BLACK STAR RIDERS – THE KILLER INSTINCT – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 20-02-2015

Black Star Rider – The Killer Instinct – Nuclear Blast Records – Release: 20-02-2015.

Thin Lizzy was in de jaren ‘70 en het begin van de jaren ‘80 verplicht luistervoer voor de hardrockers! Toen Phil Lynott overleed leek het verhaal ten einde. Maar bandleider Scott Gorham gaf niet op en toerde met verschillende bezettingen de wereld rond. Een aantal jaren geleden groeide toch de drang om nieuw materiaal uit te brengen. Maar als eerbetoon aan Phil veranderden ze hun naam naar Black Star Riders. Meest verrassende naam in die line-up was toch wel Ricky Warwick. Wie de wilde rocker nog kent van zijn band The Allmighty zal toch wat twijfels gehad hebben. Maar de man ontpopte zich als een warme zanger met een hoog Lynott-gehalte. In 2013 brachten ze hun debuut “All Hell Breaks Loose” uit en nu komen ze na twee jaar aandraven met de opvolger.

Black Star Riders is:
Ricky Warwick – zang
Scott Gorham – gitaar
Damon Johnson – gitaar
Robbie Crane – basgitaar
Jimmy DeGrasso – drums

THE KILLER INSTINCT
blackstarriderskillercdcoverTijdens het titelnummer sta ik versteld hoe goed de stem van Ricky Warwick die van Phil Lynott benadert. Nooit gedacht dat de echtgenoot van MTV’s Headbangers Ball babe Vanessa Warwick tot dit in staat was. We worden meteen ondergedompeld in een 70s rockbad. Dit is klassieke rock zoals het hoort te klinken.

“Bullet Blues” is wat vlotter, maar hier en daar weerklinken toch die typische Lizzy-riffs en de vele gierende gitaarsolo’s maken dit verhaaltje af.

“Soldierstown” is het eerste hoogtepunt! Er is die Keltische sfeer die rond dit nummer hangt en Warwick’s tekst gaat over terrorisme. Iets wat de Noord-Ier persoonlijk nauw aan het hart ligt.

“Charlie I Gotta Go” laat Ricky meer een verhaal vertellen. De titel refereert naar Charles Manson. “Blindsided” is de tweede knaller. Deze langere (zacht-hard) ballade laat een wondermooi akoestisch gitaartje horen. Dat is trouwens van de hand van Mr. Warwick. Een nummer dat nooit verveeld!

“Sex, Guns & Gasoline” voert de snelheid wat op en rockt er stevig op los.

Dit sterke album wordt met grote klasse afgesloten door het lange “You Little Liar”. De gitaar is hier duidelijk koning! Sterke riffs en meerdere old school solo’s vliegen je om de oren. Ricky laat hier ook andere aspecten van zijn stem horen!

Conclusie:
De opvolger van hun geweldige debuutalbum is ook een schot in de roos. Natuurlijk is de link met Thin Lizzy sterk aanwezig! Maar dit kan ook niet anders en is eigenlijk ook het doel van de band. Het is gewoon lekker genieten om dit op de seventies classic rock gestoelde muziek te beluisteren. De stem van Warwick blijft me verbazen en het gitaarwerk is als vanouds geweldig!

Track list:

  1. Killer Instinct 3:32
  2. Bullet Blues 4:54
  3. Finest Hour 3:56
  4. Soldierstown 4:49
  5. Charlie I Gotta Go 4:13
  6. Blindsided 5:59
  7. Through The Motions 3:47
  8. Sex, Guns & Gasoline 3:59
  9. Turn In Your Arms 3:50
  10. You Little Liar 7:08

Score: 4 out of 5

Links:
www.blackstarriders.com
www.nuclearblast.de

Tekst: Rik Bauters

Related posts

Review: Sólstafir – Berdreyminn – Season of Mist – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Suicidal Angels – Division of Blood – Noise Art Records – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Siege Of Power – Warning Blast – Metal Blade Records – Release: 07-09-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3