ANDRE MATOS – THE TURN OF THE LIGHTS – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW

ANDRE MATOS – THE TURN OF THE LIGHTS – EARMUSIC/EDEL – OUT NOW

Andre Matos werd geboren te Sao Paulo in Brazilië in 1971. Hij nam voor het eerst de microfoon in de hand als zanger van Viper en met deze band bracht hij 2 albums uit. Later vervoegde hij zich bij Angra en hier maakte hij drie albums mee. Virgo, Shaaman en Symfonia waren andere projecten waar hij actief in meewerkte. Maar de laatste jaren focuste hij toch op zijn solowerk die startte met het album “Time To Be Free” in 2007. Als tussendoortje leverde hij geregeld een bijdrage op de albums van Avantasia. Met “The Turn Of The Lights” levert hij zijn derde soloplaat af.

Andre Matos  is:

Andre Matos – zang
Hugo Mariutti – gitaar
Andre Hernandes – gitaar
Bruno Ladislau – bas
Rodrigo Silveira – drum

THE TURN OF THE LIGHTS

Opener “Liberty” laat er geen twijfel over bestaan wat we op dit album mogen verwachten. Power metal met een lichtjes gepolijste sound, maar die toch knalt! De stem van Andre Matos toont veel gelijkenis met die van Tobias Sammet. “Course of Light” is lekker up-tempo en bevat riffs die refereren naar Helloween. Andre stelt de toetsen ook duidelijk in de kijker gedurende bepaalde passages! De uiterst gevoelige gitaren in de break doen zelfs Neal Schon opdoemen in mijn geest. Wanneer Matos daarna zingt, lijkt hij wel sterk door Steve Perry beïnvloed te zijn ook. Lekkere progressieve power metal met orkestratie, die de geest van Journey oproept. Het titelnummer flirt met vreemde drumslagen en zowel hakkende als melodieuze gitaren. De bas eist hier een groot deel van het geluid op. Andre’s vocale prestatie is hierop enorm veelzijdig en de knipoog naar Steve “The Duck” Perry is opnieuw aanwezig. “Gaza” is een sentimentele en gevoelige pianoballade.

“On Your Own” kent een sterk variërende opbouw. Hier smeken de sterke progriffs en de weergaloze zang van Matos om aandacht. “Unreplaceable” vervolgt in een hogere versnelling en laat zelfs wat shredwerk horen. Het nummer gaat daarna verder in het veel gebruikte zacht-hard thema met een uiterst commercieel refrein. “Oversoul” gooit er speedy riffs tegenaan bij de start en ook hier valt een vergelijking met Helloween niet uit de lucht. Het nummer bevat een verrassende break met piano en orkestratie om verder te gaan met door Queen (Brian May) geïnspireerde gitaren en een heel vette bas! “White Summit” is een rustige track met mooi gitaarwerk. Zoals de titel al laat vermoeden wordt er in “Light-years” aardig van jetje gegeven. “Sometimes” is een volgend rustpunt met piano en orkestratie op de achtergrond. Afgesloten wordt er met een cover van Radiohead. Andre koos voor “Fake Plastic Trees” en zijn bewerking van het nummer vormt een mooie aanvulling aan dit knappe album. Persoonlijk had ik hem liever “Street Spirit” horen vertolken, maar dat is een persoonlijke mening natuurlijk.

Conclusie:
Andre is er in geslaagd om een progressief klinkend power metal album af te leveren waarbij veel aandacht voor melodie en gevoel insluipt. Naast het schrijven van de songs was de zanger ook actief al toetsenist en hielp hij mee aan de productie. De productie is wat gladjes als je kijkt naar andere power metal releases, maar eigenlijk past dit ook beter bij het stemtimbre van de man. Dit album blijft een aanrader voor fans van de man en voor power metal liefhebbers die ook een zwak hebben voor melodieuze rock. De link met het stemgeluid van Steve Perry zal ook velen over de streep trekken om tot aanschaf over te gaan, denk ik!

Score: 3,75 out of 5

Tracklist:

 1. Liberty
 2. Course Of Life
 3. The Turn Of The Lights
 4. Gaza
 5. Stop!
 6. On Your Own
 7. Unreplaceable
 8. Oversoul
 9. White Summit
 10. Light-years
 11. Sometimes
 12. Fake Plastic Trees (bonus track)

Links:
www.andrematos.net
www.ear-music.net

 Tekst: Rik Bauters

 

Related posts

STRYPER – SECOND COMING- FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Review: JAMES CHRISTIAN – LAY IT ALL ON ME – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer

review: BAI BANG – ALL AROUND THE WORLD – AORHEAVEN – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3