BULLET – STORM OF BLADES – NUCLEAR BLAST RECORDS – RELEASE: 05.09.2014

BULLET – STORM OF BLADES – NUCLEAR BLAST RECORDS – OUT NOW

Steeds opnieuw als ik de naam Bullet hoor denk ik terug aan die Duitse band uit het begin van de jaren van 80 die met “Execution” en “No Mercy” twee albums afleverden die ik nog steeds goed vind. Metalheads die Bullet nog hebben gekend, zullen de link wel snappen, want de band speelde met sterke invloeden van de Accept van die periode en de zanger was ook op zijn minst speciaal te noemen (check die eens op YouTube, beste vrienden). Maar deze Zweden werden pas in 2001 opgericht en brachten voorheen een viertal albums uit. Dat ze sterk beïnvloed zijn door AC/DC hebben ze nooit onder stoelen onder banken gestoken, maar met dit vijfde album wilden ze bewijzen dat ze meer zijn dan dat! Ook benieuwd of ze geslaagd zijn in hun opzet?

Bullet is:

Hell Hofer – vocals
Hampus Klang – lead guitar
Alexander Lyrbo – lead guitar
Adam Hector – bass
Gustav Hjortsjö – drums

STORM OF BLADES
bullet-storm_of_bladesNa de korte intro “Uprising” schiet het album uit zijn startblokken met het snelle titelnummer! De band is hier geslaagd in hun opzet om de snelste en hardste Bullet song neer te pennen! Dit refereert naar de oude Accept en deze jongen hoort ook een streepje Gravestone (Duitse band uit de jaren 80) voorbijkomen! De stem van Hofer is er ééntje van het type ‘love it or hate it’! Maar ik heb wel een zwak voor die rauwe bolster. Dit album kent alvast een explosieve start! “Riding High” is een stuk melodieuzer en roept herinneringen op van Thin Lizzy! Alex en Hampus lossen elkaar af tijdens de break en bezorgen ons op die manier 4 korte, maar oh zo lekkere solootjes! Hun grote idolen AC/DC (“For Those About To Rock”) zijn duidelijk aanwezig bij de start van “Tornado” maar die link verdwijnt grotendeels als de song verder gaat! Deze band laat duidelijk blijken dat eenvoudig klinkende nummers nog steeds de boel in de fik kunnen zetten in deze tijd van ingewikkelde arrangementen en tientallen tempowisselingen!

De solo’s zijn steeds een moment om naar uit te kijken! Luister maar naar die harmonie solo in “Hawk Eyes”. “Hammer Down” bevat ook zo’n aanstekelijke Accept riff en is één van mijn favorieten. De samenzang zorgt bij elk nummer voor wat meer diepgang! De baslijn van Adam doet je ingewanden trillen (als je het volume luid genoeg zet natuurlijk!). “It’s On” en “Run With The Hunted”schakelen opnieuw een versnelling hoger en bij een nummer zoals “Crossfire” kan je onmogelijk stilzitten!  De afsluiter “Coming In Loud” is zowaar het beste nummer van dit album (volgens mijn bescheiden mening) omdat het zo aanstekelijk klinkt! De herkenbare riff (AC/DC – Thin Lizzy mix), de samenzang en de geweldige instrumentale break zijn hier verantwoordelijk voor! Dit is zowaar het beste Bullet album dat ik al gehoord heb!

Conclusie:
Bullet is met dit album ruimschoots geslaagd om een ander album te maken dan hun voorgaande. Dit album bevat snellere songs en tegelijkertijd zitten er ook meer melodieuze passages in. Wie houdt van degelijke, ouderwets klinkende metal moet deze kerels eens beluisteren en voor je het weet ben je fan! Een zeer aangename release en dit is nu al de partyplaat van het jaar!

Score:  4 out of 5     

Track list:

1.       Uprising  0:51
2.       Storm Of Blades  3:34
3.       Riding High  2:59
4.       Tornado  3:13
5.       Hawk Eyes  3:34
6.       This One’s For You  3:25
7.       Hammer Down  4:06
8.       It’s On  3:06
9.       Crossfire  4:20
10.     Run With The Hunted  4:12
11.      Coming In Loud  4:50

Links:

www.bulletrock.com
www.nuclearblast.de

Tekst Rik Bauters

Related posts

Lick – Mount Rock – out now

livereviewer

Graspop announce new names for GMM 2013!

livereviewer

King Diamond komt naar Dokk’em Open Air 2019

livereviewer
UA-17622028-3