Review: Caïna – Christ Clad in White Phosphorus – Apocalyptic Witchcraft Recordings – Release: 05-08-2016

Review: Caïna – Christ Clad in White Phosphorus – Apocalyptic Witchcraft Recordings – Release: 05-08-2016.

Caïna is een Engelse post-black metal band. Het is in 2004 opgericht als solo project van Andrew Curtis-Brignell. Gaandeweg hebben muzikanten van, onder andere, Krieg, Revenge en Hateful Abandon meegedaan in het Caïna collectief.

Caïna is:
Andrew Curtis-Brignell – Alle instrumenten
Laurence Taylor – Zang

 

Christ Clad in White Phosphorus
Caina Christ Clad (2016)Wat een vreemd iets is dat Caïna. Ze spelen ontegenzeggelijk black metal. Zoals ze zelf zeggen; post black metal. En met ze bedoel ik eigenlijk Andrew Curtis-Brignell. Want ik begrijp dat Caïna zijn geesteskindje is en dat Laurence Taylor weliswaar vast bandlid is, maar dat alles gecomponeerd wordt door Andrew. En die Andrew heeft een vreemde kijk op muziek.

Er zitten allerlei vreemde riedeltjes in, gekke geluidjes, spacey invloeden en ga zo maar door. Het is wel vaak enorm snel, maar niet zo snel als Anaal Nathrakh. Deze band schiet mij vaak te binnen als ik Caïna een beetje moet omschrijven. Echter, slaat dit nergens op. Anaal Nathrakh speelt veelal tegen het grindcore aan. Caïna is toch echt black metal, soms atmosferisch, soms industrial, soms bikkelhard.

Ik kan er niet echt vat op krijgen. Ik vind het wel mooi, maar het luistert soms wel weg als een compilatie album met allerlei verschillende bands die, met exact dezelfde instrumenten en in dezelfde studio, allemaal een nummer mogen inspelen. Waarna er één zanger, Laurence dus, alle nummers voorziet van vocalen. Heel apart. En toch, als je er langer naar luistert, hoor je een eenduidig geheel.

Conclusie:
Andrew Curtis-Brignell is een vreemde eend in de, black metal, bijt. Een beetje een recalcitrant figuur. Hierdoor is Caïna heel moeilijk te plaatsen en zullen velen dit ook helemaal niet te pruimen vinden. Echter, het is bijzonder origineel en ook de productie is heel goed. Ga ik af op wat de meesten zullen vinden van dit album, dan hoor ik een hele lage score te geven. Ga ik af op de muziek alleen en de kwaliteit hiervan, dan hoort dit album in de top 10 van 2016 thuis.

Score: 4 uit 5
 

Tracklist:
1: Oildrenched and Geartorn
2: Torture Geometry
3: Fumes of God
4: The Throat of the World
5: Gazing on the Quantom Megalith
6: God’s Tongue as an Ashtray
7: Entartete Kunst
8: Pillars of Salt
9: The Promise of Youth
10: Extaordinary Grace
11: Christ Clad in White Phosphorus

Links:
Caïna Wiki
Caïna Facebook
Apocalyptic Witchcraft Recordings Official
Apocalyptic Witchcraft Recordings Facebook

Tekst: Frank Joustra
 

Related posts

Review: Vredehammer – Violator – Indie Recordings – Out Now

LiveReviewer

Review: Iskald – Innhøstinga – Indie Recordings – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Aborted – Retrogore – Century Media – Release: April 22nd, 2016

LiveReviewer
UA-17622028-3