AVATARIUM – AVATARIUM – NUCLEAR BLAST – RELEASE 1 NOVEMBER 2013

AVATARIUM – AVATARIUM – NUCLEAR BLAST – RELEASE 1 NOVEMBER 2013

Avatarium is het nieuwste kindje van Doom legende Leif Edling. Ah ik hoor je al denken: Candlemass, Krux , beide toch zeer een stempel makend in het doomgenre. Ditmaal doet Leif toch een kleine sidestep met Avatarium. Ditmaal een een schone jonge dame op zang. Is je interesse al gewekt? Die van mij in ieder geval wel!

 

Avatarium

Leif Edling: Bass
Jennie-Ann Smith: Vocals
Marcus Jidell: Guitar
Lars Sköld: Drums
Carl Westholm: Keyboards

Avatarium
avatarium-avatariumHet moge duidelijk zijn dat dit een typerend werkje van Leif Edling is. Het authentiek doom geluid (Candlemass –  early Sabbath)  druipt er meteen vanaf het begin af. Loodzwaar en heerlijk zwaarmoedig. Is het dan een zoveelse Candlemass kloon?

Nee er is toch iets extra’s aan deze plaat. Dit komt wanneer het lieflijk geluid van Jennie–Ann om de hoek komt kijken. Haar stem werkt als een mooi contrast tegenover het “candlemass” achtige intro. Haar stem wordt akoestisch begeleidt, dat er voor zorgt dat het contrast alleen nog maar harder wordt neergezet. Mooi gedaan.  Het is een lange tijd geleden dat ik genoten heb van een plaat met een vrouw die cleane vocalen  gebruikt. Gelukkig geen operette achtige taferelen maar gewoon een dame met een puike strot.

Marcus Jidell  zet op deze plaat een paar schitterende jankende solo’s neer. Het gitaarwerk, Jidell uiteraard ook bekend van Evergrey, kan duidelijk zijn ei kwijt op deze plaat. Dat hij destijds tijdelijk heeft ingevallen bij Candlemass heeft zijn vruchten duidelijk afgeworpen.

De drummer mag uiteraard niet overgeslagen worden in dit geheel. Tja slammend is het eerste wat in me hoofd op komt. Het is uiteraard niet alleen maar potje hard rammen wat Lars Sköld (Tiamat) op dit album neer zet.  Hij is in sommige stukken erg speels bezig en laat hier vele facetten van zijn drumwerk ten gehore brengen.

Hetzelfde geld voor de keyboards.  Carl Westholm (Abstrakt Algebra, Candlemass, Krux)  zet hier een mooi afwisselend spel neer. Heerlijk theatraal, bombastisch afgewisseld met subliem gepingel op de achtergrond.

Godsamme wat een heerlijk authentiek doomgeluid wordt er door de band naar buiten gebracht. Sommige gedeeltes doen mij ook terug denken aan de hoogtij dagen van Black Sabbath ( en dan wel met Dio, wel te verstaan) Voor de mensen die de laatste Candlemass tegen vonden vallen raad ik zeker aan dit werkje te gaan beluisteren. Zij zullen niet teleurgesteld worden.

Het mag duidelijk zijn dat er goed nagedacht is over deze plaat. Er is veel detail in deze plaat te vinden. En zoals met vele dingen in het leven zijn het de kleine dingen die het hem doen. Het basloopje in Avatarium met daarachter de theatrale keyboards likjes … Geweldig.

Conclusie:
Zoals je wellicht al geraden hebt, bij het zien van de leden van deze “nieuwe” band, hebben we gewoon te maken met een “supergroep’  Waar het meestal mist gaat met dit soort supergroepen, slaat Avatarium de plank alles behalve mis. Genieten geblazen van begin tot eind

Score: 4,75 uit 5

Tracklist:

01. Moonhorse
02. Pandora’s Egg
03. Avatarium
04. Boneflower
05. Bird Of Prey
06. Tides Of Telepathy
07. Lady In The Lamp

Link:

https://www.facebook.com/avatariumofficial

Tekst Ronald van de Baan

Related posts

Interview with Praetorian from Eternal Helcaraxe

livereviewer

CANNIBAL CORPSE – TORTURE – METALBLADE RECORDS – RELEASE: 12- 3 -2012

livereviewer

EXORCISM – I AM GOD – GOLDENCORE RECORDS/ZYX MUSIC – OUT NOW

livereviewer

1 comment

Vid of the Day!: AVATARIUM - BONEFLOWER - LiveReviewer.com October 22, 2013 at 07:45

[…] Link to the review http://wp.livereviewer.com/2013/10/15/avatarium-avatarium-nuclear-blast-release-1-november-2013/ […]

Comments are closed.

UA-17622028-3