums volgden en op het in 2013 uitgebrachte album “War Of Ages” werd een zangeres toegevoegd aan de line-up. Dit zorgde er deels voor dat andere karakters op het album ook een andere stem kregen. Maar Clémentine Delauney hield het na dat album voor bekeken en voortaan is het opnieuw bijna uitsluitend Georg die je hoort op hun nieuwste “Codex Atlanticus”.

Serenity is:

Georg Neuhauser – zang
Chris Hermsdörfer – gitaar
Fabio D’Amore – basgitaar
Andreas Schipflinger – drum

 

Codex Atlanticus
GvQ379rHet album begint als een filmscore met het titelnummer. Dit conceptalbum vertelt het verhaal van Leonardo Da Vinci. Een fluitje van een cent voor bandleider Georg om rond zo’n figuur een album neer te pennen, want de man heeft geschiedenis, aardrijkskunde en archeologie gestudeerd. Hij doceert trouwens geschiedenis aan de universiteit en aan de hoge school voor volwassenen.

Terug naar het album met het eerste echte nummer ‘Follow Me’. Meteen valt het gebruik van de orkestratie op. In vergelijking met de vorige albums zijn de gitaren wat minder prominent aanwezig. Maar gelukkig valt er nog te smullen van de melodieuze solo’s. De toetsen en de orkestratie liggen sterken in de mis. Maar dit album legt eigenlijk de nadruk op het zangwerk van Georg. De man beschikt dan ook over een geweldige strot. Op ‘Sprouts Of Terror’ laat hij naast zijn meer pop georiënteerde geluid ook wat rauwere geluiden ontsnappen uit zijn mond. De gitaren klinken tijdens die momenten dan ook wat agressiever. De dubbele basdrum houdt je oren lekker warm. Het album laat ook voldoende variatie horen, want ‘Iniquity’ klinkt melodieus en pompeus en doet me denken aan Within Temptation ten tijde van hun “The Silent Force” album (maar dan zonder Sharon uiteraard).

De productie lag in de handen van Jan Vacik en de man zorgde ook voor het geweldige toetswerk op het album. Dit album bevat veel bombast, klinkt melodieus en staat bol van voortreffelijke zanglijnen.
Dat Jan Vacik een voortreffelijke toetsenist is, wordt vooral duidelijk in het langzaam opbouwende ‘Caught In A Myth’. De toetsen spelen hier duidelijk een hoofdrol en worden geholpen door een vet basgeluid van Fabio. Maar wees gerust; er wordt ook gerockt op dit album. ‘Fate Of Light’ is een gitaar gedomineerd nummer met een commercieel klinkend refrein.

De piano duikt op in de ballade ‘The Perfect Woman’. Langzaamaan wordt de spanning opgebouwd door de zang van Georg en de toetsen. Georg krijgt hier ook wat hulp van de nachtegaal Amanda Sommerville (geen onbekende bij melodieuze rock liefhebbers). Het snellere ‘Spirit In The Flesh’ bevat wat folk invloeden bij de start, maar na een tijdje worden we ondergedompeld in een bad van bombastische melodieën.

Conclusie:
Dit album heeft me aangenaam verrast. Georg beschikt over een uiterst aangenaam stemgeluid. De composities zijn stuk voor stuk knap en zitten vol afwisseling. Wie houdt van symfonische power metal, moet zeker en vast deze band checken. Het album luistert vlotjes weg en verveelt geen seconde. De open productie zorgt voor een fris, maar toch vol geluid. Een vette aanrader voor fans van uitmuntende vocalen.

Score: 4,35 uit  5

 

Tracklist:
1. Codex Atlanticus
2. Follow Me
3. Sprouts Of Terror
4. Iniquity
5. Reason
6. My Final Chapter
7. Caught In A Myth
8. Fate Of Light
9. The Perfect Woman
10. Spirit In The Flesh
11. The Order

Links:
Serenity Official
Serenity Facebook
Napalm Records

Tekst: Rik Bauters

 

Related posts

Short Report: Deprive – Into Oblivion – Record Company – Release: Out Now

livereviewer

PETERIK/SCHERER – RISK EVERYTHING – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: OUT NOW

livereviewer

Review: Doro – Strong And Proud – Nuclear Blast Records – Release: Out Now.

LiveReviewer
UA-17622028-3