BATTLE BEAST – UNHOLY SAVIOUR – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 09-01-2015

Battle Beast – Unholy Saviour – Nucleas Blast Records – Release: 09-01-2015.

In het zuiderlijkste randje van Finland werd in 2008 Battle Beast opgericht. In 2010 wonnen ze met hun traditionele metal de Wacken Open Air ‘Metal Battle’. Hierdoor viel het oog van Nuclear Blast op de band en kregen ze een platendeal. Twee jaar later brachten ze hun debuut “Steel” uit. Daarna werd er een wissel doorgevoerd achter de microfoon. Zangeres Noora was voor het eerste te horen op de toer met Sonata Arctica. In 2013 schopte de opvolger “Battle Beast” het tot een vijfde plaats in de Finse albumhitlijsten! Met dit derde album proberen ze hun aanhang nog uit te breiden.

Battle Beast is:
Noora Louhimo – zang
Anton Kabanen – lead gitaar, zang
Juuso Soinio – gitaar
Janne Björkroth – toetsen
Eero Sipilä – basgitaar
Pyry Vikki – drum

UNHOLY SAVIOUR
battlebeastMelodieuze gitaren openen dit album. Deze worden al snel achtervolgd door vroege Helloween-riffs! Vervolgens krijgen we toetsen over ons heen en ten slotte geraak ik bedwelmd door het stemgeluid van Noora. Het nummer bouwt mooi op tot het refrein. Hier valt vooral de power van deze Finse blonde op! De muziek van Battle Beast is vooral geënt op klassieke heavy metal, maar ze voegen er hun eigen smaak aan toe door het gebruik van toetsen. De achtergrondzang van gitarist en songschrijver Anton maakt het geheel nog aanstekelijker. De snelle vurige solo’s zijn steeds opnieuw een moment om naar uit te kijken. Het titelnummer start met een reeks soundscapes en vervolgt eerder rustig. Maar het is opnieuw het stemgeluid van Noora dat de spanning doet oplaaien. Ondanks de sterk variërende opbouw van de nummers blijven ze toch onmiddellijk hangen. Ze klinken merkwaardig genoeg ook bekend in de oren. Het verrassend akoestisch gekleurde middenstuk is daar een goed voorbeeld van. De vocale wisselwerking tussen Noora en Anton komt het sterkst tot uiting in het krachtige ‘I Want The World…And Everything In It’. Het duo doet dit nog eens over op het snelle ‘Speed and Danger’. ‘Madness’ bevat een hoog power metal gehalte. De gitaarsolo is een mooi verpakte lekkernij en als daarna nog een toetsenpartij wordt toegevoegd kan mijn geluk niet op. Noora kan ook gevoelig uit de hoek komen. Het bijna-popnummer ‘Sea of Dreams’ laat haar volledig open bloeien. Deze dame kent een enorm bereik en kan duidelijk verschillende genres aan. Net voor de break trekt ze haar strot volledig open en laat horen dat ze ‘balls of steel’ heeft. Daarna is het opnieuw smullen geblazen van snelle riffs en vooral overdonderend drumwerk, ondersteund door een vette bas tijdens het eerder vernoemde ‘Speed and Danger’.

Als klap op de vuurpijl serveren de snarenplukkers ons nog neoklassiek geïnspireerde solo’s. De band vervolgt zelfs met een waar pomprock AOR nummer! ‘Touch In The Night’ wordt gedomineerd door 80’s toetsen en laat nog een andere zijde horen van Noora! Op het einde bezorgt de vurige solo me een waar oorgasme! ‘Hero’s Quest’ is een vlot en vrolijk klinkend instrumentaal nummer met een hoofdrol voor de toetsen van Janne. Het gitaargeluid van ‘Far Far Away’ roept de geest van de jaren 80 metal op. Dit sterke album wordt afgesloten in schoonheid door middel van een supergevoelige ballade. Loona zingt op ‘Angel Cry’ de sterren van de hemel en krijgt akoestische gitaren en een ware orkestratie als ondersteuning!

Conclusie:
Dit Finse sextet heeft me meteen overtuigd met hun derde plaat. Deze derde klinkt misschien iets minder hard dan de vorige, maar dit kan niet gezegd worden van de aanstekelijkheid. Wie weg is van klassieke metal en graag een vrouw met ballen hoort zingen, moet dit album beluisteren. Door de sterke aanwezigheid van toetsen op dit album zullen ook liefhebbers van het melodieuzere werk dit best kunnen pruimen! Ik ben alvast fan geworden (ik kende de band niet voor dit album – yeah, shame on me) en wil deze bende aan het werk zien in België! Ze komen samen met Sabaton en Delain naar de grote zaal Lotto Arena te Antwerpen midden februari! Ga dit zien en koop vooreerst dit album

Score: 4,5 out of 5

Track list:

 1. Lionheart 4:53
 2. Unholy Saviour 36
 3. I Want The World… And Everything In It 4:37
 4. Madness 4:01
 5. Sea Of Dreams 5:00
 6. Speed And Danger 4:38
 7. Touch In The Night 4:32
 8. The Black Swordsman 1:15
 9. Hero’s Quest 2:30
 10. Far Far Away 3:46
 11. Angel Cry 3:33

Links:
www.battlebeast.fi
www.nuclearblast.de

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Wombbath – The Great Desolation – Soulseller Records – Release: 01-06-2018

LiveReviewer

Review: Metal Church – Damned If You Do – Nuclear Blast – Release: 07-12-2018

LiveReviewer

Review: Paganizer – Land of Weeping Souls – Transcending Obscurity Records – Release: 05-08-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3