Black-Bone -Back To Mayhem – Rough Trade -Out Now

 

 


Hoewel het Eindhovense rocktrio Black-Bone al meer dan vijf jaar bestaat (opgericht in 2007 door zanger/gitarist Steef, bassist Sven en drummer Jules – toen nog tieners van tussen de 12 en 15 jaar!) komt dit jaar pas de eerste volledige CD uit. Back To Mayhem werd opgenomen in de RS29-studio met gevierd producer Oscar Holleman, die eerder werkte met onder meer After Forever, Diablo Blvd, Heideroosjes, Krezip en Within Temptation.


Black-Bone:

Steef – Guitar/Vocals
Sven – Bass/Backing vocals
Jules – Drums

 

Back to Mayhem
Voor een spetterende liveshow zit je bij Black-Bone wel goed. Het is dan ook spannend om te horen hoe het geheel op plaat klinkt. Qua productie  is gekozen voor een warme klank, waar wel de nadruk wordt gelegd op het gitaarspel. Bij bijv. “You Turn Me On” hoor je ook duidelijk de drum en bas loopjes  Eveneens bij “Hollywood & Vine” ,wat mij betreft het hoogtepunt van dit debuut . Het indrukwekkende basloopje met de knallende drums vormen een origineel stukje muziek. Aan pakkende gitaarrifjes ontbreekt het ook niet, met hier en daar een strakke gitaarsolo. Wel vind ik de gitaar met vlagen wat vlak klinken, de toonzetting is over het gehele album hetzelfde. Met hier en daar een gitaareffect, was het wellicht wat speelser geworden. En had het muzikaal wat meer diepte gekregen. Maar laat één ding voorop staan, Steef kan een aardig deuntje gitaar spelen. En dit komt live meer dan uit de verf.

Dit rockende trio blinkt ook uit in het componeren van pakkende melodieën en refreinen. Een nummer zoals “Hard Times” blijft genadeloos in je hoofd zitten. Zij hebben op dat betreft een gouden formule om een grote groep fans te werven. Het stemgeluid is rauw, en voldoet aan de eisen voor een band van dit kaliber. Wel is goed te horen dat Steef nog jong is, zijn stem is nog in ontwikkeling.

Conclusie
Het is ronduit indrukwekkend te noemen dat een drietal jongens tussen de 17 en 20 jaar jong een debuut van dit niveau uit kunnen brengen. Het geheel klinkt goed op elkaar ingespeeld, strak gecomponeerd en pakkend. Muzikaal gezien is het niet hoogstens origineel, maar duidelijk mag zijn dat dit trio wel zeer goed heeft begrepen hoe echte rockmuziek gemaakt wordt.  Want het ontbreekt ze duidelijk niet aan professionaliteit en passie. Dit is een debuut om trots op te zijn! Dit is een plaat die je in je kast van klassiekers moet hebben staan.

Beoordeling op schaal 1 tot 5: 3,75

Tracklist
1. Hard Times
2. Hammer Down (eerste single)
3. Kings & Jezebelles
4. Back To Mayhem
5. Crash Helmet
6. Hollywood & Vine
7. Turn Me On
8. Girls Best Friend
9. It’s Only R&R
10. World Gone Crazy

https://www.facebook.com/pages/Black-Bone
http://www.black-bone.nl

Geschreven door Taggi Eenstroom