Review: Evil Invaders – Feed Me Violence – Napalm Records – Release: Out now

Review: Evil Invaders – Feed Me Violence – Napalm Records – Release: Out now.

In 2009 gooiden deze uiterst jonge snaken hun eerste demo ‘D-emokill’ als cassette op de markt. Hun eerste EP ‘Evil Invaders’ werd in 2013 bedolven onder lovende kritieken. Dit leverde hen uiteindelijk een platendeal op bij Napalm Records en twee jaar terug verscheen hun eerste langspeler. Na een tussendoor EP ‘In For The Kill’ van vorig jaar komen ze nu op de proppen met hun tweede volwaardige album. Wie aanwezig was op festivals zoals Alcatraz Metal festival kreeg al een voorsmaakje en dat smaakte naar meer.

Evil Invaders is:
Joe – Zang/gitaar
Max – Gitaar
Senne – Drums
Joeri – Basgitaar

 

Feed Me Violence
Opener ‘Mental Penitentiary’ blaast je meteen omver door middel van een muur van hakkende, gierende gitaren en beukende drums. Als Joe zelf invalt met zijn hoge stem is het hek van de dam en start ik een moshpit. Heerlijk om de zorgen van het dagelijkse leven op deze manier van je af te schudden. Je kan horen dat de kerels goed naar de eerste Slayer albums geluisterd hebben. Dit is speed metal volgens het old school boekje. ‘As Life Slowly Fades’ schakelt bij de start zelfs nog een versnelling hoger door een hersenen splitsende, supersonische gitaarsolo op ons los te laten. Een mooie bonus bij dit album is het feit dat de kerels enorm veel melodie in hun nummers gestopt hebben. Het melodieuze gitaarwerk staat soms haaks op het thrashgeweld. Het korte instrumentaaltje ‘Suspended Reanimation’ is daar een perfect voorbeeld van, dat overgaat in het tragere ‘Broken Dreams In Isolation’. Hier duikt Joe met zijn stem de diepte in, maar laat hoofdzakelijk zijn kenmerkende hoge gillen horen.

Het titelnummer is pure speed metal en de samenzang zorgt voor extra kracht. De korte, felle gitaaruitspattingen zijn telkens hoogtepunten en laten je smachtend naar meer aan de boxen gekluisterd, verder luisteren. Maar de kerels gooien het over een andere boeg bij het eerder rustiger (voor Evil Invaders dan toch!) ‘Oblivion’. Rustige voortkabbelende riffs worden bijgestaan door semi-akoestische gitaren en tenslotte gooien ze nog een gevoelige solo over alles heen, vooraleer de song losbreekt. Dit roept herinneringen op aan mijn kennismaking met metal toen Exciter me van mijn stoel liet vallen van verbazing met hun “Heavy Metal Maniac” album!

‘Anger Within’ introduceert vette baslijnen in het geluid en de tempowisselingen roepen herinneringen op aan de eerste albums van het Engelse Raven. Het melodieuze middenstuk laat je even op adem komen om op het einde terug alle remmen los te gooien. Tijdens het lange slotnummer ‘Among The Depths Of Sanity’ laat men alle vorige elementen samenvloeien tot een uiterst smakelijke cocktail! Dit werkt als een doeltreffend aperitief en mijn honger kan alleen maar gestild worden door het album opnieuw te beluisteren.

Conclusie:
Deze jonge Belgische honden hebben met dit album hun sterke live-reputatie bevestigd en gaan lustig door met wat ze gestart zijn op hun vorige schijf “Pulses of Pleasure”. Ze hebben hun geluid opgesmukt met vooral veel melodie en dat zal ongetwijfeld zorgen dat ze een breder publiek aanspreken. Ik krijg er alvast geen genoeg van en prijs dit werkje aan voor alle liefhebbers van speed en thrash metal.

Score: 4,35 uit 5
Tracklist:
1. Mental Penitentiary
2. As Life Slowly Fades
3. Suspended Reanimation
4. Broken Dreams In Isolation
5. Feed Me Violence
6. Oblivion
7. Shades Of Solitude
8. Anger Within
9. Among The Depths Of SanityVertigo

Links:
Evil Invaders Official
Evil Invaders Facebook
Napalm Records

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Accept – Restless and Live – Nuclear Blast Records – Release: 13-01-2017

LiveReviewer

Review: Swallow The Sun – Songs From the North I, II & III – Century Media Records, Release: 13-11-2015

livereviewer

Review: Insanity – Toss A Coin – Bastardized Recordings – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3