DORO – RAISE YOUR FIST – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

DORO – RAISE YOUR FIST – NUCLEAR BLAST – OUT NOW

In 1984 hoorde ik voor de eerste keer van Doro Pesch. Ze zong toen op het debuut “Burning the Witches” van Warlock! Ik zag de band zelfs nog live op het Heavy Sound festival in Poperinge. Ik heb altijd gehouden van deze rondborstige blondine met haar krachtige strot. In 1988 viel het doek echter voor Warlock en ging ze solo. Met een grote regelmaat leverde ze steeds nieuwe albums af. Daarop bleef ze meestal haar roots trouw (Machine II Machine is hierop de uitzondering) en binnenkort viert ze haar 30 jaar on stage jubileum. Maar eerst verwent ze ons nog met haar nieuwste “Raise your Fist”

 

Doro  is:


Doro Pesch – vocals
Bas Maas – guitars
Luca Princiotta – guitars
Nick Douglas – bass
Johnny Dee – drums

 

RAISE YOUR FIST

Het titelnummer opent dit album in de vertrouwde metalhymne stijl van Doro. Een instant live meebruller als het ware! “Coldhearted Lover” kent een trager tempo, maar beukt toch lekker! Doro fleurt deze track op met haar typische stemgeluid. Velen zeuren over het accent dat in haar stem te horen is, maar mij heeft dat eigenlijk nooit gestoord. Integendeel zelfs, met haar pure heavy metal uitstraling is ze voor mij nog altijd de metal queen van weleer! Meermaals doet dit album me denken aan haar “Triumph & Agony” schijf dat ze met haar eerste band Warlock op de wereld los liet. Zo is het snellere “Rock Till Death” voorzien van een heerlijke riff en zet Fraulein Doro een rauwere strot op. Na dit geweld is het tijd voor de ingetogen ballade “It Still Hurts”. Doro wordt hierbij bijgestaan door niemand minder dan Lemmy van Motorhead. Heerlijk om die brulboeg op zo’n gevoelige manier te horen zingen.

Na het energieke speedy “Take No Prisoner” krijgen we de meezinger “Grab The Bull” over ons heen. Hier vallen de sfeervolle achtergrondkoortjes (à la Accept) en de licks van gastmuzikant Gus G. (Ozzy Osbourne) in positieve zin op. Doro doet het volledig in haar moedertaal in de gevoelige en emotionele ballade “Engel”. Het nummer start met een dromerige piano/toetsen inleiding en dat staat mooi in contrast met de power van Doro’s stem. Ook “Freiheit” wordt in het Duits gezongen. Deze track wijkt qua opbouw enigszins af met de rest van de songs. Zo is het drumwerk afwijkend en zingt Doro op verschillende manieren op deze aparte track. Ook de gitaren tonen invloeden uit de poprock. Met een titel zoals “Little Headbanger” verwacht je vuurwerk en de titel dekt dan ook volledig de lading! De dubbele basdrum in het flitsende “Revenge” doet daar zelfs nog een schepje bovenop. “Free My Heart” is een powerballade waar Doro nogmaals de kracht van haar stem etaleert.  In “Victory” worden catchy gitaren gekoppeld aan groovy ritmes. Afsluiter “Hero” start als een supergevoelige ballade maar na een paar minuten slaat dit nummer volledig om en krijgen we krachtige gitaren die ondersteund worden door orkestratie. Een geweldige afsluiter voor dit opnieuw knappe album.

 

Conclusie:
Doro is een levende legende in het Duitse metalwereldje en iedereen kent toch op zijn minst een paar nummers van deze metalbabe. Met “Raise Your Fist” is ze er weer in geslaagd om een album vol te proppen met knappe songs die op haar lijf zijn geschreven en waar de verveling nooit zal toeslaan. Er is voldoende afwisseling te horen en de balans tussen ballads – rockers  en mid-tempo tracks is mooi in evenwicht. All hail the metal queen!!

Score: 4 out of 5

 

 

Tracklist:

 1. Raise Your Fist In The Air (3:47)
 2. Coldhearted Lover (3:25)
 3. Rock Till Death (3:02)
 4. It Still Hurts feat. Lemmy (4:09)
 5. Take No Prisoners (3:08)
 6. Grab The Bull (Last Man Standing) feat. Gus G (4:57)
 7. Engel (5:13)
 8. Freiheit (Human Rights) (3:44)
 9. Little Headbanger (Nackenbrecher) (3:14)
 10. Revenge (4:48)
 11. Free My Heart (5:09)
 12. Victory (3:11)
 13. Hero (4:04)

 

Links:
www.doromusic.de
www.nuclearblast.de

 

Geschreven door Rik Bauters