Een ode aan Ronnie James Dio

Een ode aan Ronnie James Dio


RonnieJamesDio 

Album: This Is Your Life

Release: 28 maart 2014

 

Ronnie James Dio is een van de meest geliefde figuren in de rock geschiedenis. Zijn songwriting en stem zijn iconisch te noemen, of het nu met RainbowBlack Sabbath,Heaven & Hell of solo was. Helaas verloor Dio in 2010 het gevecht tegen maagkanker, maar zijn nalatenschap leeft voort. Om een van de meest krachtige rockstemmen te eren, hebben een all-star groep muzikanten waaronder vrienden en fans dertien van hun favoriete Dio tracks gecoverd en samengevoegd tot een tribute-album, ten behoeve van de Ronnie James Dio Stand Up And Shout Cancer Fund (diocancerfund.org). Geproduceerd door zijn manager en vrouw Wendy Dio, bevat het album contributies van metal zwaargewichten als MetallicaMotörheadScorpionsAnthrax en Rob Halford, plus bijdragen van artiesten door de jaren heen samen met Dio hebben opgetreden. 

 

Hoewel de nummers op het album het hele oeuvre van Dio beslaan, ligt het zwaartepunt toch op zijn Rainbow tijd, inclusief een negen minute durend episch spektakel van Metallica’s ‘’Ronnie Rising Medley’’ wat Rainbow nummers als “A Light In The Black,” “Tarot Woman,” “Stargazer,” en “Kill The King” combineert. Scorpions voegen een vlammende versie van ‘’Temple Of The King’’ toe, terwijl Motörhead samen met Biff van Saxon “Starstruck” onder handen nemen. Rob Halford (Judas Priest) werkt samen met frequente Dio collaborateurs Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson en Scott Warren op “The Man On The Silver Mountain.” De laatste line-up van Dio’s solo band – Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Sarzo en Scott Warren – wordt gecomplementeerd door Glenn Hughes (Deep Purple, Black Sabbath) op “Catch The Rainbow,” een nummer van Rainbow’s debuutalbum uit 1975. 

 

Anthrax en Adrenaline Mob eren Dio’s memorabele tijd bij Black Sabbath met hun kijk op ‘’Neon Knights’’ en ‘’The Mob Rules’’. Ook bevat This Is Your Life natuurlijk nummers van de platina albums Holy Diver (1983) en The Last In Line (1984), met Doro’s versie van “Egypt (The Chains Are On)”, Halestorm’s “Straight Through The Heart,” Corey Taylor (Stone Sour, Slipknot) covert classic “Rainbow In The Dark” en Tenacious D (Jack Black en Kyle Glass) lenen hun signature sound aan “The Last In Line.” Killswitch Engage’s cover van “Holy Diver,” wat een hit werd voor de band in 2006, is ook toegevoegd aan het album. 

 

Om het geheel goed af te sluiten, voorziet Ronnie James Dio zelf de finale met zijn ontroerende versie van ‘’This Is Your Life’’.  Verschenen op Angry Machines uit 1986, verkent de tekst de sterfelijkheid van het leven. Ondersteunt door prachtige arrangementen en alleen keyboard speler Scott Warren op piano, zorgen voor een passend testament en een heldere reminder dat Dio’s stem een uniek was. 

The Ronnie James Dio Stand Up and Shout Cancer Fund, mede opgericht door Wendy Dio, is een non-profit organisatie die kankerpreventie onderzoek steunt, aandacht genereert voor het probleem en het publiek voorlicht over het belang van vroege ontdekking en preventie wanneer het gaat over deze vreselijke ziekte. 

 

Tracklisting
1. Neon Knights – Anthrax*
2. The Last In Line – Tenacious D*
3. The Mob Rules – Adrenaline Mob
4. Rainbow In The Dark – Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci, Jason Christopher*
5. Straight Through The Heart – Halestorm*
6. Starstruck – Motörhead with Biff of Saxon*
7. Temple Of The King – Scorpions*
8. Egypt (The Chains Are On) – Doro
9. Holy Diver – Killswitch Engage
10.  Catch the Rainbow – Glenn Hughes, Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Sarzo, Scott Warren*
11. I – Jimmy Bain, Oni Logan, Rowan Robertson, Brian Tichy*
12.   Man On The Silver Mountain – Rob Halford, Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson, Scott Warren*
13. Ronnie Rising Medley– Metallica*
14. This Is Your Life – Dio

Related posts

DEATH ANGEL – to enter studio next month!

livereviewer

SPEKTR reveals new album preview

livereviewer

HELLOWEEN – back home again; new contract with Nuclear Blast

livereviewer
UA-17622028-3