DEGREED – WE DON’T BELONG – AOR RECORDS – OUT NOW

DEGREED – WE DON’T BELONG – AOR RECORDS – OUT NOW

Degreed is een melodieuze hardrock band uit Stockholm die opgericht werd in het begin van 2005. Vooraleer ze hun debuut uitbrachten kregen ze het voor elkaar om te toeren in Scandinavië en Duitsland. In 2010 werd hun debuut op de wereld losgelaten via het Melodic Rock Records label. De band zocht opnieuw hulp bij de songwriter Erik Lidbom en bracht onlangs hun tweede album uit bij het nieuwe label AOR Records.

Degreed is:

Robin Ericsson – bass/Lead vocals
Mats Ericsson – Drums
Micke Jansson – Keyboards
Jesper Adefelt – Guitar/Backing vocals
Daniel Johansson – guitar/Backing vocals

WE DON’T BELONG
degreed-we-dont-belong-cd-2013De eerste tonen van “Black Cat” doen me van mijn stoel springen. Hun debuut schijf uit 2010 stond bol van de AOR en licht melodieuze rock. Deze track bevat rauwe riffs en arena kreten als start. Nadien komen de toetsen op de achtergrond wat zachtheid strooien. De rauwe randjes aan de stem van zanger Robin kan ik echter wel pruimen. Het nummer bevat verder een vingervlugge toetsensolo en die gaat over in onverwacht rustige vocalen.

“What If” kent een duidelijke aanwezigheid van toetsen en doet me wat aan Work Of Art denken. Maar Robin laat nog geregeld een ruw kantje van zijn stem horen. De AOR sound krijgt de bovenhand op “In For The Ride”.

De superflashy intro van “Inside Of Me” maakt van deze track mijn albumfavoriet. De  lichtjes naar U2 neigende gitaarriff en het catchy totaalgeluid zijn daar ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor!

De band verweeft invloeden van andere genres in hun muziek. Radiorock gitaar valt bijvoorbeeld te bespeuren in het rustiger “Follow Her Home”. “Blind Hearted” start als een pianoballade die doet denken aan Bruce Hornsby. Maar het nummer explodeert tijdens het refrein, waarin Robin zijn heerlijk ruwe strot goed opentrekt. Ik hou enorm veel van het sterke contrast in zijn vocalen. “Access Denied” is een catchy deuntje waarbij er gebruik wordt gemaakt van 2 types van zang (zeg maar de Linkin Park formule). Het titelnummer sluit dit knappe album af in de semi-ballade stijl. De instrumentale break is opnieuw om van te watertanden.

Conclusie:
Deze tweede schijf van dit Zweedse collectief zal nog geregeld draaien in de wagen. Deze AOR met rauwe kantjes bevalt me enorm. Zowel de gitaren als de zang kunnen onverwacht ruw uit de hoek komen. Daarom zal de plaat ook de mensen aanspreken die minder AOR minnend zijn dan ikzelf. Na enkele luisterbeurten blijft dit album boeien en maakt me steeds opnieuw vrolijk.

Score: 4 out of 5

 Tracklist:

  1. Black Cat
  2. What If
  3. In For The Ride
  4. Inside Of Me
  5. Follow Her Home
  6. Blind Hearted
  7. Here I Am
  8. Access Denied
  9. Coming Home
  10. We Don’t Belong

Links:
www.degreedmusic.com
www.AorRecords.com

Tekst Rik Bauters

 

 

 

 

Related posts

Anthrax announce new album “For All Kings”

LiveReviewer

Gwar – Battle Maximus – Metal Blade Records – Out Now

livereviewer

SAVAGE – SONS OF MALICE – DIMINUS2ZEBRA – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3