DEPARTURE – HITCH A RIDE – ESCAPE MUSIC – OUT NOW

In 1998 kwam gitaris Mike Walsh met Ken Michaels als zanger met het debuut “Departure” op de proppen. Hierop viel een geluid te horen die invloeden verraadde van Saga, Journey en Toto. De opvolger “Open Your Mind” kwam al een jaar later en deze keer hield Dave Baldwin (Tradia) de microfoon vast. Samen met Dave kwam het pomprock element meer naar boven en vergelijkingen met Styx en Kansas doken op. In 2001 kwam de derde plaat “Corporate Wheel” met opnieuw een andere zanger, Timothy Lewis. Nu, elf jaar later is Mike er weer met zijn vierde album “Hitch A Ride” en opnieuw krijgen we een andere zanger te horen. Hierop horen we Andi Kravljaca die we kennen van Silent Call.

 

Departure is:

Mike Walsh – guitars, keyboards

Duey Ribestello – drums

Ryan Walsh – bass

Andi Kravljaca – lead vocals

HITCH A RIDE
Als dit album start springt onmiddellijk Journey door mijn hoofd. Die link verdwijnt al vlug als de piano en het orgel invalt. Hierdoor klinkt het nummer als een cocktail van Westcoast AOR en melodieuze rock. Andi Kravljaca beschikt over een stem die volledig past bij deze stijl. Gitarist Mike Walsh voegt er zelfs een licht neoklassieke toets toe tijdens zijn solo. Een uiterst geslaagde terugkeer op het muzikale front na een stilte van elf jaar! “Waiting For Rain To Come” schiet van wal met een solootje dat op de eerste Marillion albums niet misstaan zou hebben. Het nummer transformeert daarna naar pure melodieuze rock met een aanstekelijk refrein. Andi voorziet “Soldier Of Fortune” van geweldige zanglijnen en de gitaar van Mike gaat lekker te keer gedurende de volledige song. Elke gitaarfanaat zal zijn hart verliezen aan deze track.

“LuvSick” is een commercieel klinkend rocknummer met een weergaloze vocale prestatie van Andi. Ook op “Roses” steelt Andi de show met zijn krachtige uithalen. De snelle solo van Mike wordt op de hielen gezeten door een 80’s geïnspireerde toetsensolo. “Travel Through Time” is een stuk steviger met gierende gitaren, heavy riffs en een sterk basgeluid. De stem van Andi past echter minder goed bij deze aanpak. Ik hoor hem liever meer gevoeliger voor de dag komen. “Fly” is de eerste echte ballade op deze schijf en hier doet de gevoelige en emotievolle Andi weer zijn intrede. “This Is My Time” is een opgewekt klinkend nummer waarin gitaarloopjes verscholen zitten die aan Boston doen denken. “Without You” is een pure ballade met een hoofdrol voor Andi uiteraard. Het soort nummer waarbij je als koppel slechts één vloertegel nodig hebt om de slow te dansen. Lekker swingende gitaarriffs en de af en toe opduikende piepende variant tijdens het vlotte “Outside Looking In” brengen dit album tot een goed einde.

Conclusie:

Het album bevat een mengeling van ballades en melodieuze rock, waarbij de invloeden van de grote voorbeelden van gitarist en bandleider Mike Walsh mooi verweven zitten in zijn composities. Daarbij zorgt Andi voor een geweldige vocale omlijsting. Enkel het hardste nummer had er voor mij niet op hoeven staan. Mike had er beter een instrumentaal nummer van gemaakt! Maar verder valt op deze plaat niets aan te merken en vormt het eigenlijk een mooie terugkeer voor Departure!

 Tracklist:

 1. No Where To Go  (5:14)
 2. You Don’t Need To This Anymore  (3:39)
 3. Waiting For The Rain To Come  (4:46)
 4. Soldier Of Fortune  (3:31)
 5. LuvSick  (3:10)
 6. Roses  (4:52)
 7. Travel Through Time  (4:14)
 8. Fly  (4:15)
 9. This Is MY Time  (4:16)
 10. Without You  (3:47)
 11. Outside Looking In  (3:31)

 

Score: 3,75 out of 5

 www.escape-music.com

Geschreven door Rik Bauters

 

 

Related posts

Re-release: Rotting Christ – A Dead Poem – Sleaszy Rider Records

livereviewer

Review: ROYAL HUNT – A LIFE TO DIE FOR – FRONTIERS RECORDS – OUT NOW

livereviewer

Review: Fifth Angel – The Third Secret – Nuclear Blast – Release: Out now

LiveReviewer
UA-17622028-3