Live report: Big Ass Metalfest # 25: Kutschurft / Grindpad / Inferum – dB’s Utrecht, 22-12-2018

Big Ass Metalfest # 25: Inferum / Grindpad / Kutschurft – dB’s Utrecht, 22-12-2018.

Met gepaste trots presenteert het 25e (!) Big Ass Metalfest weer een uitverkochte zaterdagavond in het altijd gezellige dB’s. Niet slecht met de enorme influx aan concerten tegenwoordig.

De openingsband van vanavond is opkomend talent Inferum uit Eindhoven. Met een EP op zak timmert men week na week het ganse land aan stukken. Wanneer het publiek de zaal binnenkomt, ziet iedereen de zanger zijn longen uit z’n lijf schreeuwen. Hij staat op een extra verhoging voor nog meer impact.
Deze band speelt vette groovende metal. De riffs doen me denken aan de draaiorgelriffs van Avatar, maar dan regelmatig nog wat toffer, met extra accenten erin. De lichtshow is ook tot in de puntjes verzorgd door hun eigen lichtman. Gaandeweg het optreden valt op hoe gevarieerd de zanger is, wanneer hij ook gebruik maakt van zijn ultradiepe grunts. Very nice! Ik vind dit dus een toffe band en acht ze rijp voor groter werk.

De tweede band van de avond is de thrashband Grindpad. Met het vrolijke intro weet het publiek dat zij een puik feestje gaan neerzetten! Afgetrapt wordt met “Poser Killer” en bij “Sharkbite” gooien ze opblaashaaien het publiek in. Die gaan ook vrolijk de hele zaal rond. Visueel mis ik de bassist, maar eigenlijk klinkt het zonder ook prima. De band is de debuut full length aan het opnemen en daar krijgen we natuurlijk alvast wat nummers van te horen waaronder “Burn the Rapist” en “Toxic Terror”. De energieke zanger Olivier brengt alles enthousiast bruut schreeuwend en praat de nummers tussendoor aan elkaar. De gitaristen riffen er lustig op los a la Exodus en drummer Paul hakt alles superstrak vlijtig aan spaanders. In zijn spel zitten ook wat death metal accenten via dubbele bassdrumsalvo’s wat het geheel nog meer extra punch geeft. Ook zijn subtiele accenten hier en daar, vind ik zelf altijd erg gaaf, omdat het net dat extra’s geeft. Het publiek geniet zichtbaar en het zal me niet verbazen dat wanneer de plaat uitkomt, men kan doorstoten –men zit er al tegenaan- naar de Nederlandse thrashtop.

Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. Smakelijk gepresenteerd met draaiende kebab rollen aan weerszijden van het podium, waartussen Kutschurft opkomt. Allemaal dragen ze verschillende kostuums, inclusief maskers, Waarvan het met bloed bespetterde witte pak van zanger Dr. Schurft er het meest in de schijnwerpers uit springt. Kutschurft is in het illustere rijtje Kyteman, Anton Geesink en Nijntje een onderdeel van de Utrechtse folklore en heeft weer een nieuw album uit weten te poepen, gedoopt tot: ‘Kamikaze Kamasutra’. Daarvan krijgen we maar liefst het titelnummer, “Worst Kees Scenario”, “Greppelslet”, “De Droeve Foef” (is inderdaad een betere benaming dan ‘Poeni’), “Rampetampeloeris” en de ZZ top ode “Strak in het pak” (“Sharp dressed man”) van geserveerd. Ik meen ook Fisted Sister’s – “We’re not gonna take it” even langs te horen komen. Dit allemaal smaakvol aangekondigd door rasfrontman Dr. Schurft.

De uiterst relaxte presentatie draagt de show en houdt de ludieke, knusse sfeer over alle vunzigheid gaande, tot regelmatige hilariteit in de zaal. Er worden veel vrolijke tape-intro’s gebruikt, maar de nummers zelf worden door de band strak en blubbervet gespeeld, zoals ook “Een introductie in Liposuctie”.
De hits “Boer hoekt vrouw” “Over smaak valt niet te fisten”, de ode aan de Female Fronted metal stroming “Metal is een mannensport”, “Medisch Centrum Kutschurft”en “Zeg ‘ns aaaaarrgh!” maken de setlist ook voor de veteranenfans compleet.

DB’s scoort hier weer met een geslaagd programma en Big Ass Metalfest was weer een onwijs leuke happening. Op naar editie #26, op 26 maart 2019!

Met speciale dank aan Johan Boonstra voor de foto’s!

Tekst: Maurice Egbers
Foto’s: Johan Boonstra

Related posts

Eggbangers Ball 2015 – Stadschouwburg de Harmonie, 05-04-2015

livereviewer

Report: Anthrax / Distillator – Poppodium Iduna Drachten, 24-10-2015

livereviewer

Live report: Into The Grave 2016 Dag 1 – Oldehove Leeuwarden,12-08-2016

livereviewer
UA-17622028-3