Dokk’em Open Air – zaterdag – 2012

 

Het is gelukkig een en al zon als we de rit richting Dokkum ondergaan voor een dagje vol metal en gezelligheid. Helaas verloopt de reis niet helemaal voorspoedig en moeten we helaas de eerste drie bands missen. Als we eindelijk aan komen staat Devious op het punt om aan hun set te beginnen. Snel even wat drink munten scoren en een race naar de bar om vervolgens snel naar de stage te gaan om te genieten van de heerlijke thrash death van Devious.

Devious is geen onbekende in Nederland met toppers als “Domain” en “Vision” hebben ze laten horen aan de top van de Nederlandse metalscene te behoren. Onlangs hebben ze de EP “Wolfhagen” uitgebracht. Uiteraard waren wij zeer benieuwd naar deze set. De mannen hakken er meteen volop in en ondanks het niet optimale geluid zetten zij hier een energieke goede set neer. De nummers van “Wolfhagen” komen goed uit de verf en de band heeft net als het publiek veel plezier tijdens dit optreden.

 

Toen was eigenlijk Eden’s Curse aan de beurt om op te gaan treden , maar de frontman is blijkbaar verdwaald in 1 van de weilanden en daarom staat nu eerst Wormrot op het podium.

Deze band is vandaag de vreemde eend in de bijt. De Singaporese grindcore band kent maar één stand en dat is snel. Is het knap wat ze doen. Op zich wel … is het om aan te horen. Eerlijk gezegd niet. Wat een ongelofelijke bak herrie produceren deze mannen. En je merkt ook aan het publiek dat deze band niet echt te versmaden is. Op zich best een leuke band maar voor een dag als dit volkomen verkeerd geprogrammeerd.

De zanger van Eden’s Curse is nog steeds niet gevonden dus we besluiten snel even een rondje te maken langs de kraampjes die buiten de tent staan opgesteld. Veel leuk spul , die uiteraard weer een leegte in mijn portemonnee doet verschijnen. Met een gevulde rugzak ga ik weer richting podium om nu eindelijk te gaan genieten van een potje melodic metal. Vandaag is de eerste keer met zanger Marco Sandron in de line-up. Het wachten wordt beloond. De mannen zetten hier een lekkere set melodic metal neer. “Time to Breath” het laatste meesterwerkje, komt goed aan bod. Uiteraard door het te laat komen van zanger Marco word de set aardig ingekort. Zeer jammer, van mij had de band nog wel even door mogen gaan.

Net zoals de vorige edities is de veelzijdigheid in de line-up weer uitstekend.. Na al Death Metal , Melodic Metal en zelfs Grindcore op het programma te hebben gehad, is het nu tijd voor hardcore pioniers Pro- Pain. Deze band uit New York laat al bijna 20 jaar de metalheads keihard moshen. Ook op DOA is dit het geval. Het publiek gaat hard tekeer. En de band knalt de ene kraker na de ander moeiteloos uit de speakers. Een zeer geslaagd optreden van deze oude rotten uit het vak.

 

Glorior Belli is nu aan de buurt om de meute metalheads te gaan verblijden met een bak heerlijke herrie. Deze Franse band die onlangs nog een deal heeft getekend met Metalblade laten hier een ingetogen set zien, vol Black, Stoner en Sludge elementen.  De verveling slaat  bij mij echter toch snel toe en ik besluit weer even, net als velen, buiten te gaan genieten van het mooie weer.

Trail of Tears is geen onbekende op DOA. In  2008 was deze band ook al te aanschouwen op dit festival. Vandaag staan ze er weer om een explosieve set vol Symfonische metal te brengen aan het publiek dat in grote getallen voor het podium is gaan vertoeven. Deze Noren maken er weer een leuk feestje van.

Nu is het tijd voor het echte rauwe hakwerk. De all star formatie “Hail of Bullets” uit Amersfoort maakt er vandaag een brute set van. De band heeft er duidelijk zin in. Net als het publiek gaat het allemaal lekker tekeer. Martin’s grollen komen goed in de verf en de ietwat harde snare van Ed knalt er goed op los. Niet alleen tekstueel gezien is het een veldslag. Voor in de pit word er ook heerlijk gemoshed. Hail of Bullets zet vandaag wat mij betreft 1 van hun beste optredens neer van die ik heb mogen bijwonen.

