CANDLEMASS – PSALMS OF THE DEAD – NAPALM RECORDS – OUT NOW

Candlemass , bijna iedere metalhead moet deze band wel kennen. Mocht je ze niet kennen, ga eens op zoek naar albums zoals het uit 1987 stammende meesterwerk  “Nightfall” en dan snap je waarom ik sta te stuiteren als een klein kind, omdat ik de nieuwe Candlemass zie verschijnen in de Ipool. Tevens ben ik ook in een rouwstemming. Want bassist Leif Edling heeft laten weten dat dit tevens het laatste volledige album is. Er zullen sporadisch nog wat optredens komen en Rob Lowe die een waardig opvolger van Messiah is, zal in de toekomst niet meedoen aan de optredens.

photo by Ulf Magnusson

Candlemass is:

Lars “Lasse” Johansson : Guitar
Robert Lowe : Vocals
“Mappe” Björkman : Guitar
Jan Lindh : Drums
Leif Edling : Bass

Psalms of the dead
Gordijnen dicht en kaarsjes aan om even in de juiste stemming te geraken. Het volume gaat open en dan is er toch een kleine teleurstelling. De keuze dat dit het laatste album wordt, is mij meteen duidelijk. Ondanks dat de nummers goed in elkaar zitten en het best lekker klinkt, mist het typische Candlemass geluid. Robert Lowe zijn stem op de plaat past wel zeer goed bij de Black Sabbath-achtige riffs en de logge doompassages op de plaat.

Het tempo van deze plaat ligt beduidend hoger dan voorganger “Death Magic Doom”. Ik vind dit wel jammer ondanks dat het aantal headbang momenten wel wat hoger liggen en dit uiteraard ook niet verkeerd is . Begrijp me nou niet verkeerd. Deze plaat is verre van slecht en het is echt wel genieten blazen. Alleen als slotstuk van een band die een genre zowat uitgevonden heeft, had ik een hogere verwachtingen. Deze schijf zal bij mij minder draaibeurten krijgen dan het oudere werk van Candlemass. Toch is het er 1 die ik in mijn collectie erbij moet hebben! De songstructuur zit sterk in elkaar en niks wordt te dramatisch gebracht. Eidling weet zelfs op een mindere dag de meeste songwriters de das om te doen. Dit is tenminste iets wat Candlemass behouden heeft en deze plaat niet meteen in de prullenbak doet verschijnen.

Conclusie:
Candlemass maakt met deze plaat een einde aan een zeer sterke catalogus. De plaat is zeker niet de sterkste in hun historie. Toch is het genieten geblazen vanaf de eerste noot. Een plaat die gemixte emoties oplevert, maar zeker niet mag missen in je Candlemass collectie!

Score 3,5 uit 5

Tracklist:

  1. Prophet 6:05
  2. The Sound Of Dying Demons 5:30
  3. Dancing In The Temple (Of The Mad Queen Bee) 3:38
  4. Waterwitch 7:03
  5. The Lights Of Thebe 5:49
  6. Psalms For The Dead 5:15
  7. The Killing Of The Sun 4:09
  8. Siren Song 5:57
  9. Black As Time 6:47

http://www.candlemass.se/

Geschreven door Ronald van de Baan

Related posts

VIDEO-DUMP

livereviewer

Pain – first album trailer released

LiveReviewer

Review:Septicopyemia – ‘Supreme Art of Genital Carnage’ Bizarre Leprous CZ OUT NOW!

livereviewer
UA-17622028-3