Disturbed – Immortalized – Reprise Records – Release : Out Now

Disturbed – Immortalized – Reprise Records – Release : Out Now.

Na het uitbrengen van hun vijfde studioalbum “Asylum”(2010) vonden de heren van Disturbed het nodig om voor onbepaalde tijd een pauze in te lassen. In die tijd richtten de bandleden zich op andere projecten. David Draiman richtte Device op, Dan Donegan en Mike Wengren gingen verder met Fight or Flight en John Moyer met onder andere Adrenaline’s Mob. Tijdens het maken van het nieuwe album werd absolute geheimhouding in acht genomen. Zelfs het label, sommige familieleden en vrienden wisten niet dat de band bezig was. Op 23 juni kondigde Disturbed het einde van het hiaat en tevens het uitbrengen van een nieuw album “Immortalized” aan. Bassist John Moyer wordt op de officiële bandsite nog steeds genoemd als bandlid, maar hij zou het album niet in hebben gespeeld en andere bronnen zeggen dat hij full time toe zou zijn getreden tot Operation: Mindcrime. Maar bij het optreden van 21 augustus jongstleden zie ik hem gewoon weer op het podium staan. Wie het weet mag het zeggen.

Disturbed is:
David Draiman – Zang
Mike Wengren – Drums
Dan Donegan – Gitaar
John Moyer – Bas

 

Immortalized
Disturbed_immortalized_coverNa een intro van anderhalf minuut begint titelnummer ‘Immortalized’ en bij het horen van de eerste noten is het al gelijk duidelijk dat we met Disturbed te maken hebben. Het gitaargeluid van Dan Donegan en de stem van David Draiman zijn onmiskenbaar het geluid van de band. Na de opbouw qua tempo via ‘The Vengeful One’ en ‘Open Your Eyes’ krijgen we ‘The Light’. Dit is een rustig en sfeervol nummer en meteen het begin van een meer melodisch en groovy gedeelte van het album. De volgende nummers zijn mid tempo en hebben allen een catchy refrein en zouden zo allemaal een hit kunnen worden voor de band. Opvallend is de Simon and Garfunkel-cover ‘The Sound Of Silence’. En dan niet een gemetalliseerde versie, maar een rustige vertolking, waarop David laat horen dat hij ook ingetogen kan zingen zoals op ‘Darkness’. Voor mij had het eerlijk gezegd niet gehoeven. De daarop volgende nummers gaan weer via het geijkt stramien. In vergelijking met de vorige albums is de zang iets meer overheersend en laat Draiman zijn kreetjes dit keer helemaal achterwege. Misschien heel herkenbaar voor hem, maar het begon ook wel een beetje een gimmick te worden en het weglaten komt mijns inziens de muziek alleen maar ten goede.

Conclusie:
Disturbed laat al een aantal albums zien dat ze hit na hit kunnen schrijven via een bepaalde formule. Ondanks de samenwerking met nieuwe producer Churko, die een nieuwe wind moest laten waaien door de band, is het maar gedeeltelijk gelukt om met iets vernieuwends te komen. Dit album levert de band bijna zeker geen nieuwe fans op, maar de fans die ze al hadden gaan dit album gegarandeerd waarderen.

Score: 3.8 uit 5

Tracklist:

 1. The Eye Of The Storm
 2. Immortalized
 3. The Vengeful One
 4. Open Your Eyes
 5. The Light
 6. What Are You Waiting For
 7. You’re Mine
 8. Who
 9. Save Our Last Goodbye
 10. Fire It Up
 11. The Sound Of Silence
 12. Never Wrong
 13. Who Taught You How To Hate

Links:
Disturbed Official
Disturbed Facebook
Reprise/Warner Bros Records

Tekst: Marcel Klaster

Related posts

Review: Dictated – Phobos – Eigen beheer – Release: 25-10-2019

LiveReviewer

LEVEL 10 – CHAPTER 1 – FRONTIERS RECORDS – Out Now

livereviewer

Ghost – Meliora – Spinefarm Records – Release: Out Now

LiveReviewer
UA-17622028-3