Review: Al-Namrood/Darkestrah – Tajer Al Punquia – Shaytan Productions – Release: Out Now

Review: Al-Namrood/Darkestrah – Tajer Al Punquia – Shaytan Productions – Release: Out Now.

Ik heb hier de split cd van Al-Namrood/Darkestrah, deze is verschenen bij het Canadese Shaytan Productions in een oplage van 500 stuks. Al-Namrood is een band uit Saudi Arabië en is opgericht in 2008. Ze zijn vernoemd naar de Babylonische koning Nimrod. Ze spelen oriental black metal en omdat dat niet zonder gevaren is in Saudi Arabië (het is er zelfs verboden) spelen ze niet onder hun eigen naam, maar onder pseudoniemen en leven ze, min of meer, ondergedoken.

Darkestrah komt oorspronkelijk uit Kirgizië en zijn later vertrokken naar Duitsland. Ze zijn opgericht in 1999 en spelen iets dat men zelf epic black metal noemt.

Al-Namrood is:
Humbaba – Zang
Ostron – Toetsen en percussie
Mephisto – Gitaar, basgitaar en percussie, drumcomputer

Darkestrah is:
Merkith – Zang
Scythe – Gitaar
Resurgemus – Toetsen
Cerritus – Basgitaar
Asbath – Drums en percussie

Tajer Al Punquia
al-namrood-darkestrah-tajer-al-punqia-279x300Al-Namrood speelt de eerste twee nummers, simpel getiteld: ‘Tajer Al Punquia I’ en Tajer Al Punquia II’. Direct valt de drumcomputer op, maar als je nagaat dat er slechts één muziekwinkel in het hele land is dat enigszins westerse instrumenten verkoopt en dat het daardoor dus ontzettend moeilijk is om een geschikte drummer te vinden, dan is dit absoluut niet storend.

Ook het feit dat de hele handel is opgenomen in Saudi Arabië, een land dat zich niet heeft toegelegd op het opnemen van metal muziek, dan valt de kwaliteit van de opname ontzettend mee. Humbaba is nou niet bepaald de beste zanger, maar zijn gebrom heeft toch ook wel z’n charme. De muziek zelf is lekker bombastisch, veel oriëntaalse invloeden. Je heb het idee naar een pre-versie van Nile of Melechesh te luisteren. Dit smaakt wel naar meer.

Een beetje betere productie, een echte drummer en Humbaba vertellen dat de beste man wat vaker moet krijsen, want dat doet hij wel af en toe maar mijns inziens iets te weinig, dan kan dit best wel een ‘dingetje’ worden. In nummer II hoor ik zelfs aan het eind iets dat op een accordeon lijkt. Het zal wel uit een keyboard komen, maar toch.

Dan Darkestrah, zij spelen één nummer,’Akyr Zaman’. Dit nummer duurt dan ook gelijk ruim twaalf minuten. Dit is één groot brok bombastische, epische black metal. Het heeft de productie van Dimmu Borgir in hun beginperiode, maar muzikaal doet het me vooral denken aan Graveland. Natuurlijk omdat het een lang nummer is en er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van keyboards. Ook hoor je maar een paar riffs waardoor het geheel een hypnotiserende werking krijgt. De drummer ‘Asbath’ heeft ooit, onder andere, in Nargaroth gedrumd en de rest is onder meer bekend uit obscure bands als Faustus, Vargulf, Nebelstille en Fantoft. De track is een recht toe recht aan bombastisch black metal epos. Niets mis mee, maar ook niet echt speciaal.

Conclusie:
Deze split cd is een niet onaardig cd’tje. Het duurt al met al zo’n eenentwintig minuten. Mocht je hem graag willen hebben, dan zou ik er snel bij zijn want, zoals gezegd, er zijn er maar 500 van gemaakt. Al-Namrood is een geval apart, echt een “love it or hate it” band. Darkestrah is daarentegen meer een dertien in een dozijn band.

Score: Al-Namrood 3.6 uit 5 en Darkestrah 3.1 uit 5

 

Tracklist:
1: Al-Namrood – Tajer Al Punquia I
2: Al-Namrood – Tajer Al Punguia II
3: Darkestrah – Akyr Zaman

Links:
Al Namrood Official
Al Namrood Facebook
Darkestrah Official
Darkestrah Facebook
Shaytan Productions
Shaytan Bandcamp

Tekst: Frank Joustra

 

Related posts

Review: The Lurking Fear – Out of the Voiceless Grave – Century Media – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Drudkh – They Often See Dreams About The Spring – Season of Mist – Release: Out now

LiveReviewer

Artaius – Torn Banners – Bakerteam Records – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3