Alcatraz Hard Rock & Metal Festival Dag 2 – Kortrijk, 09-08-2015

Alcatraz Hard Rock & Metal Festival Dag 2 – Lange munte Kortrijk, 09-08-2015.

Na een geweldig verlopen eerste dag waren we een tiental uren later opnieuw paraat om beeldjes te schieten en zo veel mogelijk bands te bekijken.
Qua spijs en drank viel er ook niet te klagen tussen de gevangenismuren. Naast de klassiekers hamburger en zakje friet (of patat), kan je de innerlijke mens ook versterken met Thaise gerechten, pita (uiteraard), belegde broodjes en pasta’s. Wat me bij dit warme weer heel blij maakte was het ijskarretje dat in een hoekje van het terrein was opgesteld.
Was alles nu perfect? Ikzelf (als pers) kon nergens over klagen. Maar verschillende mensen vonden dat er te weinig kassa’s waren voor de aanschaf van bonnetjes. Het aantal toiletten was ook te krap berekend. Ja, als je 30.000 liter bier verkocht krijgt, levert dat een enorme afvalstroom op! Maar ik sprak met één van de organisatoren en dat gaat volgend jaar zeker en vast aangepakt worden.
Ook moeder natuur was het festival gunstig! Geen enkel spatje regen viel op het grasveld. Enkele wolken waren zelfs zo vriendelijk om af en toe de zon eens weg te stoppen!

DAD Dag2-3Velen fronsten de wenkbrauwen toen de Deense band D.A.D. als opener voor de tweede dag werd aangekondigd. Zou die band wel passen op dit festival? Wel dames en heren, vanaf de eerste noot dat de band liet horen – omstreeks 11 uur ‘s morgens – werden alle vooroordelen en twijfels in één windstoot van het terrein geblazen. Dit was pure fun! De kerels weten een feestje te bouwen! Zanger Jesper Binzer sprong meteen van het podium en klom op de afsluiting van de fotopit! En wonder boven wonder deden de al talrijk opgekomen metalheads alles wat de man maar vroeg! Zo kreeg de term ochtendgymnastiek een nieuwe invulling! De mannen nemen zichzelf niet al te serieus, maar dat maakt deze pretfabriek nog aanstekelijker. Zo draagt de gitarist een hoge hoed en ziet de bassist eruit als Napoleon met een hilarische halve cirkel hoed! Die bassist Stig Pederson valt ook op door zijn arsenaal van tweesnarige basgitaren! Zo zien we een schedelmodel, een ‘Red Baron’, een witte raket en een omgekeerde gitaar voorbijkomen! De band brak in 1989 een beetje door met het album “No Fuel Left For The Pelgrims”, maar een nummer zoals “I Want What She’s Got” ging erin als een zoet broodje. Het publiek werd uitgenodigd om mee te zingen en die oproep kreeg een massale respons! Deze verrassingsact van de dag (euh van het festival) werd afgesloten met hun bescheiden hit “Sleeping My Day Away”. Als die band nog eens in de buurt speelt zullen deze jongen en een groot aantal bekeerden er als de kippen bij zijn!

Owerwolf Dag2-2Tien jaar geleden verscheen het eerste album “Return In Bloodred” van het Duitse Powerwolf. Maar vanaf hun derde album “Bible Of The Beast” begon de opmars van deze wolvenroedel! Wie de band al aan het werk zag, weet ongetwijfeld dat je naast aanstekelijke nummers ook een visueel spektakel er bovenop krijgt! De bandleden zijn voorzien van de nodige make-up en de klederdracht van de heren volgt ook eenzelfde thema. De broers Greywolf slingeren de ene catchy riff na de andere in het publiek. Het kerkorgelgeluid van ‘priester’ Falk zorgt voor extra sfeer en een dieper geluid. Maar zanger Attila Dorn is duidelijk het alfa-mannetje. Zijn operastem in combinatie met de Latijnse taal in het nummer “Coleus Santus” zorgt voor vuurwerk. De band heeft geen enkele moeite om het publiek naar hun hand te zetten. Snellere nummers zoals “Army Of The Night” en “Amen & Attack” worden afgewisseld met meer mid-tempo stampers zoals “Armata Strigoi”. Het publiek zorgt zelfs spontaan voor de achtergrondzang hier! De talrijke verwijzingen naar religie (het kerkorgel – het kruis op de microfoonstandaard – het wierookvat) zijn mede verantwoordelijk voor de aantrekkingskracht die de band uitoefent op hun publiek. Het publiek (net als ondergetekende) kan maar geen genoeg krijgen van hun meezingrefreinen. Het concert wordt afgesloten met het denderende “We Drink Your Blood” en het langzaam opbouwende “Lupus Dei”. Ik geloof dat ‘the pack of Wolves’ een pak nieuwe zieltjes heeft gewonnen en dat de vroegere bekeerden nog lang nagenoten hebben van deze wervelende set.

