Afscheid nemen bestaat niet !

2012

2012 is in mijn ogen een heerlijk metaljaar geweest. Het begon allemaal ijzersterk in januari met de tweede release van doommetallers The 11th Hour. Lacrima Mortis draait nog steeds overuren in mijn speler en ik mag hopen dat Ed en kornuiten ons nog zo’n meesterwerkje gaan leveren in 2013.  My Dying Bride stootte hen nog net van de nummer 1 plek af. Zoals je kunt lezen in mijn jaarlijstje onderaan dit stuk!

Op Death Metal gebied hadden we toppers van onder meer Sinister en Asphyx. Ook legendes Cannibal Corpse en Six Feet Under kwamen met een bruut plaatje op de proppen. Er werd dus behoorlijk wat afgezaagd in death metal land. Sinister en Asphyx zijn niet de enigste Nederlandse toppers. Grand Supreme Blood Court (alleen voor die naam verdienen ze al een jaarprijs) ramt er dit jaar ook nog een bruut debuut uit. Neem daarbij ook nog de release van Entrapment en je mag spreken van een geslaagd bruut jaar.

Ook in de minder brute scene mogen we spreken van veel toppers. In het hard rock wereldje komt ondermeer het nieuwe album van Hotel Diablo mij even flink verrassen. Steven Adler komt zomaar met een volledig album met nieuw materiaal op de proppen. The Hollywood scene lijkt weer op te bloeien. Iets waar ik als liefhebber alleen maar blij van kan worden! Rock on!

Voor de Thrash scene waren het ook mooie tijden. Met releases van onder meer Dew Scented , Dust Bolt, Seita en Testament mag je spreken van een goede oogst.

De Teutonische master thrashers Kreator kwamen met het goddelijke “Phantom Antichrist“.  Ik kijk nu al uit naar hun show in Leeuwarden zondag 16 December samen met death metal giganten Morbid Angel. Dit lijkt me een mooie afsluiter van een schitterende concert/festivalreeks die we gehad hebben in 2012.

Mooie momenten hebben we  gehad in Rijssen. De eerste editie van Hard N Heavy mocht er zeker wezen. Met giganten zoals Onslaught, Immolation Marduk en Izegrim op de planken mag je spreken van een geslaagde eerste editie.

In het hoge noorden wisten ze dit jaar ook wat metal liefde is.  Zowel Dokk’em Open Air als Into the Grave wisten Friesland op zijn grondvesten te laten schudden. In het zuiden des lands zijn we nog in The Rock Temple een potje nekpijn wezen oplopen bij death metal veteranen Six Feet Under en Thrashmaniacs Dew Scented! Metropool in Hengelo was uiteraard grotendeels weer onze thuishaven. Hengelo heeft laten zien steeds grotere namen neer te zetten. Onder meer één van de beste shows van het jaar Y&T  heeft daar plaatsgevonden!

Mijn favoriet Guns N’ Roses kwam ook weer langs en uiteraard toch één van mijn hoogtepunten. Dank ook aan Chris Pitman voor de special treatment dit jaar in Ahoy!

Sinds dit jaar pakken we ook niet alleen meer Nederland.  Rik Bauters, onze Belg, is helemaal op reis geweest naar de UK en heeft een schitterend drie daags verslag ingeleverd van Firefest. We hebben Duitsland aangedaan en uiteraard slaan we festivals zoals Alcatraz niet over.

Dit is uiteraard maar een kleine greep van de vele mooie dingen die wij gedaan hebben dit jaar.

Uiteraard had dit alles niet plaatsgevonden zonder ons fantastische team. We hebben dit jaar nieuwe krachten gevonden in  Ernst en Imke van Rossum, Kelly Papa en Sjors Rothuizen. Dank jullie wel voor jullie nu al fantastische inzet! We hebben helaas ook afscheid moeten nemen van mensen. Peter en Rob bedankt ook voor jullie inzet de afgelopen jaren!

Gelukkig kunnen we nog steeds genieten van onze Vlaamse reus Rik Bauters. Deze man is een encyclopedie op AOR gebied en heeft ons allen verblijdt met een overschot aan prachtige reviews! Taggi Eenstroom, die tegenwoordig ook voor 3voor12 schrijft, verblijdt ons regelmatig ook nog met een review. Marchal Nuwenhuis is druk bezig met zijn eigen ding binnen Livereviewer. Hij heeft ondermeer gezorgd voor onze prachtige nieuwe logo!

De laatste van het Team is KIKI von Dutch D, zij verdiend toch wel een extra bedankje. Zij heeft alle Vhauten uit  ons stukjes mogen halen. En neem van mij aan dat dat een hele dagtaak is!

Hierbij wou ik ook nog alle pers contacten, artiesten, en uiteraard alle lezers bedanken. Zonder jullie was dit ook alles niet mogelijk.

Volgend jaar zullen jullie van mij iets minder gaan horen. Het volgende hoogtepunt in mijn leven breekt aan. Begin volgend jaar mag ik mijn kleine meid voor het eerst ontmoeten. Uiteraard is dit geen afscheid. Want zoals jullie weten rock en metal zit in je bloed!
Proost op 2013!

Ronald van de Baan  lijer van de Livereviewer crew!

Jaarlijst 2012

1. My dying bride – A map of all our failures
2. The 11th Hour – Lacrima Mortis
3. Enslaved – RIITIIR
4. Sinister – The Carnage Ending
5. Kreator – Phantom Antichrist
6. Cannibal Corpse – Torture
7. Paradise Lost – Tragic Idol
8. Six Feet Under – Undead
9. Grave – Endless procession of souls
10. Hotel Diablo – Return to Psycho, California

Related posts

EWIGHEIM: Relaunched website online, announce first single

livereviewer

NILE – Cover art revealed

livereviewer

Review: BodyFarm – The Coming Scourge – Cyclone Empire – Release 20-09- 2013

livereviewer
UA-17622028-3