AVANTASIA – THE MYSTERY OF TIME – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

AVANTASIA – THE MYSTERY OF TIME – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

Tobias kwam eerst in beeld als de excentrieke zanger van Edguy. De man kon daar echter niet al zijn creativiteit kwijt en besloot het project Avantasia op te starten. Het debuut “The Metal Opera” ervan verscheen in 2001 en verstomde de wereld door de aanwezigheid van geweldige gasten en geweldige composities. De man bleef bij regelmaat nieuwe avonturen uitbrengen, maar na zijn laatste dubbel release “The Wicked Symphony” en “Angel Of Babylon” verklaarde hij nooit nog meer zo’n titanenwerk op poten te zetten. Maar in de tweede helft van 2012 stuurde hij toch berichten de wereld in dat hij druk doende was aan een nieuw Avantasia avontuur. De brave man kan blijkbaar niet stil zitten en met deze “The Mystery Of Time” brengt hij het eerste deel uit van zijn nieuw avontuur.

 

Avantasia is:

Tobias Sammet – vocals, bass
Russell Gilbrook – drums
Michael “Miro” Rodenberg – keyboards, orchestration
Sascha Paeth – guitars

THE MYSTERY OF TIME
Opener “Spectres” maakt meteen het verschil duidelijk met de vorige Avantasia albums. Het gebruik van een orkest geeft het album een bombastischer geluid. Met de koptelefoon op je hoofd is dit een puur genot om te beluisteren. Vooral het rustige middenstuk waarop zelfs Middeleeuws klinkende instrumenten te horen zijn is hemels. Ook laat Tobias zich vocaal bijstaan door Joe Lynn Turner. “The Watchmakers Dream” start met vrolijke toetsen en gitaren die ook extra opgewekt klinken. Joe Lynn Turner zet hier een zeer sterke vocale prestatie neer. De man klinkt hier uiterst krachtig. De ritmesectie verdient hier een afzonderlijke vermelding. Maar met zijn gitaarsolo weet onze Nederlandse equivalent van Tobias, Arjen Anthony Lucassen, als het ware een snuifje van de sfeer van zijn Electric Castle in het nummer te verweven. Leuke toets van de lange blonde sloeber. Ook de daarop volgende orgelsolo is een streling voor het muzikale oor! De plaat vervolgt in een eerder donkere sfeer met het fantastische “Black Orchid”. Hier blijkt het orkest opnieuw een meer dan sterke aanvulling te zijn. Niemand minder dan Saxon’s Biff Byford doet een groot deel van de zang. Biff gebruikt op dit tragere nummer meer zijn melodieuze zijde van zijn stem en dat bevalt me enorm. Een eerste hoogtepunt van het album.

De typische hoge zang van Kiske zorgt voor een compleet andere sound en als daar speedy drums worden aan toegevoegd is de link met de happy power metal van de oude Helloween compleet. Wie de Unisonic schijf heeft aangeschaft weet ondertussen dat zijn stem nog niet door vadertje tijd is aangetast. Het duet met Cloudy Young “Sleepwalkin” kun je beschouwen als het meer mainstream popmoment van het album. Cloudy bezit een mooie radiovriendelijke stem! De link met de pop-rock wereld wordt nog versterkt als er een riffje te horen is die sterk aan de vroegere U2 doet denken. Een mooie duet ballade, die een rustpunt is in het album. Het langste nummer van de plaat start als een bombastische filmscore, maar na anderhalve minuut worden we overdonderd door wervelende riffs van Bruce Kulick. Joe Lynn Turner is de eerste zanger die we te horen krijgen op dit epos. Tobias laat zijn typische stemgeluid weerklinken tijdens het catchy refrein. Na het tweede refrein komt Biff nog eens aan de bak. Vervolgens is Kulick aan de beurt om te schitteren! Wat een heerlijke solo schudt de man uit zijn mouw zeg! In dit nummer gebeurt enorm veel en je blijft op de rand van je stoel zitten luisteren, wachtend op wat er nog gaat gebeuren. Je wordt beloond voor je nieuwsgierigheid, want Michael Kiske fleurt het einde van de song op met zijn stembanden. “Invoke The Machine” is een stuk harder en sneller en start met furieuze gitaren van gast Hartmann. De rauwe strot van Pretty Maids Ronny Atkins bevestigd de hardere aanpak. Het bewijs van deze stelling van ‘Metalupyourassos’ wordt geleverd tijdens de wervelende instrumentale break.

Een volledige ommekeer krijgen we met het super melodieuze “Whats Left Of Me”, waarop Eric Martin nog maar eens aantoont waarom Mr. Big zo’n sterke aanhang had en heeft. Deze sterke AOR ballade – waarin de orkestratie zeer goed tot zijn recht komt – zorgt voor een mooi harmonieus rustpunt op het album. Een mooi samenspel van de gitaren en het orkest vormt het begin van “Dweller In A Dream”. Op deze snelle track is het wederom genieten geblazen van Kiske’s typische stem. “The Great Mystery” start heel rustig met enkel de zoete stem van Tobias en klassieke piano. Even later komen daar toetsen en de nog steeds fenomenaal klinkende stem van Bob Catley bij. Geleidelijk zwelt het nummer aan met allerlei instrumenten en achtergrond koortjes. Een paar minuten later doet Turner zijn intrede en klinkt hier zelfs ongewoon krachtig. Het nummer krijgt mede daardoor een injectie van power. Het nummer kent veel tempowisselingen, maar ook de sfeer die het oproept varieert sterk. Het doet me denken aan de epische nummers van Meat Loaf. De orkestratie laat mijn muzikale geest zelfs afdwalen naar die klassieker “Music” van John Miles. Een geweldige compositie om dit album af te sluiten.

Tekstueel verteld het album een verhaal over het feit dat de mens vandaag steeds tijd te kort lijkt te hebben. Een jonge wetenschapper ontdekt dat het gebrek aan tijd echter met opzet wordt gecreëerd. De bedoeling van Tobias was om in de eerste plaats een fictief verhaaltje te schrijven, maar tegelijkertijd de mensen aan het denken te zetten over het probleem met hun tijdsindeling.

Conclusie:
Door het gebruik van een echt orkest is Tobias er opnieuw in geslaagd zijn Avantasia avontuur naar een nieuwe hoogte te brengen. Ook het gebruik van een aantal onverwachte nieuwe stemmen (Byford – Atkins – Martin) is een meesterlijke zet. Tobias gaat ook op toer met dit album en als eerste is het Belgische PPM festival aan de beurt. Hij neemt een stel gasten mee op sleeptouw en ondergetekende is alvast reuze benieuwd hoe dat allemaal zal klinken. Maar ik kijk nu al uit naar het deel twee van dit verhaal.

Score: 4,5 out of 5

 Tracklist:

  1. Spectres  6:09
  2. The Watchmakers Dream  4:14
  3. Black Orchid  6:55
  4. Where Clock Hands Freeze  4:37
  5. Sleepwalking  3:52
  6. Savior In The Clockwork  10:40
  7. Invoke The Machine  5:32
  8. Whats Left Of Me  5:08
  9. Dweller In A Dream
  10. The Great Mystery

Links:

www.tobiassammet.com
www.nuclearblast.de

Tekst Rik Bauters

Related posts

Sinister – The Carnage Ending – Massacre Records – Release 28-9 – 2012

livereviewer

Interview with Chris Bradley, Andy Dawson and Kristian Bradley from Savage.

livereviewer

Vader – Tibi Et Igni – Nuclear Blast – Release 22 mei 2014

livereviewer
UA-17622028-3