Dew-Scented – Insurgent – Metal Blade – Out 24-05-2013

Dew-Scented – Insurgent – Metal Blade – Out  24-05-2013

De Duitse trash band rondom zanger Leif Jensen viert dit jaar zijn 20 jarige jubileum. En dat doen ze met hun 11e full length release “Insurgent”.  Opvallend is dat de band naast de Duitse zanger, sinds vorig jaar, uit vier Nederlanders bestaat, die hier vooral spelen in Severe Torture, I Chaos en Blo.Torch. Nu maar eens kijken hoelang deze bezetting stabiel blijft, want Dew-Scentend heeft al een redelijke imposante lijst aan ex-bandleden.

Bandmembers:

Rory Hansen – Guitars
Marvin Vriesde – Guitars
Leif Jensen – Vocals
Joost van der Graaf – Bass
Koen Herfst – Drums

Insurgent:
Laat ik met de deur in huis vallen. Voor een viering van het 20 jarig bestaan vind ik het een bijzonder karige release. Het is een full lenght  (dik 76 minuten), maar er staan maar 3 nieuwe opnames op, waarvan ook nog eens een cover. Geopend wordt er met “Confronting Entropy”, een midtempo nummer wat gevolgd wordt door het snellere “Guided by The Dead Light”. Wat meteen opvalt is dat ondanks de nieuwe band bezetting er geen grote stijl verandering heeft plaats gevonden. Het is nog steeds thrash zoals dat in Californië bedacht is. Denk bijvoorbeeld aan Testament en Slayer, heel veel Slayer. Maar het is de stijl die de band al jaren speelt, en het beter doen als zoveel andere bands. Het derde nummer is een cover van Incubus “Sadistic Sinner”, orgineel uit ’88. (Dat is trouwens de thrash band Incubus, niet te verwarren met de band die een nummer als “Are You In” op de mensheid los liet!) Deze versie klinkt wel veel beter als het origineel en past ook goed in de stijl die Dew-Scented speelt. De productie van de nummers is heavy, het schuurt tegen death metal aan. Wat niet zo vreemd is gezien de achtergronden van de muzikanten. Na dit nummer is de koek qua nieuw werk op en komen er 7 live nummers  die vorig jaar zijn opgenomen.

De kwaliteit van de opnames zijn redelijk tot goed. De volgende 5 nummers zijn bonus tracks van het “Icarus” album. En bestaan uit één eigen nummer en 4 covers. Waarvan “A Good Day For A Hanging” van Wasted Youth toch wel het meest geslaagd is. De laatste 4 tracks zijn de bonus nummers afkomstig van het “Invocation” album. Alhoewel,  4 nummers… “Recall The Pain” is gewoon een weinig zeggend intro van één minuut voor het geweldige “The Death Of Common Sense”, wat in mijn oren het beste nummer van dit album is. En afgesloten wordt er met wederom 2 covers, waarvan de uitvoering spannender is als van de covers die van “Icarus” afkomstig waren.

Conclusie:
Het blijft in mijn ogen toch altijd een beetje geldklopperij, een EP met een paar nieuwe nummers uitbrengen aangevuld met wat oud bonus materiaal. Fans zullen het waarschijnlijk toch al wel hebben en nieuwe luisteraars geef je hier toch niet een hele goede indruk van de band mee. Om het 20 jarig jubileum te vieren was het misschien beter geweest om óf met een compleet nieuw album te komen óf met een live album óf met een uitgebreid verzamelalbum. Dit voelt voor mij namelijk als een overbodige release. Ik zal het dan ook geen cijfer geven.

Tracklist:

 1. Confronting Entropy (5:36)
 2. Guided By The Dead Light (5:19)
 3. Sadistic Sinner (4:54)  (Incubus)
 4. Sworn To Obey (Live 2012) (4:05)
 5. Turn To Ash (Live 2012) (3:02)
 6. Soul Poison (Live 2012) (3:58)
 7. Storm Within (Live 2012) (4:02)
 8. Cities Of The Dead (Live 2012) (4:44)
 9. Never To Return (Live 2012) (4:13)
 10. Acts Of Rage (Live 2012) (4:21)
 11. InDying Mode (4:20)  (Dew-Scented)
 12. Steady Decline (4:32) (Prong)
 13. No Spiritual Surrender (2:48) (Inside Out)
 14. Good Day For A Hanging (4:28) ( Wasted Youth)
 15. The Storm (3:23) (Judge)
 16. Recall The Pain (1:06)  (Dew-Scented)
 17. The Death Of Common Sense (3:44) (Dew-Scented)
 18. Slaughterhouse (4:31)  (Powermad)
 19. Superstar Destroyer (2:55)   (Genocide Superstars)

http://www.dew-scented.net
http://new.myspace.com/dewscented
https://twitter.com/dewscented
www.facebook.com/dewscented

Tekst:  Martijn Rouwenhorst

Related posts

HELLOWEEN – My God-Given Right album trailer available!

livereviewer

SKYLINER – OUTSIDERS – LIMB MUSIC – OUT NOW

livereviewer

Live report: Gaahls Wyrd / Tribulation / UADA / Idle Hands – Tivoli de Helling Utrecht, 24-02-2019

livereviewer
UA-17622028-3