Review: Cerebrum – Iridium – Transcending Obscurity Records – Release: 21-12-2018

Review: Cerebrum – Iridium – Transcending Obscurity Records – Release: 21-12-2018.

Cerebrum is opgericht in 2002 door Mike en Jim. De eerst demo kwam in 2006 uit en was demo van de maand april in de Griekse Metal Hammer. De eerste full length kwam in 2007 en de tweede in 2012. De band neemt ruim de tijd voor hun albums want weer vijf jaar later is hier nummer drie “Iridium”.

Cerebrum is:
Mike Papadopoulos – Gitaar
Jim Touras – Gitaar, zang
George Skallkos – Bas
Defkalion Dimos – Drums

Iridium
Waar veel technische death metal bands het geheel erg complex maken, met veel technische hoogstandjes houdt Cerebrum het redelijk simpel. Naja simpel, in ieder geval krijgen we geen onnodig gepriegel op de gitaar of een fretloze bas die zo nodig de boventoon moet voeren. Wel trekt de band alle registers open om er een interessant stukje werk van te maken.

‘Time Reversal’ zet de toon voor het album met naast de double bass drums niet standaard, soms uit de toon, drumwerk. Zelfs de gitaarsolo wordt kort en functioneel gehouden. Op ‘A Face Unknown’ krijgen we naast de goed verstaanbare lage growls, wat onduidelijke mystieke stukjes spoken word. Aan het eind ook nog even een verrassend stukje akoestische gitaar.

‘Memory Hoax’ begint snel, maar veranderd regelmatig qua tempo met in de rustige passage veel herhalende riffs. ‘Euphoric Control’ en ‘Gods In Trance’ gaan wat meer in hetzelfde tempo door, waarbij de laatste er qua tempo nog even een tandje bijzet. ‘Cognitive Dissonance’ is het korte, instrumentale interlude en rustpuntje op het album, waarna de hel weer losbarst met ‘Astral Oblivion’.

‘Absorbed in Greed’ begint relatief rustig met een herhalende riff en niet standaard drumwerk, maar versnelt al redelijk snel. Op het eind zakt het tempo weer wat in en krijgen we nog een korte gitaarsolo die ons naar het einde van het nummer leidt.

‘Escape To Bliss’ is midtempo tot snel en heeft redelijk wat subtiele, korte stukjes gitaar- of drumwerk in het verder wel redelijk recht toe recht aan nummer. Die korte stukjes moet je echt even terugspoelen om te luisteren wat er nu precies gebeurt. Sowieso is dit een album dat je meerder keren moet luisteren om het echt tot je door te laten dringen.

Conclusie:
De band weet met “Iridium” een interessant stukje werk neer te zetten. Niks geen overgecompliceerde songstructuren of technisch gepriegel, maar functionele en vernuftigte stukje drum- en gitaarwerk die de nummers interessant maken, zonder dat de bruutheid in gevaar komt.

Score: 4,2 uit 5

Tracklist:
1. Time Reversal
2. A Face Unknown
3. Memory Hoax
4. Euphoric Control
5. Gods In Trance
6. Cognitive Dissonance
7. Astral Oblivion
8. Absorbed In Greed
9. Escape To Bliss

Links:
Cerebrum Facebook
Cerebrum Official
Transcending Obscurity Records

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Infidel Reich – Infidel Reich – Helter Skelter Productions – Release: Out now

LiveReviewer

Review: Hardline – Human Nature – Frontiers Music – Release: Out Now

LiveReviewer

Review: Doll Skin – In Your Face – EMP Label Group – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3