Café The Move en Café The Stage

 

Arnhem, de hoofdstad van Gelderland. Het is een stad waar veel te vinden is op het gebied van muziek en uitgaansgelegenheden. Men kan er voor elke soort terecht. Gelegen in het centrum is de Korenmarkt het centrale plein. Omringd door kleine smalle straatjes met nog meer aanbod van cafés en restaurants. In één van deze zijstraten kun je de cafés The Move en The Stage vinden. Met name in The Stage zijn er live muziek optredens, een mooie aansluiting met de scene in Arnhem. Niels Breman is de trotse eigenaar, hij wilde wel het één en ander toelichten. Hoe ga je mee met de nieuwe trends, maar blijf je toch onderscheidend van de rest. Wat is er de afgelopen jaren veranderd? In de backstage ruimte in The Stage spraken wij met de vriendelijke cafébezitter.

The Move en The Stage waren al bestaande zaken toen Breman in 2005de nieuwe eigenaar werd. “The stage heette toen De Verdieping, er moest heel veel verbouwd worden” vertelt hij. De start was voor Niels Breman een mindere periode. Door de hoeveelheid achterstallig onderhoud in het pand kon de zaak bijna een jaar later pas echt gaan draaien.
“Toen ik The Move en The Stage overnam heb ik er heel veel publiciteit aan gegeven” aldus Breman. “Er stond een stuk in de krant met een grote foto in de Gelderlander. Iedereen was enthousiast. Er gebeurt wat in The Move en De Verdieping gaat weer open.
De brouwerij, die officieel ook pandeigenaar is, had bij de overname beloofd dat zij het pand op zouden knappen. Zodat ik daarna mijn bedrijf kon gaan draaien
. Maar de hoeveelheid onderhoud bleef niet bij een likje verf of het timmeren van een plankje. Al snel bleek dit een hele verbouwing te worden. Het dak is voor twee derde vernieuwd, de vloeren achter de bar, en de geluidsinstallatie zijn gerepareerd. Er moest zelfs een nieuwe cv-ketel in. De verbouwing ging de brouwerij zoveel geld kosten, dat zij er vanaf wilde zien. Breman: “Ik heb op een gegeven moment een advocaat in moeten schakelen, om ze te dwingen toch de verbouwing te gaan uitvoeren. Het heeft uiteindelijk bijna een jaar geduurd voor het werd opgeleverd” .
Spijtig genoeg was op dat moment de gegeven publiciteit alweer oud nieuws. Je hebt publiciteit gehad van ‘hey er is wat nieuws’, en dan start je een jaar later. Je geloofwaardigheid komt in het geding omdat het allemaal zolang duurt. Bovendien zijn er in de tussentijd alweer zoveel andere nieuwe dingen licht Niels Breman toe.

Niels Breman had al een naam opgebouwd in Arnhem. Voor The Stage en The Move was hij de eigenaar van het tegenover gelegen café de Störtebeker. Ook hier speelden regelmatig bandjes. Het publiek verhuisde als het ware gewoon gezellig mee. Breman:”Vanuit de Störtebeker hadden we een klantenkring die voornamelijk uit alternatief publiek bestond. 75% bestond uit muzikanten, of mensen die iets deden wat daarmee te maken had. Het was over het algemeen vooral punk, metal en hardcore .”
Het pand van de Störtebeker was niet helemaal geschikt voor de bandjes. Er kwamen klachten van geluidsoverlast. Daarom was er een afspraak dat er één keer per maand een band mocht spelen. De programmering werd zo aangepast dat het café dan ook vol stond met publiek. Later werd dit ook aangevuld met lokale bands.

