ED KOWALSZYK – THE FLOOD AND THE MERCY – SOUL WHISPER RECORDS/V2 RECORDS – OUT NOW

ED KOWALSZYK – THE FLOOD AND THE MERCY – SOUL WHISPER RECORDS/V2 RECORDS – OUT NOW

“The Flood And The Mercy” is de opvolger van het solo debuutalbum van Ed Kowalczyk, de voormalige frontman van de succesvolle band LIVE. Op dit tweede soloalbum wordt Kowalczyk bijgestaan door REM’s Peter Buck op gitaar. De release van dit nieuwe album werd ondersteund door een maandenlange tour in Europa, waarbij Nederland maar liefst 11 keer werd aangedaan. Hij kreeg ook de hulp van singer-songwriter Rachael Yamagata. Met LIVE heeft de man wereldwijd meer dan 20 miljoen albums verkocht. Wie kent niet de klassiekers: “I Alone”, “Selling The Drama”, “The Dolphin’s Cry” en “Heaven”.

THE FLOOD AND THE MERCY
Ed-Kowalzcyk-The-Flood-and-The-Mercy_coverAlbumopener “The One” laat meteen het zo typische stemgeluid van Ed horen. Dit nummer ligt ook in de lijn van de latere LIVE platen. We krijgen hier dus commercieel klinkende rock te horen met een absolute hoofdrol voor de stem capriolen van Mr. Ed. “Seven” kent een veel rustiger verloop met gevoelig gitaarwerk van REM’s Peter Beck! “Angel On A Razor” is een emotionele semi ballade. In “Parasite” weerklinkt een gitaar die sterk aan The Cult doet denken. In het refrein krijgen we ook een krachtiger versie van Kowalczyk te horen. Maar het is genieten van een rustiger en emotioneel zingende Ed in het mooie “All That I Wanted”. Naast de gitaar van Peter Beck valt ook een soortgelijke mandoline als in de hitsingle “Losing My Religion” te bespeuren. Om het geheel nog een extra dimensie te bezorgen horen we hier voor het eerst de zoete stem van Yamagata. De twee stemmen passen perfect bij elkaar en volgens Ed zelf had hij een soort van Yin & Yang gevoel bij de opname.

De sfeer van zijn oude broodheer is duidelijk aanwezig in het steviger “Take Me Back”. Ook op “Supernatural Fire” wordt er stevig van leer getrokken. “Holy Water Tears” is op zijn beurt een super emotioneel nummer met rustgevend gitaarwerk en mooie samenzang van Ed en Rachael. “Bottle Of Anything” borduurt op die wijze verder en kent een sterk opbouwend refrein. “The Watchman’s Lament” is de meest afwisselende track van het album. Hier verkent Ed duidelijk andere terreinen! Het album wordt afgesloten met de klassieke piano ballade “Cornerstone”. Hierop valt duidelijk te horen dat Ed eigenlijk een wereldzanger is. Na een pauze krijgen we nog enkele minuten allerlei soundscapes te horen, die een sfeer oproepen van een Oosters getint relaxatie ritueel!

Conclusie:
Met de typische stem van Ed zal zijn muziek steeds herinneringen oproepen van LIVE. Maar hij doet dat op een voortreffelijke manier. Normaliter schrijft de man diepzinnige teksten, maar deze keer hebben zijn persoonlijke ervaringen van de laatste jaren een grote invloed uitgeoefend op zijn schrijfgedrag. Zelfs een gewone liefdestekst zoals “All That I Wanted” raakt je diep. Eén ding is zeker: deze schijf zit al meer dan een maand in mijn wagen en de hele familie heeft er veel van genoten! En dat zal nog een tijdje voortduren! Sterke aanrader voor liefhebbers van kwaliteitsrock!!

Score: 4 out of 5

Tracklist:

 1. The One
 2. Seven
 3. Angels On A Razor
 4. Parasite
 5. All That I Wanted
 6. Take Me Back
 7. Holy Water Tears
 8. Supernatural Fire
 9. Bottle Of Anything
 10. The Watchman’s Lament
 11. Cornerstone

Links:

www.edkowalczyk.com
www.v2benemux.com

Tekst Rik Bauters

Related posts

Lamb Of God – Signing with Nuclear Blast, new album in July!

LiveReviewer

WAYLANDER ANNOUNCES NEW RECORDS PLANS

livereviewer

review: BAI BANG – ALL AROUND THE WORLD – AORHEAVEN – OUT NOW

livereviewer
UA-17622028-3