Review: Burning – Nightmares – Burn/Crazy Diamond/Tonefloat Records – Release: Out Now

Burning

Review: Burning – Nightmares – Burn/Crazy Diamond/Tonefloat Records – Release: Out Now.

Het Nederlandse Burning werd opgericht in 2013 door Jan Engelkes. Samen met Andy Haandrikman en Johnny Karst startten ze de zoektocht voor een zanger. Ze belandden uiteindelijk bij Hugo Koch (de man die elk jaar ook Very ‘Eavy uit de grond stampt). De line-up was compleet toen Renee Knegt hen vervoegde. In 2014 brachten ze hun eerste single ‘Something Is Lurking In The Dark’ uit. Het nummer bleek een hit op YouTube en dit zette hen aan het werk om een volwaardig album te maken.

Burning is:
Hugo Koch – Zang
Jan Engelkes – Drums
Andy Haandrikman – Bas
Johnny Karst – Gitaar
Renee Knegt – Gitaar

 

Nightmares
burning nightmaresVanaf de eerste tonen worden we terug gekatapulteerd in de tijd. Een vette gitaarsound met krachtige drum maken het mooie weer. Zanger Hugo Koch beschikt over een stemgeluid dat perfect aan die tijdsgeest toebehoort. De krachtige opener ‘Razors & Reasons’ doet me trouwens denken aan de oude Picture (“Heavy Metal Ears”-periode).
Het tragere ‘Trials of 1613’ bezit een doomy ondertoon. Sommige gitaarriedels en de occulte teksten verwijzen naar de eerste Black Sabbath albums. Sommige gezongen woorden van Hugo neigen ook naar The Ozzman zelf! Het bas gedomineerde creepy middenstuk is de perfecte aanloop tot de gitaarsolo’s.

Door het vlotte karakter bevalt het titelnummer me nog meer en het is ware NWOBHM track. ‘No Remorse’ laat laag gestemde gitaren horen, terwijl ‘Stuck’ opnieuw de vaart erin steekt. De solo’s lijken hier ook rechtstreeks uit de jaren 80 geplukt te zijn.

Maar het nummer dat er met kop en schouder bovenuit steekt is het dertien minuten durende ‘Anthem For The Lost Souls’, dat uit drie delen bestaat. Het nummer heeft een balladesque intro maar slaat om in een speedy gitaaraanval en dit is een echte banger. Het gesproken stuk dat de overgang vormt tussen deel 1 en 2 is ook een brug met de goede oude tijd. Wie herinnert er zich niet die gesproken stukken op albums van Cloven Hoof of de oude Manowar, die een speciale sfeer creëerden!

Burning lijkt alle elementen die de ‘oermetal’ zo apart maakten samen gebracht te hebben in dit epos. Niet bijster origineel, hoor ik je zeggen. Maar geloof me, als dit op zo’n manier gebeurt, lust ik er wel pap van! Dit nummer is een feest der herkenning en is bijzonder geslaagd.

De single uit 2014 ‘Something Is Lurking In The Dark’ werd als bonus toegevoegd. Dit kan je het best omschrijven als een Di’Anno Maiden nummer met meer laag gestemde gitaren.

Conclusie:
Burning is er met deze “Nightmares” in geslaagd me terug te voeren naar de tijden van het ontstaan van de grootheden uit de metal geschiedenis. Dit album doet die tijden herleven en daarom alleen al verdient het de score. Met een goede mix van snelle en trage nummers en het lange epos, krijg je genoeg afwisseling te horen. Het album is een verademing tussen de massa releases waar snelheid, techniek en speciale effecten primeren. Eenvoud siert en deze kerels doen het met klasse!

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1.Razors & Reasons
2.Trials Of 1613
3.Nightmares
4.No Remorse
5.Stuck
6.Anthem For The Lost Souls
Part 1. And on the Sixth Day God Created Man
Part 2. New Vision
Part 3. Domination

7.Bonustrack: Something Is Lurking In The Dark

Link:
Burning Facebook

Tekst: Rik Bauters
 

Related posts

Nile – What Should Not Be Unearthed – Nuclear Blast Records – Release: August 28th, 2015

LiveReviewer

Review: Vader – Solitude in Madness – Nuclear Blast Records – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Graceless – Shadowlands – Raw Skull Recordz – Release: 06 -12-2017

LiveReviewer
UA-17622028-3