23RD GRADE OF EVIL – BAD MAN DO WHAT GOOD MEN DREAM – ARTIST STATION RECORDS – OUT NOW

23rd Grade Of Evil ontstond uit de as van het in de jaren 90 ontstane Morbus Wilson. Hun debuut “Corematic” werd vooral in hun thuisland Zwitserland bejubeld. Na een break kwam de band terug met een nieuw concept en werd hun nieuwe naam in gebruik genomen in 2004. Vijf jaar later werd hun “What Will Remain When We Are Gone” op de mensheid losgelaten. Nu slaan ze hard terug met de opvolger “Bad Men Do What Good Man Dream”. Hierin wordt de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad in het licht gezet en wordt er gezocht naar de drijfveer van het kwade in de mens.

23RD Grade Of Evil is:

Zeno Pfister – vocals
Alexandr Lorenz – guitar
Tom Höpfner – bass/vocals
Stephan Emmenegger – drums

BAD MEN DO WHAT GOOD MEN DREAM

Het intro “Not Guilty” lijkt wel een stuk uit een onheilspellende bioscoopfilm. In de eerste volwaardige song “Blinded By Confidence” worden melodieuze powermetal riffs gevolgd door thrash drumwerk pur sang. De stem van Zeno bevat tevens een hoog screamgehalte. De vele thrashriffs worden vlotjes afgewisseld met meer traditioneel klinkende riffs en deze combinatie vind ik best lekker. Tijdens “I Am Your God” zingt Zeno op een meer natuurlijke manier (vergelijkbaar met een gemeen klinkende U.D.O.) en dat bevalt me eerlijk gezegd meer. Maar ik besef dat het eerder een kwestie van smaak is. Het refrein wordt opnieuw in de screamversie gebracht, maar hier past het bij de tekst en het nummer. Het titelnummer steekt van wal met super catchy en melodieuze riffs en de vocale spanning tussen de screamer en de gewone stem tijdens het refrein is gewoonweg geweldig! Een groovy en tegelijkertijd agressief nummer! Met een titel als “Lullaby For The Weak” verwacht je enigszins een ballade of een iets rustiger nummer. Niets is minder waar want dit nummer rolt over je heen als een pletwals! De zin uit de tekst: ‘This is a symphony of aggression’ had de lading dan ook meer gedekt. In het middenstuk zit wel knap een stukje van een slaapliedje verwerkt bovenop die brutale thrashriffs. Men gooit het over een lichtjes commerciëlere koers met “You Don’t Know”, maar die strakke riffs van “Take My Life” zijn opnieuw een schot in de roos. Het beukende “Scream and Shout” bevat een riff die zo van de eerste Slayer platen afkomstig kan zijn. Eén van mijn favoriete nummers “Two Days A Week” staat ook bol van de powermetal riffs en in het nummer wordt ook wat traditionele metal in het arrangement gegooid. Het refrein is supercatchy en je moet gewoon meebrullen. “Get Out Of My Way” is een brok agressie. Het album sluit af met “23” dat ook vele ingrediënten van de traditionele metal bevat bovenop het thrashgeweld. Het refrein bevat zelfs wat vocalen wat we eerder verwachten in de moderne radiorock. Een meer dan waardige afsluiter.

Conclusie:
Deze Zwitserse thrashers hebben me aangenaam verrast met hun catchy en groovy klinkende thrash. Vooral de vermenging met de traditionele metal vind ik zeer geslaagd. Op vocaal gebied hou ik het meest van de meer natuurlijke zang en niet zo zeer van de screamervocalen. Maar dat is een persoonlijke mening en in het thrashgenre wordt er wel meer een screamstem gebruikt. Een plaat die je zeker niet zal ontgoochelen.

Tracklist:

1. Not Guilty?
2. Blinded By Confidence
3. I Am Your God
4. Bad Men Do What Good Men Dream
5. Lullaby For The Weak
6. You Don’t Know
7. Take My Life
8. Scream And Shout
9. For Better Or Worse
10. Two Days A Week
11. Get Out Of My Way
12. All My Lies
13. 23

Score: 3,50 out of 5

www.23evil.net
www.artiststation-records.de

Geschreven door Rik Bauters

Related posts

Madness – Oui Oui, Si Si, Ja Ja, Da Da – Cooking Vinyl – Out Now

livereviewer

MARTIRIA – R-EVOLUTION – ROCKSECTOR RECORDS – Out Now

livereviewer

Nieuwe namen voor Complexity Fest 2017

LiveReviewer
UA-17622028-3