Ahab – The Boats Of The Glen Carrig – Napalm Records – Release: 28-08-2015

Ahab – The Boats Of The Glen Carrig – Napalm Records – Release: 28-08-2015.

Ahab timmert sinds 2004 aan de weg . Deze Duitsers hebben weemoed , doom en progressie hoog in het vaandel staan.Tekstueel laten zij zich inspireren door klassieke Engelse schrijvers zoals Melville , Poe en nu het vierde album door William Hope Hodgson. “The Boats Of The Glen Carrig”, bevaart hopelijk een net zo solide koers als zijn voorgangers waar al menig furore mee is behaald.

Ahab is:
Stephan Wandernoth – Bas
Christian Hector – Gitaar
Daniel Droste – Zang, gitaar, keyboards
Cornelius Althammer – Drums

The Boats Of The Glen Garrig
Rustig kabbelend begint Ahab aan zijn tocht. Het bijna akoestiek aanvoelende intro gaat gestaag over in een trage wall of distortion en de weemoed golft de boxen weer uit. Het blijft knap hoe de band de luisteraar weet te blijven boeien door net genoeg afwisseling in hun spel te houden tijdens één nummer. Niet iedere luisteraar heeft het zitvlees voor nummers van tien minuten en soms nog langer. Maar voor de meer geoefende luisteraars in de doom-scene is deze plaat verplichte kost. De kracht van de band is toch wel de afwijkende factor in hun sound ten opzichte van menig andere band in dit genre. Vooral in “Red Foam” zetten de heren allen zeilen bij om er weer een mooi staaltje progressiviteit neer te kwakken. Bij vlagen doet het mij zelfs aan Enslaved denken.
Waar ik bij elk album van Ahab weer opnieuw aan moet wennen zijn de grunts van Daniel. Erg fijn liggen ze niet in het gehoor, zijn cleane vocalen liggen wel heerlijk strak in het gehoor. Persoonlijk vind ik het contrast tussen clean en grunt iets te zwaar.
Waar bijvoorbeeld een MDB je alleen maar met melancholiekheid en droefheid om de oren slaat, geeft Ahab je af en toe nog een sprankje hoop en verlichting mee in hun sound. De progressie in hun sound zal duidelijk een ook wat breder publiek gaan aanboren dan wellicht de “kleine” doom-scene hen zou kunnen geven. Ondanks de veelzijdigheid van deze plaat, krijg ik nu bij dit album wel het gevoel van herhaling. Wellicht is “never change een winning team” een veilige haven voor Ahab.

Conclusie:
Met “The boats of the Glen Garrig” gaat Ahab verder op dezelfde koers als voorheen. Prima album weer en het zal voor menig doom/prog-liefhebber weer verplichte kost zijn.

Score: 3,7 uit 5

Tracklist:
1. The Isle
2. The Thing That Made Search
3. The Weedman
4. Red Foam
5. To Mourn Job

Links:
Ahab Facebook
Ahab Official

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Review: Lamb of God – Lamb of God – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Just Before Dawn – Tides of Blood – Raw Skull Recordz – Release: April 2018

LiveReviewer

Review: Gruesome – Dimensions of Horror – Relapse Records – Release: May 20th, 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3