BLUES PILL – BLUES PILLS – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 25.07.2014

BLUES PILL – BLUES PILLS – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 25.07.2014

December 2011 was het startsein voor deze Amerikaans-Zweeds-Franse band! Ze hadden allen hun liefde voor de classic rock gemeen. De band bouwde een enorme live reputatie op en speelde al op het Roadburn festival en Desertfest. Na uitgebreid te touren in Europa en zelfs een bezoek aan Australië kregen ze een platendeal bij Nuclear Blast. Het eerste wapenfeit was de EP “Devil Man” en later volgde nog een live EP met de nummers die ze brachten op het WDR Rockpalast. Nu komen ze aandraven met hun volwaardige debuut.

Blues Pills is:

Elin Larsson – vocals
Dorian Sorriaux – guitars
Zack Anderson – bass
Cory Berry – drums

BLUES PILLS
Blues-Pills-Devil-Man-ArtworkHet is moeilijk te geloven dat deze band nog maar een dikke 2 jaar bestaat. Zowel de instrumentatie als de vocalen doen vermoeden dat je hier te maken hebt met ervaren rotten in het vak. Zo wordt de rollende bas in opener “High Class Woman” aangevuld met rauwe riffs, beukende drums en de ongelooflijke vocalen van zangeres Elin! De nummers staan bol van de verwijzingen naar de jaren ‘60 en ‘70 rock, maar klinken allesbehalve gedateerd. Het totaalpakket is een catchy omgeving waarbij je niet kan blijven stilzitten. De muziek en in het bijzonder de zang van Elin heeft een uiterst prikkelend effect op je ledematen en ganse lichaam. Alles gaat zonder dat je er erg in hebt bewegen en shaken met het ritme! Hier komen Deep Purple, Black Sabbath, Thin Lizzy, Led Zeppelin, Cream, Jimmy Hendrix en de vroege Fleetwood Mac allemaal samen en vormen het unieke geluid van Blues Pills.

Over het algemeen rocken de nummers stevig, maar dat het ook rustiger en gevoeliger kan, bewijzen ze in de intro van “Black Smoke”. Dat is gehuld in een bluesy sfeertje! De jonge Fransoos Dorian laat zich geweldig gaan op het einde van dit nummer. Tijdens de semi-ballade “River” klinkt Elin als een variant van Adèle (ook al zo’n klassemadam)! Deze jonge dame beschikt over een geweldig stembereik en stemgebruik! “No Hope Left For Me” klinkt zelfs wat melancholisch en vocaal hoor ik elementen van Anouk doorsijpelen. “Devil man” stond in een andere (langere) versie op de gelijknamige EP en rockt er stevig op los. De Chubby Checker cover “Gypsy” krijgt een leuke Hendrix bewerking en hierop trekt Elin alle registers nog eens open! “Little Sun” sluit dit zalige album af met een bluesy ballade!

Conclusie:
Dit debuutalbum is er eentje om in te lijsten! Er worden nummers neergezet met een enorme bevlogenheid en enthousiasme! Naast het schitterende gitaarwerk van jonge snaak Dorian, steelt zangeres Elin de show. Haar veelzijdig stembereik is een ware verademing. Wie zijn hart verloren heeft aan de classic rock uit de jaren 60 en 70, moet dit beluisteren. Door hun speciale toets dat ze aan de nummers geven klinkt het nog modern bovenop! Ik kijk er naar uit om dit gezelschap live aan het werk te zien

Score: 4,25 out of 5  

Track list:

  1.  High Class Woman  4:28
  2. Ain’t No Change  4:58
  3. Jupiter  4:06
  4. Black Smoke  5:09
  5. River  4:23
  6. No Hope Left For Me  3:53
  7. Devil Man  3:06
  8. Astralplane  4:39
  9. Gypsy  3:09
  10. Little Sun  4:50

Links:

www.bluespills.com
www.nuclearblast.de

Tekst Rik Bauters

Related posts

Vid of the day: THE VINTAGE CARAVAN – Midnight Meditation

livereviewer

Cannibal Corpse op Into the Grave 2015!

LiveReviewer

Arch Enemy – War Eternal – Century Media Records – Out now

livereviewer
UA-17622028-3