                         

The Gathering is voor mij een band waar ik toch al menig jaar bij in slaap val. De hoogtij dagen voor mij waren toch wel toen ze nog bezig waren met het harde werk. Vandaag hebben we geluk. De band speelt hier vandaag alleen maar nummers van het formidabele album “Always”. Wat een genot om dit weer eens live te mogen aanschouwen. Het publiek kan  eindelijk ook weer eens uit zijn dak gaan bij een show van The Gathering. En dat gebeurt dan zeker ook wel. The Gathering heeft hier vandaag laten zien dat ze niet alleen maar zweverige meuk maken maar ook nog steeds kunnen rocken als vanouds.  Goed optreden en wat mij betreft mag dit zijpad een vaste koers worden.

 

Ancient Rites … De Black metal legende van de lage landen. Vandaag zijn ze eindelijk weer eens te aanschouwen op een podium. De band treed sporadisch nog eens op. Gelukkig hebben ze vandaag een plek op de bill en kan ik deze cult band eindelijk live zien. De band heeft er overduidelijk zin in, maar helaas komt de performance niet echt uit de verf. Dit mag de pret voor de schare trouwe fans vooraan niet drukken. Maar toch heb ik het idee dat ze vandaag niet echt op elkaar zijn ingespeeld. Frontman Gunther slaat af en toe behoorlijk de plank mis. Gelukkig dat zijn charisma een hoop goed maakt.

Nu is het tijd voor Moonspell. Deze band uit Portugal behoeft geen introductie. Met klassiekers zoals “Vampiria” en “Opium” hebben ze menig festivaltent al op hun kop gezet. Deze band weet altijd een goede show neer te zetten. Visueel oogt het dit maal ook weer uitstekend en het geluid staat lekker hard, maar helder in de mix. Wat volgt is een vintage set en je ziet menig metalhead in het publiek een stuk jeugdsentiment herleven. Wat een genot. Dit optreden behoort zeker tot 1 van de toppers van de dag!

  

Op het punt dat je denkt dat het allemaal niet meer beter kan is het tijd voor 1 van mijn favoriete acts allertijden. Obituary heeft mij nog nooit doen tegenvallen in welke bezetting zij ook het podium mochten bestijgen in de bijna 20 jaar dat de band de Death Metal wereld domineert. De band maakt furore door hun loodzware eigen sound. Vandaag is het ook weer een feest van herkenning.

Tijd om even helemaal los te gaan op alle krakers van weleer. Damn wat is deze band toch slecht voor je nekspieren. De haren wapperen zowel onstage als in de voorste regionen weer hard in het rond. Helaas knalt voor mij al veel te snel “Slowly We Rot” uit de speakers. Wat mij betreft had de band nog wel even mogen doorhakken!

Zoals gewend bij DOA is het nu weer tijd voor een heel ander genre. Niemand minder dan Jon Oliva’s Pain staat op het punt om het podium de betreden. De welbekende witte piano staat al klaar en het is dringen geblazen voor het podium! Jon Oliva uit het welbekende Savatage is in goeden doen vanavond. Wat een stem laat deze man weer horen. Kippenvel op de armen en een dikke grijns op mijn smoel is wat deze band mij weet te geven.

De band is op dreef vandaag. Geen fouten te bespeuren en de stemming zit er bij het publiek ook goed in. Het publiek vreet uit Jon ’s hand. Elk grapje hoe flauw die ook mag wezen brengt de lachers op zijn hand. Professionaliteit is wat de klok slaat. Een zeer goede en sterke afsluiter voor de wat rustigere genres van deze dag!

Aan de andere kant staat vooral het jonge publiek al te dringen bij de hekken. Arch Enemy komt daar hun welbekende Zweedse Death metal ten gehore brengen. Mij doet deze band weinig, ondanks dat zij tot de toppers behoren van hun genre. Desondanks is het genieten blazen voor de fans. Die krijgen een strakke set voor hun kiezen.

                                 

Angela staat weer hard te loeien op het podium . Wat kan dit wijf brullen zeg. Menig kerel zal willen dat hij zo’n geluid uit zijn strot kan krijgen. Leuk optreden waar bij de fans even lekker uit hun dak kunnen gaan. Ik besluit na deze loodzware dag snel mijn biezen te pakken. Moe maar voldaan wagen wij ons weer huiswaarts !

Dokk’em Open Air 2012 is een geslaagd feestje. Ze hebben laten zien dat hun tot 1 van de betere festivals van dit land behoren. Op naar de editie van 2013!

Geschreven door Ronald van de Baan

Related posts

ENSLAVED – RIITIIR – NUCLEAR BLAST – RELEASE 28 – 9 -2012

livereviewer

Live report: Kreator / Sepultura / Soilwork / Aborted – 013 Tilburg, 02-02-2017

LiveReviewer

Hammerfall, Orden Ogan, Serious Black – 013 Tilburg, January 19th, 2015

livereviewer
UA-17622028-3