Live report: Big Ass metalfest # 20: Thanatos / Gizah / Iron Harvest / Black Decades – dB’s Utrecht, 17-03-2018

Big Ass metalfest # 20: Thanatos / Gizah / Iron Harvest / Black Decades – dB’s Utrecht, 17-03-2018.

Deze zaterdag vindt de XX jubileumeditie van de al jarenlang vaste waarde Big Ass Metalfest weer plaats in het oergezellige dB’s. Om dit heugelijke feit kracht bij te zetten is voor de headlinespot een Nederlandse levende legende aangetrokken.

Ondanks de live metalconcurrentie elders is het een drukte van belang en het affiche in ogenschouw nemende is dat ook terecht. Ondergetekende komt helaas te laat aan om opener Black Decades te kunnen zien, wat wel balen is aangezien deze band hun debuutplaat presenteert en te boek staat als grensverleggend.

Gelukkig dan weer wel het jonge Iron Harvest, die hier hun selftitled debuutplaat presenteert. Prima vette thrashy death metal -incl. een technische leadgitarist- knallen ze de zaal in en het bevalt mij en de rest van de zaal prima! Op een gegeven moment wordt de expressieve frontman ook nog eens bijgestaan door een extra gruntzanger. Ik vind dit een goede band die het nog wel eens ver zou kunnen schoppen.

De nieuwe Utrechtse band Gizah debuteerde op basis van slechts één nummer eerder dit jaar al op het prestigieuze Complexity Fest en men heeft de band nu hier voor het tweede optreden weten te strikken. Deze komt echter over alsof ze al tijden niet anders doen en dat zal zeker door de ruime ervaring in andere bands (o.a. Divine Sins (RIP)/ Bleeding Gods/ Shinigami) komen. Zij presenteren hier alvast hun aankomende debuut EP. Opvallend is de opzet, waarbij de zanger in het publiek voor het podium staat, i.p.v. op de planken. Hij heeft ook nog eens gewoon een microfoonstandaard vlak voor het de neus van het publiek gezet en staat vaak ook nog met zijn rug ernaar, waarbij de shirtbackprint ‘Sorry’ zichtbaar wordt. Aanvankelijk dacht ik dat het een soort introvertheid was a la de live performance van djenters Misantropicana (allemaal in een kringetje met de rug naar het publiek), maar deze nieuwe vorm intrigeerde wel. Muzikaal waren het de bulderende bassdrums en moderne hardcore/blacky death metal riffs die mij het meest bekoorden. Interessante band!

Na een grondige soundcheck treedt dan eindelijk Thanatos aan. Na de jonge talenten laat de allereerste (sedert 1984) Nederlandse death metal band zien hoe de oude rotten klinken. En dat is bepaald niet mis. Uw verslaggever komt weer binnen tijdens het nummer ‘Global Purification’ (van de laatste plaat, toch alweer uit 2014) en van die te gekke release zal gelukkig nog meer gespeeld worden zoals ‘The Murder of Innocence’ en ‘Feeding the Warmachine’. Hypersnelle Morbid Angel-achtige riffs klinken als ‘Angelic encounters’ in de oren. Ook dat nummer zelf ontbreekt niet in de set.

De rest van de set tikt elke plaat wel aan, waaronder wat nummers van debuutplaat “Emerging from the Netherworlds”: ‘Dawn of the Dead’, ‘Outward of the Inward’ en afsluiter ‘War’. Ik miste daarbij ‘Rebirth’ maar de titeltracks zoals ‘Undead Unholy Divine’ en ‘Beyond Terror’ scheurden ook erg fijnbesnaard het gestel aan gort!

Opvallend is de Hail of Bullets (RIP) cover ‘Ordered Eastward’. Jammer dat deze band uit elkaar is gevallen, dus leuk om dit toch nog eens terug te kunnen horen. De nieuwe drummer Martin Oom hakt gedurende de hele set alsof hij nooit anders heeft gedaan en mede daarmee klinkt de band als een gesmeerde (war)machine, want de rest van de band klinkt ook feilloos. Tussen de nummers door is de presentatie wat jolig, en die sfeer hangt er in de zaal zelf ook. Het is prima genieten en tussen de nummers door is er veel bijval en tijdens de nummers gutst vooral het bier van de tap langs de strottenhoofden. Kortom, een mooie line up maakt een prima zaterdagavond!
Met speciale dank aan Johan Boonstra voor de foto’s!

Tekst en video’s: Maurice Egbers
Foto’s: Johan Boonstra

Related posts

Live report: Entrails / Aeon of Disease – Metropool Enschede, 21-02-2020

LiveReviewer

Live report: Suffocation / Belphegor / God Dethroned / Nordjevel / DarkRise – Baroeg Rotterdam 10-04-2019

LiveReviewer

Live report: Y&T / Voodoo Vegas – Metropool Hengelo, 17-10-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3