Armored Saint – Win Hands Down – Metal Blade Records – Out Now

Armored Saint – Win Hands Down – Metal Blade Records – Out Now.

Armored Saint liet het eerst van zich horen door een demo in 1982. Hun debuut “March Of The Saint” dat twee jaar later verscheen kreeg de nodige aandacht. Maar de opvolgers “Delirious Nomad” en vooral “Raising Fear” zorgden voor hun grootste bekendheid. Na een vierde album “Symbol of Salvation” in 1991 viel alles stil en een eerste verrijzenis kwam er in 2000. Het duurde echter nog tien jaar voor men met een opvolger “La Raza” op de proppen kwam. Vijf jaar na hun laatste wapenfeit doen ze een nieuwe poging met deze “Win Hands Down”.

Armored Saint is:

John Bush – zang
Joey Vera – basgitaar
Phil Sandoval – gitaar
Jeff Duncan – gitaar
Gonza Sandoval – drum

WIN HANDS DOWN
armoredsaintwinhandsdownHet titelnummer komt op je af als orkaan Andrew en verwoest alle vooroordelen van iedereen die twijfels had over dit album. Harde riffs vliegen je om de oren en krijgen steun van een stuwende ritmesectie. En John Bush, ja die kerel lijkt wel onverwoestbaar! De man beschikt nog steeds over de ultieme metalstrot. Maar de boys kunnen ook gas terug nemen en bewijzen dat met de uiterst kalme en super melodieuze break in “Win Hands Down”.
“Mess” is nog een tikkeltje agressiever en Mr. Bush klinkt lekker gemeen en kwaad. De break laat ons genieten van riffs van de bovenste plank en er sluipen zelfs oosterse klanken in!
Maar lieve mensen, de riff die “An Exercise In Debauchery” opent is topkwaliteit en klinkt daarbij enorm aanstekelijk. Het nummer wakkert het hongergevoel aan en je honger wordt gestild in het fenomenale muzikale middenstuk. Wat Joey Vera met zijn bas doet, hou je niet voor mogelijk!
Het lange “Muscle Memory” start relaxed met lichte percussie, een eenvoudige riff en wat vreemde toetsen. Nadien komt de bas meejammen en de start is gegeven. John zingt rustig en eerder ingetogen. Maar de spanning bouwt op en het refrein klinkt steviger. Dit is zo’n nummer waarbij je bij elke luisterbeurt iets nieuws ontdekt. Een echt muzikaal avontuur!
De basisriff van “That Was Then, Way Back Then” lijkt wel een modernisering van het alom gekende “Master of Puppets” geluid van Metallica. Bush laat veel variatie in zijn stem horen en ik ontdek kortstondige linken met Layne Staley (Alice In Chains) en Eddie Vedder (Pearl Jam).
Muzikaal is Armored Saint heel sterk. De eerste minuut van “With A Head Full Of Steam” laat een geleidelijke overgang horen van een relaxed geluid naar explosieve, brute kracht! Nieuw is de introductie van een vrouwenstem tijdens een nummer. Pearl Aday (dochter van Meat Loaf) kwijt zich voortreffelijk van haar taak en staat haar mannetje naast Bush.
De variatie is troef op dit album en dat bewijzen de akoestische stukken van “In An Instant”. Hiermee kan het ook als de powerballade van het album bestempeld worden. Maar het nummer transformeert na het tweede refrein tot een ware beuker!
De nummers volgen duidelijk niet de geijkte formule van vers/refrein/vers/refrein/solo/einde! Zo’n gevarieerde opbouw komt het luistergenot ten goede en zorgt ervoor dat de nummers nooit gaan vervelen.
Nog een primeur krijgen we bij “Dive”. Hier is de piano het hoofdinstrument. Dit nummer bewijst nogmaals de veelzijdigheid van zanger Bush. Want hij doet het voortreffelijk op deze echte ballade!
Het slotnummer “Up Yours” gaat tekstueel lekker tekeer. Dit wordt live een leuk middelvinger moment. De heren hebben dus ook een gevoel voor humor.
Dus niks van hands down, maar hands up voor deze gepantserde heilige!

Conclusie:
Armored Saint zal vriend en vijand verrassen met dit kwaliteitsmetaal. Om eerlijk te zijn, was ik wat sceptisch. Hun vorige schijf “La Raza” vond ik persoonlijk geen hoogvlieger. Deze negen nummers zijn een absoluut luisterplezier. De spelvreugde druipt er letterlijk van af. De nummers klinken als een klok en combineren ‘heavy’ met ‘melodic’. Eén van de eerste echte verrassende heavy metalplaten van dit jaar. Ik kijk er naar uit om deze bende live aan het werk te zien tijdens het Alcatraz Metal festival in augustus te Kortrijk.

Tracklist:
1. Win Hands Down 5:06
2. Mess 4:35
3. An Exercise In Debauchery 6:00
4. Muscle Memory 7:14
5. That Was Then, Way Back When 5:08
6. With A Head Full Of Steam 5:18
7. In A Instant 7:36
8. Dive 4:40
9. Up Yours 5:23

Score: 4,5 out of 5

Links:
Armored Saint Facebook
Metal Blade Records

Tekst: Rik Bauters