De mogelijkheden bij The Stage waren groter. Minimaal één keer per week speelt er een band en soms zelfs vaker. Hierdoor moet er dan wel veel breder geprogrammeerd worden. Zeven keer per maand een punkband aanbieden werkt niet, daar is in Arnhem geen publiek voor. En voor metal ook niet. De laatste twee jaar merk ik dat punk/metal/ hardcore; die muziekstijlen in het verdomhoekje zitten. Er is steeds minder belangstelling voor. Je biedt het nog wel aan, maar niet zo vaak meer.
We zijn steeds meer bezig met dance/ events achtige dingen. We zetten Dj’s in, dat trekt in Arnhem volle zalen“ aldus Breman. Daarnaast bieden The Move en The Stage ook speciale thema avonden. Zo is er één keer per jaar een Halloween feest, maar ook met
oud & nieuw kun je hier terecht voor een feestje. “In The Move hebben we één keer per maand een thema avond. Dit kan variëren van een 80’s of 90’s party tot een Belgische bieravond. Deze maand hebben we een Mexican summer party, met lekkere zomerse muziekjes en veel tequila, nachos, sombrero’s en snorren. Dat soort dingen” aldus de creatieveling.

Breman: “Het is belangrijk om als horecagelegenheid altijd vernieuwend te blijven. Je moet een flinke dosis creativiteit bezitten om je te onderscheiden van de rest. Je moet elke keer wat nieuws verzinnen, je zit hier in een horecaconcentratiegebied, waar 75 verschillende ondernemingen zitten. Wil je zorgen dat de mensen hier heen komen, dan moet je laten zien dat je in beweging bent. Veel zalen en cafés in Arnhem die live muziek bieden hebben een gezamenlijke (privé) agenda waar alle eigenaars toegang tot hebben. Hierop is te vinden wat er een desbetreffende avond al is geprogrammeerd in de stad. Op deze manier concurreren de zalen elkaar niet kapot, maar vormen een sterk netwerk. Mede hierdoor blijft Arnhem breed georiënteerd op het gebied van muziek. We proberen er samen wat van te maken. The Stage/Move heeft dit jaar één keer een samenwerking gehad met Willemeen. Toen hebben we samen een showtje georganiseerd. Dit gebeurt niet heel veel, maar er is wel altijd overleg.”

Het is duidelijk dat de muzikale interesses van het publiek veranderen. Er is de laatste jaren een omslag gekomen. Volgens Niels Breman is momenteel het dal hier in wel bereikt. “Er zijn momenteel heel weinig nieuwe Arnhemse bands. Bij de Jacobiberg (gelegenheid voor muzieklessen/ oefenruimtes etc) draait het best goed, er oefenen gemiddeld 90 bandjes per week. Maar dat zijn allemaal bandjes die al jaren meedraaien. Er komt niet echt iets nieuws meer uit. Dit is erg jammer.”
Het is tegenwoordig minder hip om in een bandje te spelen dan 10 jaar geleden. Breman:”Er zijn heel weinig nieuwe bandjes. Iedereen wil tegenwoordig DJ worden. Want al hun vrienden doen dat. Je gaat naar dat soort shows toe, en je denkt ik kan ook wel een plaatje draaien. 10 jaar geleden ging je bij een bandje kijken, want jouw vrienden speelden in een band. Dan had je zoiets van ‘ik wil ook gitaar spelen’. En zo schoten bandjes als paddenstoelen uit de grond. Helaas is dat nu helemaal ingekakt. In april hadden we 3 jonge Arnhemse bandjes, en toen waren er ongeveer 150 man. Niet zozeer omdat mensen de muziek zo leuk vonden, maar omdat hun vrienden er in speelden, dus dan kom je kijken. En daar waren ook mensen die normaal alleen bij een dj kwamen kijken. Dat gaf een heel goed gevoel, zo van, er is toch eindelijk weer interesse voor live muziek“.
www.cafethestage.nl

Café The Stage  
Munterstraat 5
6811 GP Arnhem
Openingstijden: afhankelijk van concerten. Check online agenda!

Cafe The Move
Varkensstraat 17
6811 GM Arnhem

Tekst: Taggi Eenstroom

 

Related posts

Pitfest 2018: Tweedaags en eerste namen bekend!

LiveReviewer

VICIOUS RUMORS & THE EMBODIED & THE ORDER OF CHAOS on tour!

livereviewer

Slegest – Løyndom – Dark Essence Records – Out Now

livereviewer
UA-17622028-3