Review: Bury Tomorrow – Black Flame – Music for Nations – Release: Out now

Review: Bury Tomorrow – Black Flame – Music for Nations – Release: Out now.

Bury Tomorrow is opgericht in 2006 in Hampshire, Engeland. Het debuutalbum “Portraits” kwam uit in 2009 via Basick Records. Later werd er getekend bij Artery Recordings maar die samenwerking verliep niet geheel vlekkeloos, waarna het Noord Amerikaanse en Japanse platenlabel en het Amerikaanse boekingsagentschap verloren gingen. Gevreesd werd voor het einde van de band, maar de band werd al snel opgepikt door Nuclear Blast en niet veel later werd het album “The Union of Crowns”(2012) uitgebracht. Nadat begin 2013 gitarist Mehdi Vismara het veld had geruimd voor Kristan Dawson werd er gewerkt aan plaat nummer drie met de titel “Runes”(2014), waarop de band liet horen dat het een vaste waarde aan het worden is aan het metalcore front.

Bury Tomorrow is:
Jason Cameron – Zang clean/gitaar
Adam Jackson – Drums
Daniel Winter-Bates – Zang unclean
Davyd Winter-Bates – Bas
Kristan Dawson – Gitaar

 

Black Flame
Met de vorige plaat “Earthbound”, die hier inmiddels grijs gedraaid is, werd die positie aan het front wel behoorlijk versterkt. Minpuntje van die plaat vond ik toch wel de vaste songstructuren. Op deze nieuwe telg wordt daar echter ook niet vaak van afgeweken. Een goed voorbeeld is ‘The Age’, waarbij er met ruige vocalen begonnen wordt, waarna Cameron steevast het refrein voor zijn rekening neemt en we daarna een soort van “sing along” krijgen.

De band heeft veel melodie in de muziek en ook de combinatie van een cleane en een uncleane zanger maakt dat de band in een buitencategorie valt. Zonder die cleane zang van Jason Cameron zou het het wat mij betreft een stuk minder interessant zijn. Hij klinkt over het gehele album gezien ook iets minder monotoon dan op de vorige plaat en tegelijkertijd ook wat ruiger dan op de vorige platen. Ook Daniel Winter-Bates heeft wat meer variatie in zijn stem. Een goed voorbeeld is ‘Knife of Gold’ waar hij agressief klinkt, maar tevens ook goed verstaanbaar. De overgangen van de uncleane zang naar de cleane zang en vice versa door middel van een breakdown of een aparte gitaarlijn, worden op dit album ook perfect uitgevoerd.

Gitarist Dawson zit er sinds “Runes” bij en is duidelijk een aanwinst voor de band en met name zijn gitaarwerk draagt de meeste nummers. Nummers als ‘More Than Mortal’ en ‘Overcast’ gaan mede door hem meer richting de melodische death metal. Het typische rollende drumgeluid en -ritme van de metalcore kan de band nog niet echt loslaten , maar dit is natuurlijk ook mede wat Bury Tomorrow zo herkenbaar maakt.

Conclusie:
Het combineren van superharde en melodische stukken en de overgangen van cleane naar uncleane zang gaat de heren steeds beter af. Oftewel oefening baart kunst. Ondanks dat er steeds meer melodie in de nummers komt en veel nummers best wel catchy zijn blijft het geheel toch lekker ruig.

Score: 4,25 uit 5

Tracklist:
1 No Less Violent
2 Adrenaline
3 Black Flame
4 My Revenge
5 More Than Mortal
6 Knife of Gold
7 The Age
8 Stormbringer
9 Overcast
10 Peacekeeper

Links:
Bury Tomorrow Facebook
Bury Tomorrow Official
Music For Nations Facebook

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Mithridatic – Miserable Miracle – Kaotoxin Records – Release: 11-03-2016

LiveReviewer

Disturbed – Immortalized – Reprise Records – Release : Out Now

LiveReviewer

Review: Evenline – Dear Morpheus – Record Company – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3