Eggbangers Ball 2015 – Stadschouwburg de Harmonie, 05-04-2015

Eggbangers Ball 2015.

Gelukkig zijn er tijdens de paasdagen ook leukere activiteiten dan het bezoeken van een tuincentra of woonboulevard. Ook het verplichte nummertje “gourmetten met familie“ kan tegenwoordig vermeden worden. Gelukkig kan men weer naar Stadschouwburg de Harmonie in Leeuwarden waar weer een editie plaats vindt van Eggbangers Ball. Een mooi dagje headbangen, bieren en worst! Voor mensen die al eerder zijn geweest weet je dat het een mooi dagje traplopen gaat worden. De wat grotere bands staan in de grote Rabozaal en voor onder meer de bandwedstrijd “Highway to Hell” moet je naar boven verkassen voor de kleine zaal. In de foyer kun je onder meer terecht voor wat muzak begeleiding van o.a. Dj Paul . Gelukkig niet Elstak, maar Into the Grave directeur van Berlo. Eten kun je er ook halen maar helaas is, ondanks de hoge kwaliteit van deze befaamde hotdog, dat ook de enige vorm van hap die te verkrijgen is. Misschien een tip voor de organisatie  om ook eens wat anders naast worst op tafel te leggen.

Maar goed we zijn hier uiteraard vooral voor de bands en de gezelligheid. Gezellig is het zeker en met de bands zit het ook wel snor. Namen  zoals Darkane , Entrails, Destruction en uiteraard Fryslan’s lievelingetje Ancient Rites trekken genoeg volk op de been. De aftrap begint om 14:30 met Villany en deze band weet de dan nog grotendeels lege zaal toch aangenaam te verrassen. Ze zijn samen met Entrails even op een mini-tour van 5 dagen. Heerlijk met doom besmeurde thrash-achtige taferelen is wat het publiek voor de kiezen krijgt. Leuke opener die meteen de toon zet voor de rest van de dag.

Eat the Turnbuckle - Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenOké wat nu volgt op het podium  is iets dat je niet vaak tegen zult komen.  Mannen in rare pakjes zijn er vaak genoeg te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar Grailknights. Maar deze mannen van Eat the Turnbuckle tappen uit een heel ander vaatje. Deze mafkezen, ja dat mag gerust zo gesteld worden, vinden het blijkbaar prettig om elkaar een potje te  verminken tijdens hun matig uitgevoerde grindcore. Het lijkt allemaal op een smerig potje backyard worstelen. TL-buizen belanden in nekken en voorhoofden worden bewerkt met onder meer vorken, raspen en prikkeldraad. Niet iedereen zit hier op te wachten. Ik heb me prima vermaakt als fotograaf. Laten we wel stellen dit is niet iets wat je iedere dag vastlegt.

Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenHet podium is weer glas en bloedvrij als The Monolith Deathcult mag aantreden voor hun lompe destructieve show. Met flinke pot industrial erbij ingemixed is dit één van de uitschieters van vandaag. De mannen van TMDC staan weer heerlijk te knallen. Het publiek is helaas zo mak als een geslacht paaslammetje, maar de mannen van TMDC laten zich daardoor niet kisten. Met opgeheven hoofd rammen ze met veel kracht door hun set heen.  Complimenten ook aan de lichtman voor het schitterende werk bij deze show.  Alles was tot in de puntjes verzorgd. Prima show van eigen bodem.

Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenDe liefhebber van lompe zware old school death metal  heeft reikhalzend naar deze show uitgekeken. Voor mij één van de redenen om  af te reizen richting het hoge Noorden. Het Zweedse Entrails is nu aan de beurt. Ik kan er nu veel woorden vies aan gaan maken maar het is eigenlijk heel simpel samen te vatten. Het was blauw, rauw en lomp. De lichtman was denk ik even eten en hield de lamp op éen kleur. De band stond gewoonweg loodzwaar en hard te spelen. Hier eindelijk wat leven, ook in het publiek. Wapperende haren frontrow en eindelijk de eerste moshpit van de dag. Eén minpuntje en wat eigenlijk voor iedereen geldt deze dag… het podium is te diep waardoor het bij de show lijkt of de drummer apart staat van de rest. Voor een volgende editie zou het beter wezen om het drumstel wat naar voren te halen zodat het één geheel blijft om naar te kijken.

Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenAncient Rites mag altijd rekenen op een goede steun vanuit Friesland. De band heeft onlangs het magistrale “Laguz” uitgebracht. Genoeg redenen om  hun weer een plek te geven op dit podium. Metal oerkracht Gunter vertolkt zijn rol als frontman weer magistraal. Met veel karakter gooit hij zijn kunsten in de strijd. Uiteraard is het ook weer een genot voor het oor en oog (niet erotisch bedoeld) om Erik Sprooten bezig te zien. Deze gitarist heeft meer talent en charisma in zijn linkerteen dan menig gitarist. Het geluid is tiptop afgestemd en dus is het genieten geblazen van het magistrale gitaarwerk van Erik. Uiteraard komen alle solo’s niet alleen bij Erik vandaan. Ook zijn bandmaat Domingo weet de snaren goed te raken. Zijn podium presentatie is misschien wat ingetogener dan die van Erik, maar hij speelt de sterren van de hemel. Walter begeleidt dit alles met een stevig potje ramwerk en zorgt dat alles strak in het geheel blijft. Ancient Rites blijft een topper en ik hoop nu dat “Laguz” uit is hen wat vaker op een podium tegen te komen.

Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenNa even een gezellig onderonsje  met de mannen van Entrails backstage,  uitkomst hiervan volgt in nabije toekomst, haast ik me naar de zaal waar Darkane al bezig is met hun set. Deze Zweedse melodic death band heeft mij nooit echt weten te raken op plaat en vandaag is het de eerste keer dat ik ze live mag aanschouwen. Ondanks hun actieve podium presentatie en strakke spel weten ze mij niet echt te overtuigen. Niet dat er wat mis is met hun show. Darkane is duidelijk een band die over genoeg talent en aanhang beschikt waardoor ze zo hoog op de bill eindigen. Met hun inzet die ze vandaag laten zien en de reacties vanuit het publiek moge het duidelijk zijn dat ze deze plek ook verdienen. Ik besluit er nog maar even een worst in te proppen want ook de pers moet eten.

Even een uitstapje nog naar het bovenpodium. Daar speelt namelijk Vanderbuyst een laatste Friese show. (Uiteraard heb ik de talenten show ook bekeken op dit podium , maar om het review overzichtelijk te houden houd ik Highway to Hell buiten dit review) Wat valt er nog over Vanderbuyst te zeggen? Niet veel eigenlijk. Menig festivalbezoeker moet hen wel gezien hebben en weet met wat voor passie zij spelen. Ditmaal is het ook niet anders. De kleine zaal is goed gevuld en de heren nemen waardig afscheid van Friesland met deze puike show.
Eggbangers Ball 2015 - Harmonie LeeuwardenDe Duitsers van Destruction mogen deze editie van Eggbangers Ball afsluiten. Tja Duitsers en thrash, dan weet je het wel.  Knipperlichten, duisterheid en vooral veel agressie. Wat staan ze hier met drie man met toch ongelooflijk veel  power. Duidelijk gevalletje klassiek metaal en professionaliteit. De hitjes worden rauw over de bezoekers heen gekotst en het publiek mosht er aardig op los. Super uit zijn dak gaat het niet echt. Helaas ligt dat meer aan het publiek dan aan de band. Destruction laat met deze show te zien nog steeds één van de toppers uit de scene te zijn en een waardige afsluiter van deze editie van Eggbangers ball.

Eggbangers Ball is bezig een paastraditie te worden voor metalminnend Nederland. Organisatorisch mag er nog op een paar kleine puntjes bijgeschaafd worden. Iets meer keuze mogelijkheden in het eten en zorg dat de drummer niet uit oog raakt. Naar voren met dat drumstel! Voor de rest niks dan lof voor de organisatie en ik kijk nu alweer uit na het ontvluchten van Ikea en het gourmetten met oma volgend jaar.

Tekst en Foto’s: Ronald van de Baan
 

 

Related posts

Report: Rob Zombie live @Tivoli Vreedenburg

livereviewer

Report: NGM presents Battle Beast, Steelwing en Martyr

livereviewer

Report: Slayer – Gojira – 013 Tilburg

livereviewer
UA-17622028-3