Amorphis – Under the Red Cloud – Nuclear Blast Records –Release: Out Now

Amorphis – Under the Red Cloud – Nuclear Blast Records – Release: Out Now.

cover ok copieAmorphis opent “Under the Red Cloud” met een vrolijke noot. Met een hoog folk metal gehalte gaat de band van start. Een fraai geconstrueerde song die weinig nog te maken heeft met de band die ooit ”Tales from the Thousand Lakes” heeft gecreëerd. Toch is het genieten geblazen met wat deze band ons voorschotelt. Een goed geproduceerde plaat en het prog/folk gerichte “Under The Red Cloud” ligt gewoonweg lekker in het gehoor. Ik schiet wellicht niet meteen in headbang modus, maar een blij gevoel geeft dit nummer mij in ieder geval wel. “The Four Wise Ones” trekt even wat meer het gas los om dan toch naar het wat rustiger kabbelend vaarwater terug te keren. En voilà: ze weten mij hier toch wel te verrassen met een wat meer metal gerichte sound. Lekkere grommende vocalen worden weer flink van stal getrokken. Zelfs screams worden in dit nummer niet geschuwd. De samples in de song geven dit nummer net wat extra’s en ik betrap mij erop dat ik echt aan het genieten ben van Amorphis. Iets wat ik helaas een paar albums niet echt heb gedaan. “Bad Blood” maakt ook weer flink gebruik van keyboard en samples en wederom komt Amorphis met een lekker stukje uptempo beuken. Het is nog verre van de doom/death uit hun gloriedagen. Ik vind dat Amorphis een betere balans gevonden heeft tussen hun old school en modern sound.

Nuclear Blast bestempelt de band als melancholic rock. Ikzelf neig ze toch echt meer in een metalhoek te drukken. Vooral het tempo is weer wat opgeschroefd op deze plaat en het plaatje klopt gewoon. Er is hier duidelijk een band met passie aan de slag. Iets wat duidelijk op een paar voorgangers miste in mijn optiek. Uiteraard waren de heren al een tijdje op tour met vooral hun doom/death werk in hun setlist. Dit is duidelijk doorvertaald naar de plaat. De meeste pluspunten gaan wellicht nog wel naar Jens Bogren die ervoor gezorgd heeft dat alle details goed hoorbaar zijn en dat de gelaagdheid van deze plaat gewoonweg perfect is. De productie van deze plaat maakt dat dit album hoog in de regionen van menig jaarlijstje gaat eindigen.

Amorphis heeft mij doen verrassen met deze plaat en ik kijk er zeer naar uit om deze heren binnenkort weer een keer live te gaan aanschouwen. Deze plaat smaakt naar meer.

Score: 4,5 uit 5

Link:
Amorphis Official

Tekst: Ronald van de Baan

Related posts

Short Report: Aphonic Threnody – When Death Comes – Doomentia Records – Release: Out Now

livereviewer

Review: Thy Art Is Murder – Human Target – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Sabaton – Heroes On Tour – Nuclear Blast – Release: March 4th 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3