CHASING VIOLETS – JADE HEARTS – AOR RECORDS – OUT NOW

CHASING VIOLETS – JADE HEARTS – AOR RECORDS – OUT NOW

Gedurende de laatste vijf jaar hebben de zussen Sarah en Melissa Fontaine een sterke fanbasis opgebouwd in Frankrijk. In 2011 werd hun liefde voor het AOR genre zo groot dat ze besloten de vrouwenband Chasing Violets op te richten. Hun debuut “Outside Heaven” werd mogelijk gemaakt door een hele reeks van topartiesten uit het genre (Paul Sabu, Tommy Denander, Steve Overland,…). Het album werd in hun thuisland zeer goed onthaald en met deze “Jade Hearts” hebben ze die stunt nogmaals herhaald.

Chasing Violets is:

Sarah Fontaine – zang
Mélissa Fontaine – zang

Gastmuzikanten

Frederic Slama – gitaar, toetsen
Tommy Denander – alle instrumenten
Paul Sabu – alle instrumenten
Goran Edman, Mikeal Erlandsson, Bob Harris, Rick Riso – zang
Christian Tolle, David Mark Pearce, Linkan Andersson, Stefano Lionetti, Mario Percudani, Carmine Martone – gitaar
Alessandro del Vecchio – toetsen & drum
Eric Ragno, Colin Rodgers – toetsen
Ken Sandin, Anna Portalupi – bas
Sascha Spiegel, Pat Thern – drum

 

JADE HEARTS
Opener “The Main Attraction” belooft alvast voor hetgeen komen moet! Prachtig melodieus klinkende gitaren van Tommy Denander met werkelijk hemelse samenzang van de zussen! “Web Of Lies” kent de mannenstem van Göran Edman en deze Scandinavische topper bezit nog steeds een echte AOR-strot. Ook de samenzang van de knap ogende zusjes met de gast Edman klinken als pure ‘ear-candy’. De zussen hebben beide een gelijkwaardige stem, maar er zijn toch verschillen hoorbaar waardoor het luisteren voor afwisseling zorgt! De solo van Frederic Slama is er eentje om van te snoepen. Op “A Shot In The Dark” wordt echter duidelijk dat de zusjes (vooral eentje, maar ik wet niet welke) geen al te groot stembereik hebben en daardoor klinkt hun zang hierop vrij vlakjes. Gelukkig kan Bob Harris (AXE) het niveau wat omhoog tillen. Tijdens de samenzang klinken de stemmen van beide Franse schonen echter steeds prima. De toetsen winnen aan terrein tijdens het vrolijke “Silent Victory”. Alhoewel de zussen qua stem geen hoogvliegers zijn, komen ze er steeds mee weg door de licht sensuele toets die ze soms aan hun zang geven.

De snarenplukker van David Reece, Christian Tolle,  opent “Deception In Heaven” met een lekkere solo. Dit trage  nummer klinkt wel oké maar de tijdsduur van bijna zeven minuten is toch een beetje teveel van het (minder) goede. Het titelnummer wordt volledig door Paul Sabu ingespeeld en hij gooit er ook zijn typische warme en diepere stem tegenaan. “Secrets In The Shadows” werpt zich in de kijker door het eighties toetsengeluid en het feit dat de track bol staat van flitsend gitaarwerk van Tommy Denander. Mikael Erlandsson (Last Autumn’s Dream) zingt samen met de zussen op “Hollow Triumph”. Dit uiterst catchy nummer behoort tot één van mijn  favoriete tracks. Het rustiger “Exile In Sadness” gaat de zusjes vocaal beter af. Dit nummer dat opnieuw veel toetsen laat horen wordt afgesloten met een puike solo van Mr. Denander. Het lange “The Scarlet Nymph” kent een geweldige start met de vingervlugge solo van David Mark Pearce. De catchy rifs van Mr. Pearce en Tolle zijn trouwens de ruggengraat van deze track. De zang kent hierop enkele dipjes en het nummer kent voor AOR begrippen een zeer lange outro-solo. “Halo Of Light” klinkt met zijn frisse toetsgeluiden en iets steviger gitaren stukken beter en op de afsluiter wordt die trend nog meer doorgezet, want de gitaren swingen daar de pan uit!

Conclusie:
Deze tweede schijf van de zusjes Sarah en Mélissa Fontaine is muzikaal gezien dik in orde. Misschien dat enkele nummers in een kortere versie nog beter zouden overkomen. Alhoewel de zussen een licht sexy stemtimbre hebben, vind ik toch dat hun bereik wat te beperkt is. Alles wordt eigenlijk op dezelfde toon gezongen, waardoor het soms wat aan variatie ontbreekt. Als ze zich wagen aan samenzang klinken ze echter als engelen! De inbreng van de gastzangers tilt het niveau ook omhoog. Maar toch blijft het een leuke plaat om naar te luisteren en op de één of andere manier komen de zussen toch weg met hun eerder beperkte vocale kunnen! Zelfs als ik de sterk tot de verbeelding sprekende hoes van het album wegstop!

Score: 3,5 out of 5

 Tracklist:

 1. The Main Attraction
 2. Web Of Lies
 3. A Shot In The Dark
 4. Silent Victory
 5. Deception In Heaven
 6. Jade Hearts
 7. Secrets In The Shadows
 8. Hollow Triumph
 9. Exile In Sadness
 10. The Scarlet Nymph
 11. Halo Of Light
 12. I Owe It To Myself

Links:

www.chasingviolets.fr
www.AorRecords.com

Tekst Rik Bauters