AT VANCE – FACING YOUR ENEMY – ROCK INC. / BERTUS – OUT NOW

At Vance werd in 1998 door gitarist Olaf Lenk opgericht. Hun debuut “No Escape” uit 1999 gaf al een idee waartoe de band in staat was. De vooruitgang en verdere ontwikkeling waren te merken op de opvolgers “Heart Of Steel” en “Dragonchaser”. Maar de boel kwam pas goed aan het rollen toen de band in 2002 een deal tekende bij AFM Records. Het eerste album “Only Human”  voor AFM kreeg lovende kritieken en ondanks dat, verliet originele zanger Oliver Hartmann de band en werd vervangen door Mats Leven (ex- Yngwie Malmsteen). In 2007 kwam zanger Rick Altzi aan boord en volgden een paar albums. Nu slaat Olaf keihard terug met zijn nieuwste album “Facing The Enemy”

 

At Vance is:

 

Rick Altzi – vocals
Olaf Lenk – guitar/keyboards
Chris Hill – bass
Casey Grillo – drums (studio)
Tim Breideband – drums (live)

 

FACING YOUR ENEMY
Met flitsend gitaarwerk opent dit album en daarna krijgen we de warme stem van Altzi te horen. De man staat ook zijn mannetje in de hoge regionen. Maar het neoklassiek geïnspireerde gitaartje van Lenk zorgt voor de beste momenten in opener “Heaven Is Calling”. De sterk door Yngwie Malmsteen beïnvloede solo is hier nog het beste bewijs van het kunnen van Lenk. De zang van Rick op het titelnummer lijkt sterk op James Christian (House Of Lords) met een flinke dosis Jorn Lande. “Facing The Enemy” is ook pure melodieuze rock. “Eyes Of A Stranger” klinkt opnieuw wat harder en Altzi’s stem is opnieuw geweldig en klinkt lichtjes rauw. De krachtiger drum staat lekker vooraan in het geluid. De neoklassieke solo neemt opnieuw hemelse proporties aan (een echte “Heaven Is Calling” dus). “Fear No Evil” helt opnieuw meer over naar de melodieuze rock en hierop klinkt de trillende bas vet. “Don’t Dream” is het eerste rustpunt van de plaat. Altzi mag hier zijn vocale kunnen volledig etaleren.

Prachtige achtergrondzang is ook te  horen op de ballade. Tijdens het tragere “See Me Crying” valt vooral het super melodieus gezongen refrein op. Oosterse invloeden zijn hoorbaar in het gitaargeluid van “Saviour”. Het nummer kent opnieuw meer vaart en kan als neoklassiek geïnspireerde snelle power metal beschouwd worden. Gedurende de intro van “Tokyo” is zelfs een gitaar te horen die doet denken aan Mark Knopfler van Dire Straits! Het nummer vervolgt als een melodieuze rocker met veel keyboards, een commercieel refrein en enkele flitsende ‘tussendoor’ solo’s. Dit nummer is eigenlijk een cover van de 80’s melodieuze rock/AOR band Tokyo. “March Of The Dwarf” is een kort instrumentaaltje, dat eigenlijk fungeert als intro op het snelle “Fame And Fortune”. Het album wordt in stijl afgesloten met de gevoelige, grotendeels akoestische ballade “Things I Never Needed”, waarbij gitarist en songschrijver Olaf Lenk de vocalen voor zijn rekening neemt. De man doet dit op een voortreffelijke manier!

Conclusie:
De melodieuze rockers, ballades en meer neoklassieke nummers wisselen elkaar vlotjes af en er is nergens een vullertje te bespeuren. Liefhebbers van neoklassiek gitaarwerk moeten deze plaat checken. Rick Altzi zet hier ook een puike prestatie neer.

 

 Tracklist:

 1. Heaven Is Calling
 2. Facing Your Enemy
 3. Eyes OF A STranger
 4. Fear No Evil
 5. Live & Learn
 6. Don’t Dream
 7. See Me Crying
 8. Saviour
 9. Tokyo
 10. March Of The Dwarf
 11. Fame And Fortune
 12. Things I Never Needed

Score: 4 out of 5

Links:

http://www.at-vance.olaflenk.com

www.rockinc.nl/

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

Scar Symmetry – The Singularity (Phase I – Neohumanity) – Nuclear Blast Records– Release 03 – 10 – 2014

livereviewer

Avatar – Hail the Apocalypse – Gain Music – Out now

livereviewer

W.E.T. – ONE LIVE – IN STOCKHOLM – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3