AHAB – THE GIANT – NAPALM RECORDS – OUT NOW

De Duitse formatie Ahab stond al garant voor twee onheilspellende platen vol doom en tragiek. Reikhalzend werd hier dan ook weer uitgekeken naar hun derde album “The Giant”. Hun conceptalbums over onder meer Moby Dick werden verslonden door doomliefhebbend metalland. Ditmaal is als concept gekozen voor het meesterwerkje “The Narrative Of Arthur Gordon Pym” geschreven door Edgar Allan Poe.

Ahab is:

 Daniel Droste – growls, clean vocals, guitars
Christian Hector – guitars
Stephan Wandernoth – bass
Cornelius Althammer – drums

 

The Giant
Muzikaal is het allemaal wat ingetogener dan de vorige platen. Doch zit de gespannen sfeer er nog steeds in. De plaat hikt op sommige momenten tegen het ambient genre aan en het drone gehalte is ver genoeg terug geschroefd, zodat je als luisteraar niet verdrinkt in een poel van eentonigheid.

Uiteraard zoals bij de meeste releases in dit genre moet je over een behoorlijk zitvlees beschikken wil je de plaat in 1 keer uitzitten. Een hele tocht, maar het is zeker aan te raden om dat te gaan doen!

De opbouw van de nummers zijn zoals verwacht weer subliem en Ahab heeft zijn koers van de eerste twee platen goed doorgezet. De cleane vocalen van Daniel staan net als de grunts goed in de mix. Waar het bij bands nogal vaak mis gaat met cleane vocalen, weet Ahab niet aan kracht in te boeten. De emoties vliegen je om de oren bij deze nog steeds groeiende vocalist. Alles staat als een huis.

Christian zijn gitaarwerk zit proper in elkaar. Hypnotiserende riffs worden samen gewoven met typische doomy gitaarpartijen. Het is allemaal zeer gematigd en simpel maar zeer effectief. Iedere noot raakt je ziel hard. Cornelius zorgt dat het minimale drumwerk inslaat als een bom. Heerlijk zwaar en soms enorm dof, worden de drums bespeeld.

De plaat is ditmaal niet thuis opgenomen, voor deze plaat hebben de mannen eindelijk een studio bezocht. Dit is toch zeker terug te horen in de productie. Alles is tot in detail uitgewerkt zonder over geproduceerd te klinken.

Conclusie:
Ahab maakt ook van nummer drie een dijk van een plaat. Voor iedere liefhebber van het wat logge zwaardere doom kan ik deze plaat alleen maar aanraden!

Score: 4,5 uit 5

Tracklist:

01. Further South
02. Aeons Elapse
03. Deliverance (Shouting At The Dead)
04. Antarctica The Polymorphess
05. Fathoms Deep Below
06. The Giant
07. Time’s Like Molten Lead (digipak and vinyl bonus track)
08. Evening Star (vinyl-only bonus track)

http://www.ahab-doom.de

Geschreven door Ronald van de Baan

Related posts

LORDI – TO BEAST OR NOT TO BEAST – AFM RECORDS/ROCK INC. – OUT NOW

livereviewer

If These Trees Could Talk sign to Metal Blade, confirm new album and reissues for 2015!

LiveReviewer

Rock Legends Europe announce “War of Kings” Special Edition and reveal the exclusive new video “Nothin’ To Ya”

livereviewer
UA-17622028-3