ECLIPSE – BLEED AND SCREAM – FRONTIERS RECORDS – RELEASE: 24 augustus 2012

Het Zweedse Eclipse werd bedolven onder lovende kritieken toen hun vorige plaat “Are You Ready To Rock” werd uitgebracht. De band verwierf een stevige reputatie en kreeg een grote schare van trouwe fans. Daarnaast heeft Erik zich ontpopt als producer en songwriter voor verschillende projecten en groepen. Zo stond hij vorig jaar op het podium van Firefest met W.E.T.. Erik en gitarist Magnus waren vastbesloten om op hun nieuwe album meer van alles te plaatsen! Dus meer gitaar, meer toetsen…. Dat maakte mij reuze benieuwd en ik keek reikhalzend uit naar hun “Bleed And Scream”!

 

Eclipse is:

Erik Martensson – bleeding vocals, guitar & bass
Magnus Henriksson – screaming lead guitar
Robban Back – roaring drums
Johan Berlin – epic synthesizers

 

BLEED AND SCREAM
Opener “Wake me Up” doet meteen wat je van zo’n titel verwacht en je wordt wakker geschud door een spervuur van snelle riffs en licks. Wanneer Erik start met zingen, worden we naar de zevende hemel getransporteerd. Het nummer bevat geweldig gitaarwerk en de solo heeft daarbij nog een hoog shredgehalte. Een killertrack om een album te starten. De vraag rijst echter of men dit hoge niveau zal aanhouden. Het titelnummer doet me meteen denken aan dat ander knaller-album dat Toby Hitchcock vorig jaar op ons af liet komen. Het refrein is voorzien van hemelse zanglijnen. De band had al aangekondigd om wat heviger uit de hoek te komen met deze release, maar ik had toch niet  gedacht aan zulke strakke en harde riffs als op “Ain’t Dead Yet”! “Battlegrounds” gaat op hetzelfde elan door en tekstueel belanden we bij kastelen en zwaardgevechten! Iets wat je bij een AOR band niet direct verwacht! “A Bitter Taste” laat de eerste balladeklanken horen en vormt dus een rustpunt in het album. De laatste minuut wordt er echter aardig van leer getrokken en horen we gierende en flitsende gitaren. “Falling Down” is vanaf de start gezegend met fenomenale riffs en Magnus laat zijn gitaar geregeld lekker piepen. “S.O.S.” is opnieuw kalmer en commerciëler. Maar “Take Back The Fear” bevat zelfs riffs (in de refreinen) die sterk naar Helloween neigen. De combinatie met de flitsende toetsen zorgt voor een mooi contrast. Ook kan je een Malmsteen arpeggio horen op het einde. “The Unspoken Heroes” bezit een geweldige groove en de combinatie van Erik’s stem en de gitaar van Magnus (die hier zelfs wat trekjes vertoont van TNT’s LeTekro) blijkt wederom een voltreffer. “About To Break”  is een mooie powerballade in de stijl van een Tattoo Rodeo – Night Ranger en andere kleppers uit het genre. Het album wordt op sublieme wijze afgesloten door het harde “After The End Of The World”. De plaat dooft tenslotte uit onder het geluid van onweer.

 

Conclusie:
Alles wat Erik Martensson aanraakt, lijkt spontaan in goud te veranderen. Wie de albums van W.E.T., Toby Hitchcock en Jimi Jamison in de kast heeft staan, snapt onmiddellijk wat ik bedoel. Dit zijn allen albums waar je meteen gek van bent en waar je nooit genoeg van kan krijgen. Maar wat Erik hier samen met Magnus heeft geproduceerd overtreft zelfs mijn stoutste dromen. Deze plaat klinkt catchy, bevat meesterlijke gitaren en is gezegend met de grandioze vocalen van Erik. Ik kan niet anders dan superlatieven gebruiken voor dit album. Ik heb sterk de neiging om deze plaat de score van 4.99 te geven maar ik wacht nog even af of ze toch niet nipt zal verslagen worden door de aankomende schijf van Pride Of Lions. Verplichte aanschaf voor iedere AOR en melodieuze rockfan. Ook gitaarliefhebbers moeten deze plaat zeker eens beluisteren!

Afsluiten doe ik met een songtitel van Depeche Mode: “ Just can’t get enough!”.

Score: 4,90 out of 5

Tracklist:

 1. Wake Me Up
 2. Bleed And Scream
 3. Ain’t Dead Yet
 4. Battlegrounds
 5. A Bitter Taste
 6. Falling Down
 7. S.O.S.
 8. Take back The Fear
 9. The Unspoken Heroes
 10. About To Break
 11. After The End Of The World

Links:

www.eclipsemania.com
www.frontiers.com

Tekst: RIk Bauters

 

Related posts

Into The Grave 2020: Line-up, timetable alert and ticket alert

LiveReviewer

DeWolff komt met speciale Record Store Day-release!

LiveReviewer

ANTI-FLAG drop new video for ‘All Of The Poison, All Of The Pain’‏

LiveReviewer
UA-17622028-3