Death Dag2-2Volgende op de bill was het eerbetoon aan Death en in het bijzonder Chuck Schuldiner. De ex-bandleden brengen een set met Death nummers onder de naam Death To All (DTA). Death metal is als melodieuze rockliefhebber nou niet bepaald ‘my cup of tea’! Maar ik was toch danig onder de indruk van het enorm technisch gitaarwerk! Zo klinkt opener “The Philosopher” eigenlijk melodieus. Het spel werd met de volgende nummers meer en meer technisch. Vele aanwezigen waren speciaal afgezakt naar Kortrijk om deze heren aan het werk te zien. De band heeft eigenlijk het death metal genre op de kaart gezet en bezit nog een groot aantal volgelingen. Meteen werd ook de start gegeven voor de eerste crowdsurfer marathon van de dag! Ik kan zo’n enthousiasme en inleving in muziek alleen maar toejuichen!

Annihilator Dag2-2Tot nu toe was alles redelijk vlotjes verlopen en werd het tijdschema redelijk aangehouden. Maar daar kwam verandering in bij de ombouw voor het Canadese Annihilator. Er leek maar geen einde te komen aan de soundcheck en ruim een half later als voorzien sprong bandleider Jeff Waters dan op het podium. Het meer dan twintig jaar oude “King Of The Kill” mocht de spits afbijten. Het moet gezegd worden dat de sfeer meteen goed zat, want Jeff kan wel degelijk een potje gitaar ten berge brengen. Het leek een sterk gevarieerde setlist te worden toen men “No Way Out” van hun laatste album “Feast” er tegenaan gooide. Toen verdween Jeff echter van het podium en bleven de andere bandleden bleven verbouwereerd achter. Die begonnen dan maar wat te jammen, maar na enkele ogenblikken hielden die het ook voor bekeken. Na een tiental minuten kwam de stagemanager melden dat de band blijkbaar onoverkomelijke technische problemen had en niet kon verder spelen. Wat als supervet startte eindigde dus al vlug met een sisser. Benieuwd wat Jeff zal doen op zijn clubconcert in november in De Kreun! Weinig mensen waren de mening toegedaan dat het hier enkel en alleen om technische problemen ging.

Carcass Dag2-2Over variatie mag je absoluut niet klagen op Alcatraz, want met Carcass krijgen we deze keer een rottende brij van grind – death metal over ons heen. Voor de liefhebbers van het genre behoort deze Britse bende tot de top! Eind jaren ‘80 tot halfweg de jaren negentig oogstten deze heerschappen hun grootste succes. Na jaren van onproductiviteit kwamen ze in 2013 onder de vorm van “Surgical Steel” met nieuw werk op de proppen! We kregen hier ook een bloemlezing van hun ganse repertoire, maar de nadruk werd toch gelegd op hun laatste langspeler! Dat de zanger/bassist een echte brulboei is weten de meesten wel, maar zijn Death T-shirt werd door velen gesmaakt.

