Carcass – Surgical Steel – Nuclear Blast – Release 13th September

Carcass – Surgical Steel – Nuclear Blast – Release 13th  September

De band met als thuisbasis Liverpool, werd in 1985 opgericht door gitarist Bill Steer en drummer Ken Owen, toen nog onder de naam Disattack. Die naam werd veranderd in Carcass toen zanger/bassist Jeff Walker over kwam van de punkband Electro Hippies. De stijl waar de band in begon was grindcore, maar mede door de komst van tweede gitarist Michael Amott verschoof de stijl per album meer richting de death metal en uiteindelijk werd hun album “Swansong” melodic death.  Dit album bleek inderdaad de zwanenzang te zijn, want in 1996 besloot de band uit elkaar te gaan. Vooral gitarist Michael Amott zou nog een rol van betekenis gaan spelen in de wereld van de metal door het oprichten van stoner rock band Spiritual Beggers en de melodic death band Arch Enemy waar we ook zijn jongere broer Christopher tegen zouden komen.

Na een stilte van twaalf jaar, werd er in 2007 besloten tot een reünie en  in 2008 stond de band weer op het podium op verschillende festivals. Alleen zonder originele drummer Ken Owen, die in het voorjaar van 1999 een hersenbloeding heeft gehad. De terugkomst van de band bestond alleen maar uit optredens. Tot nu toe dus. Want nu, na 18 jaar, is er dan toch een nieuw album van de band! De drums worden gedaan door Daniel Wilding, die over kwam van Trigger The Bloodshed. Alle gitaren zijn ingespeeld door Bill Steel, omdat Micheal Amott het te druk heeft met Arch Enemy. Wel heeft de band zich sinds dit voorjaar versterkt met gitarist Ben Ash. En dat zal nodig zijn want er staat een tour voor de deur!

 

Carcass is :

Jeff Walker  –  vocals, bass
Bill Steer  – guitar, vocals
Daniel Wilding  –  drums
Ben Ash  –  guitar

Surgical Steel
Als het openende intro “1985” mijn trommelvliezen beroerd schiet er een beeld door mijn hoofd. Een wit betegelde kamer, kil verlicht door tl-verlichting. De  enige meubelstukken zijn de stalen tafel, waarop onder een laken, de contouren duidelijk zichtbaar zijn van het Carcass. En links naast het hoofd(einde) een bijzettafel met daarop, blinkend in het koude licht, “Surgical Steel”. 

“Thrasher’s Abatoir” trekt me vervolgens helemaal de kamer in. De band is pakweg 21 jaar terug de tijd in gegaan en op die voet doorgegaan. Dus de Necrotims en Heartwork periode. Het geluid dat producer Colin Richardson de band heeft gegeven is opener en minder zwaar als wat de band in de jaren 90 had, maar nog steeds heavy en smerig. Maar door het opener geluid is beter te horen wat de band allemaal speelt. Carcass is nooit een band van simpele akkoorden geweest en is dat na 18 jaar album stilte nog niet. Technisch, melodieus en toch nog smerig. Het vuile van de totaal sound komt vooral door de zang van Jeff Walker, die tussen een grunt en een scream in zit en maniakaal overkomt. De teksten dan….ach, kijk naar de titels; verhalen van de patholoog anatoom, de medische encyclopedie werd vast meerdere malen opengeslagen! De nummers zelf dan? Afwisseling troef op dit album. “Cadaver pouch Convayor System” is als een storm, “Thrasher’s Abattoir” een orkaan, “The Grandulating Dark Satanic Mills” een hagelbui met ei grote stenen. Mindere nummers staan er niet op dit album, alle nummers zijn van verschrikkelijk hoog niveau. En bevatten allemaal een heerlijke hook en/of een geniale riff. Als er dan toch een nummer afwijkt is dat het dik 8 minuten afsluitende “Mount Of Execution”, dat een meer power metal gevoel heeft, maar dan wel op z’n Carcasseriaans gedaan natuurlijk.

Conclusie :
Wat een verschrikkelijk goed come back album is dit! Godsamme…. Waar veel bands na zo lang uit elkaar te zijn geweest weer bij elkaar komen om te cashen met een paar optredens en wat oude nummers opnieuw op te nemen, lijkt het erop dat Carcass een zeer serieuze doorstart gaat maken en dat onderstrepen met een dijk van een CD. Tuurlijk met grindcore heeft het allang niets meer te maken, maar het Swansong album wordt wel weggevaagd met Surgical Steel. Met nummers die allemaal verschillend zijn van elkaar, ook qua feel, is het toch een heel samenhangend album geworden. Soms hoor je thrash-, power- en zelfs heavy metal maar vooral de death metal á la Carcass! Ben je liefhebber van de CD’s “Necrotism”, “Heartwork” , “Swansong” of zelfs “Symphonies Of Sickness”, niet nadenken en zorgen dat je hem krijgt!! En nu maar hopen dat we niet weer 18 jaar hoeven te wachten op de volgende….

Tracklist :

 1. 1985
 2. Thrasher’s Abattoir
 3. Cadaver Pouch Conveyor System
 4. A Congealed Clot of Blood
 5. The Master Butcher’s Apron
 6. Noncompliance to ASTM F 899-12 Standard
 7. The Granulating Dark Satanic Mills
 8. Unfit for Human Consumption
 9. 316 L Grade Surgical Steel
 10. Captive Bolt Pistol
 11. Mount of Execution

Cijfer : 4.8 uit 5

Visit: https://www.facebook.com/OfficialCarcass

Tekst : Martijn Rouwenhorst