BLACK STAR RIDERS – ALL HELL BREAKS LOOSE – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

BLACK STAR RIDERS – ALL HELL BREAKS LOOSE – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

Thin Lizzy kende reeds vele reïncarnaties, maar de laatste kwam toch wel dicht bij het origineel. Maar de band besloot in oktober 2012 om geen nieuw werk uit te brengen onder de noemer Thin Lizzy. De band onderging in december 2012 een naamsverandering tot Black Star Riders. Darren Wharton en Brian Downey besloten om hun eigen loopbaan voorrang te geven of zagen het uitgebreide toeren niet echt zitten. De nieuwe bezetting bracht onlangs hun debuutalbum “All Hell Breaks Loose” uit.

Black Star Riders is:

Ricky Warwick – zang/gitaar
Scott Gorham – gitaar
Damon Johnson – gitaar
Marco Mendoza – bas
Jimmy DeGrasso – drum

ALL HELL BREAKS LOOSE

Het titelnummer swingt alvast de pan uit met zijn uptempo refrein en de wat tragere verzen. Scott Gorham trakteert ons als veteraan onder het gezelschap op een gierende solo. “Bound For Glory” klinkt als Thin Lizzy zoals we die ons herinneren. De zang van Ricky benaderd Phil redelijk goed. Het klinkt enkel wat minder nasaal. Wie had dit ooit gedacht van deze brulboei van The Almighty! De Keltische invloeden zijn duidelijk aanwezig in het geweldige “Kingdom Of The Lost”. Zanger Ricky Warwick is niet voor niets een Ier. “Kissin’ The Ground” klinkt wat moderner en bezit een commercieel klinkend refrein. Het begin van “Hey Judas” doet je vermoeden dat er ballade zal volgen, maar dit is gewoonweg een trager nummer. Ik bespeur wat funk invloeden in het losse “Hoodoo Voodoo”. Het tweede stemmetje in het refrein bezit een komische ondertoon. Een flinke dosis groove krijgen we over ons heen tijdens het uptempo “Valley Of The Stone”. Het lukt me niet om stil te blijven zitten tijdens het seventies feestje “Someday Salvation”. Bij de start van “Before The War” weerklinkt een gitaartje die wel lijkt weggelopen van een vinyl van The Clash. Het nummer ontpopt zich verder als een stevige meezinger. Het gitaarwerk hierop is trouwens een geschenk uit de hemel. Dit geweldig Lizzy klinkend album wordt perfect afgesloten met het door blues doordrenkte lange “Blues Ain’t Bad”.

Conclusie:
Op deze schijf vind je sterke overeenkomsten met de oude Thin Lizzy! Maar toch klinkt het net een tikkeltje anders. Dit album zal gretig verorberd worden door de fans van de Ierse supergroep en ongetwijfeld zullen vele andere ook tot de aanschaf overgaan. Dit is een zeer vermakelijke plaat geworden.

Score:  4 out of 5

 Tracklist:

 1. All Hell Breaks Loose  4:14
 2. Bound For Glory  4:08
 3. Kingdom Of The Lost  4:44
 4. Bloodshot  4:02
 5. Kissin’ The Ground  3:06
 6. Hey Judas  4:11
 7. Hoodoo Voodoo  4:15
 8. Valley Of The Stones  4:15
 9. Someday Salvation  3:05
 10. Before The War  3:39
 11. Blues Ain’t Bad  6:13

Links:

www.blackstarriders.com
www.nuclearblast.de

 Tekst Rik Bauters