Behemoth Dag2-4Wat Powerwolf is voor de power metal is het Poolse Behemoth voor de black/death metal scene. Net als bij Powerwolf zijn er verwijzingen naar religie, maar hier is het vooral een lof aan de heer Satan! Ik kan het altijd waarderen dat een band niet alleen teert op zijn oude werk en deze bende brengt zowaar vier nummers van hun laatste wapenfeit “The Satanist”. Deze duivelaanbidders brengen zelfs een nummer uit hun “Satanica” album. Frontman Nergal oogt met zijn corpsepaint erg angstaanjagend, net als de andere bandleden trouwens. Een mooie bonus voor de toeschouwers en de aanwezige fotografen is het feit dat de band badend in het licht aanschouwd kan worden. Hun podiumopbouw en hun voorkomen springen hierdoor nog meer in het oog! Het moet gezegd worden; het is een uiterst visueel spektakel. De band heeft niet op een eurootje gekeken, want zowel CO2 als pyrotechnieken worden gebruikt.

Accept Dag2-4De ‘oudjes’ onder de metalheads konden dan weer hun metalen hart ophalen tijdens de set van het Duitse Accept. Met een rotvaart werd opener “Stampede” op het publiek losgelaten. Wat onmiddellijk opviel was de hoge dosis plezier die de bandleden zelf beleefden aan hun set. Wolf staat bekend als een eerste klas grimassentrekker en weet de fotografen te plezieren met zijn poses (de man is ook fotograaf en kent dus de knepen van het vak). Maar ook zanger Mark Tornillo was opvallend beweeglijk net als de immer glimlachende Peter Baltes. Hun laatste drie albums (met zanger Tornillo) kwamen ruimschoots aan bod, maar hun knalschijf “Restless & Wild” was de topper! Het was alweer een tijdje geleden dat deze verslaggever zo heftig meebrulde met de klassiekers “Princess Of The Dawn”, “Fast As A Shark”, “Metal Heart” en de steeds fenomenale afsluiter “Balls To The Wall”. Naast het produceren van een geweldige geluidsmuur viel de sobere, maar uiterst old school podiumopbouw ook in positieve zin op. Wat mij betreft mocht Accept gerust de rol van headliner op zich genomen hebben. Ze lieten een verpletterende indruk na en de dag nadien had ik nog steeds een schorre keel. Maar ikzelf en een collega fotograaf voelden ons opnieuw als twintigers en dat was een zalig gevoel. “Restless & Wild” was trouwens één van de eerste vinyls die ik kocht in een ver verleden.

Venom Dag2-2Toen ik voor het eerst “Witching Hour” hoorde van Venom wist ik niet wat er mee aan te vangen. Toen ik enige tijd daarna het album “Black Metal” kocht had ik mijn zieltje verloren aan de duivel. Dat was toen een openbaring. Ik weet nog dat een metalblad ooit schreef: “Venom zien en dan sterven!”. Ik was dan ook reuze benieuwd wat de set van deze occulte band zou te weeg brengen. Cronos is nog het enige originele bandlid, maar gitarist Rage en drummer Danté zijn een goede aanvulling bij de bassist. Er werd met “Rise” meteen geput uit hun laatste wapenfeit “From The Very Depths”. Maar toen het oudje “Die Hard” zich om ons heen sloot kwam het feestje pas echt op gang. Het drietal zorgde voor een knallend geluid en gebruikte ook de nodige pyro! Toen de intro van “Buried Alive” weerklonk raakte ik opnieuw onder de invloed van een nostalgisch old school metal gevoel en begon luidkeels mee te brullen. Het feestje kwam tot een kookpunt met nummers zoals “Welcome To Hell”, “Countess Bathory”, “Warhead” en “Black Metal”. Wie kent niet de zin:”Lay down your soul to the gods rock ‘n’ roll”! Na een korte break kwam de band terug met het verpletterende duo “In League With Satan” en “Witching Hour”! Ik was in mijn nopjes na afloop, want het blijft toch geweldig om een band aan het werk te zien die mede verantwoordelijk was voor je initiële metaldoop!

