Live Report: Amorphis / Omnium Gatherum / Poem – 013 Tilburg, 17-03-2016

Live Report: Amorphis / Omnium Gatherum / Poem – 013 Tilburg, 17-03-2016.

Een Amorphis show staat altijd garant voor een potje kwaliteit. Ik ben niet altijd even blij geweest met hun muzikale koers, maar nu met een ijzersterk album “Under The Red Cloud” die vorig jaar is uitgebracht, wou ik deze show in de 013 absoluut niet missen. In het voorprogramma staan Poem en Omnium Gatherum. De band Poem heb ik helaas moeten missen, op één nummer na. Na een te lange rit beland ik in een semi enthousiaste zaal. Het geluid klinkt okay en ik heb al gauw door dat ik een prima opener gemist heb. Niet te lang treuren want er staan nog twee toppers op het programma.

12325277_10153374505956109_910288849_nOmnium Gatherum geeft mij een beetje een dubbel gevoel. De songs zijn fantastisch. Het geluid staat perfect, maar ik merk al gauw dat ik mij een beetje erger aan de iets te enthousiaste frontman. Het publiek vreet uit zijn hand, maar na elk nummer hetzelfde “ You’re doing great but I need more from you “ begint lichtelijk de keel uit te hangen. Gelukkig wordt er met het gaspedaal flink ingetrapt gespeeld en wordt de goede man niet teveel spreektijd gegund.
Een prima opwarmer voor Amorphis. Dit was de laatste dag voor Omnium Gatherum op deze tour. De Nederlandse band Textures neemt het van hun over.

12674524_10153374506351109_194325645_nEr wordt even de tijd genomen om te zorgen dat Amorphis over een prima geluid beschikt deze avond. Gelukkig maar want als iets niet wilt met Amorphis dan is het een kutgeluid.
De band doet eigenlijk precies wat ik verwacht, een prima show leveren. Vanaf de eerste tonen van “Under The Red Cloud” zit de sfeer er meteen goed in bij de zaal.
Het valt mij op dat nummers van hun meest recente album “Under The Red Cloud “, zoals ‘Bad Blood’, fier overeind blijven staan naast hun klassiekers. ‘Drowned Maid’ van het album “Tales From The Thousand Lakes” brengt uiteraard de nekjes weer flink in beweging. Knap hoe dit nummer na al die jaren nog niks aan kracht heeft ingeboet.

De show kent geen inkak momenten. De band gaat al flink wat jaren mee, maar aan passie is er nog niks ingeboet. Als ik om mij heen kijk zie ik zoals het hoort iedereen genieten inclusief de band zelf.
Dat “Under The Red Cloud” momenteel hun paradepaard is, merk je ook aan het feit dat in hun encore ook het magistrale ‘Death Of A King’ is opgenomen. De avond wordt afgesloten met ‘The Smoke’ van het album “Eclipse”. Een mooi eind van een show waarin Amorphis laat zien in topvorm te zijn.

Tekst en foto’s : Ronald van de Baan