ARC ANGEL – HARLEQUINS OF LIGHT – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

ARC ANGEL – HARLEQUINS OF LIGHT – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

Jeff Cannata liet voor het eerst van zich horen met de progressive rockband Jasper Wrath. De groep lijfde iets later James Christian (House of Lords) in als zanger. De band viel uiteen en Jeff richtte toen Arc Angel op en het gelijknamige debuut veroorzaakte als het ware een tsunami in de pomprock wereld in het jaar 1982. De band liet het bij die ene magistrale plaat, maar Jeff bleef muziek schrijven en deed de productie voor verscheidene bands. In 1988 deed hij met zijn soloplaat ”Images of Forever” een tweede poging naar groot succes. Deze keer was er een mix van progressieve rock en AOR te horen.  Hij herhaalde dit met “Watching The World” en “Mysterium Magnum”. Onder de noemer Arc Angel-Cannata verscheen tussendoor ook nog “Tamarok”. Maar toen onder impuls van vroegere collega James Christian hij begon te werken aan een nieuw album geraakten vele liefhebbers van die eerste Arc Angel plaat in de zevende hemel. Benieuwd of dit de drie decennia wachten waard zal zijn!

Arc Angel is:

Jeff Cannata – lead & backing vocals, drums, keyboards, guitar
Jeff batter – acoustic piano, synths
Jay Rowe – organ, synths
Scott Spray – bass guitar
David Coe – acoustic guitar
Jimi Bell, Gary Maus, Andy Abel, Tony Spada, Mark Proto, Jay Jesse Johnson – lead guitars
Pete Hodson – background vocals, synths

HARLEQUINS OF LIGHT


Klassieke piano en lichte orkestratie horen we bij de start van het titelnummer. Dit roept meteen een geweldige sfeer op. Bombastische toetsen volgen, op de hielen gezeten door een heerlijk licht scheurende gitaarsolo. De stem van Cannata heeft de test der tijd goed doorstaan, want die klinkt nog identiek als op zijn debuut uit 1982. De man kan ook geweldige nummers neerpennen en dit album is dan ook volgepropt met meesterwerkjes. “As Far As The Eye Can See” vervolgt in een meer aanstekelijke manier. Dit nummer valt dus meer als AOR dan als semi-progrock te catalogiseren. “War” is pomprock volgens het gekende Cannata-recept. Jeff moet niets hebben van teksten over gewonnen of verloren liefdes en snijdt hier het thema van de oorlog aan en de gevolgen hiervan voor de burgers die het ondergaan. “Voice Of Illuminati” vertelt het verhaal over de bewuste ‘underground’ beweging The Illuminati. Het nummer zelf klinkt heel emotioneel en hierbij komt de specifieke mystieke stem van Jeff volledig tot zijn recht. Tijdens de solo wijkt de rockmeter tijdelijk sterk naar rechts.

De semi-ballade “Through The Night” bevat een hoge dosis dramatiek. Ook de uiterst gevoelige solo volgt deze strekking. Drama is ook één van de kenmerken van de composities van Jeff Cannata. “Amnesia” laat opgewekte toetsen horen, die bijgestaan worden door de sterke aanwezigheid van de basgitaar van Scott Spray. Let ook eens op het ongewoon, maar geweldig drumwerk van Jeff. De man startte immers ooit als drummer! Jeff heeft een nummer van zijn eerste soloplaat “Images Of Forever” een tweede leven geschonken. De licht gewijzigde versie van “Fortune Teller” blijft een topnummer en het blijft toch mysterieus dat je zulke oude nummers nog perfect kan meezingen (ook al heb ik dit jaren niet meer opgelegd!). Het korter “California Daze” klinkt zonnig en rockt lekker weg (voor een Arc Angel nummer, wel te verstaan). Het luchtiger “Tonight…Forever” bevat (na de rustige start) een leuk rifje en Jeff klinkt wat kwader. De orkestratie in de break roept herinneringen op van John Miles’ “Music”. De heerlijk melodieuze solo laat je wegdromen en dat gitaartje blijft gewoon doorgaan tot het einde van het nummer.

Na het vrolijke en goed gevoel nummer “Get To You” schiet “Diamonds And Gold” van wal met een melodieuze solo en vervolgt als een rustig nummer met piano en een voortkabbelend rifje. Tijdens het refrein komt de vaart er weer in. Dit verrukkelijk album wordt afgesloten met een verhaal rond het spookschip “The Mary Celeste”. De vrolijke toetsen domineren het nummer en worden geruggesteund door het typische stemtimbre van Jeff. De keyboardsolo’s zijn gewoonweg natte dromen voor elk pomprock liefhebber met een duidelijk boontje voor gevoelig toetswerk!

Conclusie:
Velen zullen verbaasd geweest zijn over het feit dat Jeff Cannata een tweede Arc Angel album zou releasen. Het is ook dertig jaar geleden dat die geweldige pomprock klassieker menig melodieus zieltje in beroering bracht. Maar ik kan gerust zeggen dat Jeff er wederom in geslaagd is een meesterwerk af te leveren. Dit zal wellicht niet zo’n impact hebben als het debuut destijds, maar hij heeft hier veel liefhebbers van het genre heel gelukkig mee gemaakt. Wie het debuut of elk ander Cannata album in zijn bezit heeft, kan deze blindelings aanschaffen. Ongetwijfeld zal dit schijfje hen uren plezier bezorgen. Ik leg me nog eens languit in de zetel en beluister dit werkje nogmaals met de koptelefoon op! Ah…. wie zong daar ook weer van “It’s a beatiful day……”?

Track list:

 1. Harlequins Of Light
 2. As far As The Eye Can See
 3. War (BattleWounds Of Life)
 4. Voice Of Illuminati
 5. Through The Night
 6. Amnesia (The Rest Of Your Life)
 7. Fortune Teller 2
 8. California Daze
 9. Tonight… Forever
 10. Get To You
 11. Diamonds And Gold
 12. Legend Of The Mary Celeste

Score:  4,50  out of 5

Links:

www.cannatamusic.com
www.frontiers.it

Tekst: Rik Bauters 

Related posts

SAVAGE – SONS OF MALICE – DIMINUS2ZEBRA – OUT NOW

livereviewer

Pitfest haalt Zweedse D-Beat bands naar Nederland!

LiveReviewer

Dr Living Dead toegevoegd aan Pitfest lineup!

livereviewer
UA-17622028-3