Sabaton Dag2-4Al vroeg op de dag was het duidelijk dat er de zondag meer volk op de weide liep. Er heerste een gezellige drukte, maar er was nog steeds voldoende bewegingsvrijheid! Als headliner voor de tweede dag werd opnieuw gekozen voor een band die niet bij alle metalheads in de smaak valt. Net als Nightwish de dag voordien bezit het Zweedse Sabaton een trouwe fanschare. In hun tienjarig bestaan is de populariteit van de band steeds toegenomen. Veel jongeren liepen rond met een Sabaton shirt en van de jonge garde is gemeten dat het meezingen opnieuw in is (hetzelfde was al merkbaar bij bands als Dragonforce, Gloryhammer en Twilight Force)! Voor- en tegenstanders moeten toegeven dat hun podiumopbouw enorm indrukwekkend en tot in de puntjes uitgewerkt is. Het drumstel staat boven op een tank en ook de versterkers krijgen een militair jasje! De tank is bekleed met een camouflagenet dat door twee ‘oud-strijders’ werd verwijderd net voor aanvang van de show. Sabaton Dag2-6Toen Europe’s “The Final Countdown” door de PA knalde, zette iedereen zich schrap (zelfs de fotografen) om het openingsvuur in zijn volle glorie te kunnen aanschouwen. Met een geweldige knal en de nodige effecten werd “Ghost Division” ingezet. Hun muziek klinkt enorm aanstekelijk en de mannen hebben er duidelijk plezier in. Zanger Brodén is een echte volksmenner en laat het publiek uit zijn hand eten! Het totaalconcept is een streling voor het oog en oor. Zo zijn de microfoonstandaards opgebouwd uit een machinegeweer waaraan een helm en handgranaat verbonden zijn! De setlist beslaat hun volledige repertorium en de fans kunnen hun geluk niet op! De nummers worden luidkeels meegezongen en de band haalt alles uit de kast op gebied van pyro en CO2! Een meer dan visueel spektakel! Tijdens de bisronde kon natuurlijk hun lijflied “Primo Victoria” niet ontbreken. Sabaton bewees met dit uiterst visueel schouwspel dat ze een waardige afsluiter waren van dit festival.

Deze editie van Alcatraz hard rock & metal festival kan als uiterst geslaagd bestempeld worden. Met meer dan 12.000 bezoekers was de opkomst dus meer dan bevredigend. Het terrein bezit echter nog een hoger potentieel en ik heb zo’n donkerblauw vermoeden dat we ons volgens jaar nog aan wat extra mogen verwachten!
Er werd ook geen enkel incident gemeld en hierdoor is nogmaals het ultieme bewijs geleverd dat metalheads er wel stoer en soms schrikwekkend uitzien, maar eigenlijk een echte vriendenclub zijn met hun metalen hart op de juiste plaats!
Alcatraz werd veelvuldig bestempeld als het gezelligste metalfestival. Waar kan je nog lustig crowdsurfen? Je kan tussen de bands door lekker wat relaxen met het nodige aantal pinten en gewoon wat kletsen met oude vrienden. Er ontstond zelfs een echte vriendenband tussen een groot deel van de aanwezige fotografen. Op andere festivals is het soms ‘vechten’ voor een goed plaatsje, maar hier staan de meesten hun plaatsje even af, zodat iedereen zijn shot kan nemen. Tijdens het wachten in de fotopit op Sabaton werd er zelfs een soort van groepsfoto gemaakt! Fotografen zijn in de eerste plaats ook metalfans, ja toch?

Dus Officer Nice en zijn kornuiten zullen opnieuw aan de slag kunnen om de voorbereidingen te treffen voor de editie van 2016 tot een goed einde te brengen en de kleine verbeterpunten werden al genoteerd! Ik zal er opnieuw als de kippen bijzijn om mijn aanvraag in te dienen! HELL YEAH!

Tekst en foto’s: Rik Bauters

Related posts

Live report: FortaRock Dag 2 – Goffertpark Nijmegen, 05-06-2016

livereviewer

FRONTIERS ROCK FESTIVAL – 2 MAY 2014, MILANO ITALY – Day 2

livereviewer

Live report: Trivium / Powertrip / Venom Prison – Patronaat Haarlem, 10-03-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3