Review: Almanac – Tsar – Nuclear Blast Records – Release: 18-03-2016

Review: Almanac – Tsar – Nuclear Blast Records – Release: 18-03-2016.

Na 15 jaar en 10 cd’s als gitarist, producer en componist van het Duitse metal instituut Rage besloot Victor Smolski verder te gaan met zijn nieuwe groep Almanac. De gitaar virtuoos liet voor het eerst van zijn droom horen op het album “Speak Of The Dead” in 2006 met het nummer ‘Suite Lingua Mortis’. Dit beviel hem zo goed dat hij in 2013 met een volledig album onder de noemer van Lingua Mortis Orchestra op kwam zetten. Dit is de reden waarom de wegen van Peavy Wagner en Victor gescheiden zijn, want Victor wou meer de paden van de symfonische metal bewandelen en Peavy wou op het traditionele metalpad blijven. Victor heeft met zijn nieuwe project het klassieke element aan zijn gekende stijl willen toevoegen. Benieuwd of hij daar met zijn debuut “Tsar” in geslaagd is?

Almanac is:
Victor Smolski – gitaar, toetsen
Andy B. Franck – zang
David Readman – zang
Jeanette Marchewka – zang
Enric Garcia – toetsen
Michael Kolar – drum
Armin Alic – basgitaar

Tsar
almanac-tsarNa een bombastische start schiet het titelnummer na een minuut uit zijn startblokken met beukende drums en strakke riffs. Wanneer de stem van David Readman invalt wordt meteen duidelijk dat dit een power metal feestje zal worden. De orkestratie overheerst nooit en voorziet het nummer van diepgang en zorgt dat het genrelabel wat verschuift naar symfonische power metal. De gitaarcapriolen van Smolski trekken natuurlijk de nodige aandacht. Zowel zijn snelheid als het hoog gehalte aan melodie in zijn spel zijn verbluffend. De wat diepere stem van Andy B. Franck vult de warmere toon van David perfect aan.

‘Self-Blinded Eyes’ laat wat Oosterse invloeden horen en klinkt lichtjes toegankelijker. Dat dit de eerste video is geworden verbaast me niet! Het gebruik van meerdere stemmen komt de luisterervaring ten goede, want deze zes minuten zijn voorbij voor je er erg in hebt. Het samen gezongen refrein is super catchy! Na de ingeklede gitaarsolo ‘Darkness’ wordt je uit je zetel geblazen door de supersonische start van ‘Hands Are Tied’. De manier van zingen roept hier veel emoties en gevoelens op.
‘Children Of The Future’ is een echte beuker, waar er een mooi samenspel is van de toetsen en de (bij momenten) piepende gitaren. Maar er valt het meest te genieten tijdens de instrumentale break, Smolski is hier echt op dreef!

Een Oosters getinte intro met fluit, een kabbelend gitaarriffje en vooral de waanzinnige stem van David brengen het lange ‘No More Shadows’ op gang. Een trager nummer, dat deze keer onder andere door een diepe baslijn, het gebruik van strijkers en de vele plotse wendingen mijn favoriet van het album is geworden. Een enorm avontuurlijk nummer!
Met ‘Nevermore’ kiest Smolski opnieuw voor snelheid met melodie. De zang klinkt hier ook licht schreeuwerig en past perfect bij de wilde riffs en uit de pan swingende toetsen. Dit is zonder twijfel het agressiefste nummer van het album.

Na een romantische start vervolgt ‘Reign Of Madness’ als een pure met blues doordrenkte powerballade. De stem van Jeanette Marchewka zorgt ervoor dat de romantiek ook verder in het nummer hoorbaar is. Het refrein rockt er stevig op los en er zijn ook gesproken stukken aanwezig.
Gitaren en dubbele basdrum in overvloed bij de aanvang van het licht progressieve ‘Flames Of Fate’. Op deze albumsluiter is de gitaar de absolute dictator en deze keer zijn we voorstander van dictatuur! Het eerder gemeen gesproken middenstuk vormt de aanloop naar ware instrumentale extravaganza van zowel gitaar en toetsen. Een krachtige manier om een sterk album af te sluiten!

Conclusie:
Ik maakte al gewag van de strijd om het beste product tussen Peavy en Victor in de review van de Rage EP een tijdje terug. Wel, na het beluisteren van dit album zal Peavy veel sterker uit de hoek moeten komen dan op die EP om deze Almanac van de troon te stoten. Het is smullen geblazen van de man zijn voortreffelijk gitaarspel dat veel melodie laat horen. De orkestratie is een echte meerwaarde en de stemmen van David en Andy vullen elkaar perfect aan.

Tekstueel is dit ook een sterk album! Het behandelt onder meer Ivan de Verschrikkelijke, de oorlogszuchtige nomaden (te paard) in de Russische steppes en het beleg van Constantinopel. Dit zijn allen verhalen over oorlog, veldslagen, intriges, terreur, kracht en liefde die door de zangers (en zangeres) perfect overgebracht worden. Een topper in het genre!

Score: 4,35 uit 5

 

Tracklist:
1. Tsar
2. Self-Blinded Eyes
3. Darkness
4. Hands Are Tied
5. Children Of The Future
6. No More Shadows
7. Nevermore
8. Reign Of Madness
9. Flames Of Fate

Links:
Victor Smolski Official
Almanac Facebook
Nuclear Blast

Tekst: Rik Bauters

 

Related posts

Review: Fireforce – Rage of War – ROAR – Release: 15-01-2021

LiveReviewer

Review: Tyketto – Reach – Frontiers Music – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Poem – Unique – ViciSolum Records – Release: 23-02-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3