BLACK MAJESTY – STARGAZER – LIMB MUSIC – OUT NOW

Het debuutalbum “Sands Of Time” van Black Majesty verscheen in 2003. Het album leunde aan  tegen de progressieve metal die Queensryche maakte in hun beginjaren. Maar vanaf hun tweede album “Silent Company” verliet men het progressieve pad om  de melodieuze power metal route in te slaan. In 2010 werd hun vierde plaat “In Your Honour” gereleaset en zaten ze nog steeds bij het label Limb Music op stal. Nu brengen ze hun vijfde schijf uit bij hetzelfde label!

 

Black Majesty  is:


Pavel Konvalinka – drums
Steve Janevski – guitar
John Cavaliere – vocals
Hanny Mohamed – guitar

STARGAZER

De snelle riffs tijdens de opener “Falling” maken meteen duidelijk dat deze Australische band trouw is gebleven aan zijn bekende formule. Melodieuze powermetal met de dubbele gitaaraanval als voornaamste kenmerk! Voor de liefhebbers van het zessnarig instrument zal dit album een lekkernij zijn. De stem van John Cavaliere past perfect bij deze snelle metal. “Lost Horizon” schakelt een versnelling lager en de zang wordt hierdoor meer in het daglicht geplaatst. Maar de snelheid wordt geleidelijk opgevoerd. Tijdens het ‘twinguitar’ geweld van “Voice Of Change” is duidelijk de invloed van Helloween (ten tijde van hun beide “Keeper….” albums) te horen. De gitaarsolo’s zijn steeds een waar genot om aan te horen en worden met veel gevoel gebracht en hier wordt ook een vette knipoog gegeven naar de 80’s metal. Elk nummer is uiteraard sterk riff-georiënteerd, maar tijdens “Killing Hand” dwingt het drumwerk ook een plaatsje  in het spotlicht af. Het commerciëler klinkende “Journey To The Soul” en het melodieuze middenstuk in “Holy Killers” zorgen voor wat broodnodige afwisseling. Hetzelfde kan gezegd worden van de balladeske start van “Symphony Of Death”. Hier is de bas duidelijk aanwezig en hoor je wat orkestratie op de achtergrond. Maar na een dikke minuut komen de gitaarriffs in lichte galop aangereden en transformeren de song naar een mid-tempo metaltrack. “Edge Of The World” vervolgt opnieuw in volle kruissnelheid en hier duikt de Helloween-link weer op. Het titelnummer kent een typische opbouwende intro en gaat verder als een riff overladen melodieuze power metaltrack. De akoestische gitaren en de navolgende gevoelige solo in het middenstuk geven het nummer wat extra diepte. Deze versie van het album bevat het nummer “Shine” als bonus track. Deze ballade wordt hoofdzakelijk ondersteund door semi-akoestisch gitaarwerk. Maar de stem van John lijkt toch een beetje te licht uit te vallen voor dit soort van gevoelige zang.

Conclusie:
Een aardige powermetal plaat met hier en daar duidelijke invloeden uit de jaren 80 (Helloween) en begin jaren 90 (Hammerfall). Een minpuntje is misschien wel dat de songs onderling niet erg veel van elkaar verschillen. Een euvel waar veel bands  dit genre onder te lijden hebben. Maar dit wordt grotendeels goedgemaakt door het voortreffelijke melodieuze gitaarwerk. Gitaarliefhebbers moeten deze release eens aan een luisterbeurt onderwerpen en zullen gegarandeerd toehappen.

Score: 3,50 out of 5

Tracklist:

  1. Falling (4:44)
  2. Lost Horizon (4:33)
  3. Voice Of Change (4:32)
  4. Killing Hand (4:25)
  5. Journey To The Soul (4:36)
  6. Holy Killers (5:12)
  7. Symphony Of Death (5:39)
  8. Edge Of The World (4:21)
  9. Stargazer (6:41)
  10. Shine (bonus track) 4:16)

Links:

http://www.blackmajesty.com

www.limb-music.com

Geschreven door Rik Bauters

 

Related posts

LOST SOCIETY – FAST, LOUD, DEATH – NUCLEAR BLAST RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Y&T 20 oktober naar Metropool

livereviewer

ARJEN ANTHONY LUCASSEN – LOST IN THE NEW REAL – INSIDE OUT MUSIC/CENTURY MEDIA – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3