Review: Rick Springfield – Rocket Science – Frontiers Records – Release: Out Now

Review: Rick Springfield – Rocket Science – Frontiers Records – Release: Out Now.

Rick Springfield is een Australische muzikant, zanger, songwriter, acteur en schrijver. Zijn muzikale carrière begon hij in 1969 met de pop rock band Zoot. Hij begon een solo loopbaan in 1972, maar het duurde tot 1981 tot hij groot succes boekte. Met de single ‘Jessie’s Girl’ van zijn album “Working Class Dog” behaalde hij een Grammy Award voor de best male rock vocal performance. Als acteur was hij onder andere te zien in de cult serie Battlestar Galactica (originele in 1978), General Hospital, Californication en onlangs True Detective. Hij bleef echter ook platen maken en bij geregelde tijdstippen brengt hij nieuw materiaal uit. Met deze “Rocket Science” gooit hij zijn 18de album op de markt.

Rick Springfield is:

Rick Springfield, George Nastos, George Bernhardt, Tim Pierce – gitaar
Matt Bissonette – basgitaar/achtergrondzang
Jorge Palacios – drum/percussie
Robbie Wyckoff, RS en Windy Wagner – achtergrondzang
Chariya en Josh Bissonette, Brandon Mgee, Buddy the Dog – ‘gang’ vocals
John Jorgenson – pedal steel
George Doering – banjo, mandoline, akoestische gitaar
Jim Cox – toetsen
Craig Eastman – Fiddle

Rocket Science
album_cover_RICK SPRINGFIELD Rocket Science_56719e10d1d85Zoals uit de inleiding blijkt is Rick Springfield een manusje van alles. Zijn nieuwste album start hij een het uiterst aanstekelijke partyrocker. Met een titel als ‘Light This Party Up’ kan dat ook geen probleem zijn. Zijn korte gitaarriffs blijven in je hoofd hangen en de man beschikt over een aangenaam stemgeluid. Hij injecteert zijn songs met een hoge dosis pop, maar ik lust hier wel pap van!
‘Down’ is een rustiger nummer dat nog meer naar radiopop neigt, maar zijn stem werkt hier betoverend. Dit is het 18e album van Rick en hij heeft al bewezen dat hij kwaliteitsvolle nummers kan schrijven. Ook hier valt er volop te genieten van zijn compositorische talenten.

Hij gaat volledig de radio pop rock toer op met het wondermooie ‘That One’. De gitaarsolo’s zijn allen aan de korte kant, maar zijn steeds iets om naar uit te kijken. De Nashville country invloeden zijn duidelijk hoorbaar en dit zorgt meermaals voor een vrolijke toets. In het midtempo ‘The Best Damn Thing’ komt dit voor het eerst goed op voorgrond. Vooral in het gitaarwerk en de toevoeging van de extra instrumenten.

Maar bij het aanhoren van de banjo tijdens ‘Miss Mayhem’ haal je spontaan je cowboyhoed en boots uit de kast, trek je die aan en begin je te shaken op de beat. Yiehaa…
Vanaf hier nemen de country invloeden het wat over van de rock en de volgende vijf nummers zijn eerder countryrock nummers. Zo kent ‘Pay It Forward’ naast viool ook akoestische gitaar en wat slidegitaar. ‘Let Me In’ kan je het best omschrijven als een country ballade, maar dan wel eentje met klasse!

Met ‘We Connect’ begeven we ons terug op het moderne rock pad en hier blijkt opnieuw dat Rick een veelzijdige songwriter is, die verschillende stijlen aan kan.
‘Concrete Heart’ laat zich dan weer onderscheiden door de grote aanwezigheid van toetsen en akoestische gitaren.
‘Earth To Angel’ sluit dit vooral vrolijk klinkende album af met een vlotte rocksong met deze keer wat folk invloeden.

Conclusie:

Wie fan is van Rick Springfield kan dit album blind aanschaffen. Fans van kwalitatieve songs zullen hier ook van genieten. Rockers met een open geest moeten dit album eens beluisteren en zullen ongetwijfeld gecharmeerd zijn door de stem van Rick en zijn toffe composities. Een uitstekend album om de zon te doen schijnen ook al regent het buiten.
Aparte vermelding nog voor het geweldige gevoel voor humor van Rick, want die hoes is toch hilarisch!

Score: 3,95 uit  5

Tracklist:
1. Light This Party Up
2. Down
3. That One
4. The Best Damn Thing
5. Miss Mayhem
6. Pay It Forward
7. Found
8. Crowded Solitude
9. Let Me In
10. All Hand On Deck
11. We Connect
12. (I Wish I Has A) Concrete Heart
13. Earth To Angel

Links:
Rick Springfield Official
Rick Springfield Facebook
Frontiers Records

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Lionheart – Second Nature – AOR Heaven – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Patriarch – Rage Of Gods – Eigen beheer – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Iniquitous Savagery – Subversion of the Psyche – Grindethic Records – Release: Out Now

livereviewer
UA-17622028-3