Eggbangers Ball – Stadschouwburg De Harmonie- Leeuwarden

 Eggbangers Ball – Stadschouwburg De Harmonie- Leeuwarden

Stadschouwburg de Harmonie in Leeuwarden is de locatie vandaag voor de metalheads in het hoge noorden. Eggbangers Ball vindt daar plaats. Dit nieuwe festival vindt voor de eerste keer plaats en is tot stand gekomen door poppodium Romein in samenwerking met Dokk’em Open Air, Into the Grave, Iduna en Bolwerk. Er staan niet zomaar bands geprogrammeerd. Naast een toffe line-up met onder andere Suicidal Angels en Enslaved, vindt ook de bandwedstrijd Highway to Hell plaats. Deze jaarlijks terugkerende bandwedstrijd voor Friese bands heeft als hoofdprijs de eer om zowel op Into The Grave als Dokk’em Open Air te mogen spelen.

Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-5Rond de klok van 14:00 gaat in de bovenzaal (omgedoopt tot de Dimebag Darrelstage) de bandcontest van start. Het is nog niet meteen superdruk hier in de kleine zaal, maar gezellig is het zeker. Op dit mooie podium strijden vandaag maar liefst vier bands. Het publiek kan hier genieten van opkomend talent. De enthousiaste bands die hier strijden zijn Polter (industriële rock), Edge Of Serenity (female fronted melodic metal), Teethgrinder (grindcore, death metal, powerviolence, sludge, crust, black metal) en The Horrible Twunts. Genoeg mooi spul dus om de middag goed te vullen. Uitschieters en terechte winnaar van dit jaar is Teethgrinder. Met hun maniakale set vol grind en crust weten zij zowel publiek als jury te overtuigen. Ik kijk er nu al naar uit om ze weer live te zien op Dokk’em Open Air en Into The Grave.

Eggbangers Ball 2014 - Harmonie Leeuwarden - LivereviewerZoals eerder benoemd is er vandaag niet alleen de bandcontest. In de grote zaal (omgedoopt tot Ron James Dio Stage) trapt men af met Krater. Deze Duitse Black Metal band brengt vandaag een set vol ruis en gekraak zoals alleen bij Black Metal verwacht kan worden. De band is goed op dreef ondanks hun ietwat slordige spel. Hier en daar zijn er wat mankementjes in het geluid, maar dit mag de pret niet drukken. Met volle overtuigen spuien ze hun black metal over de aanwezigen.

Eggbangers Ball 2014 - Harmonie Leeuwarden - LivereviewerTweede band die op de Ron James Dio Stage mag aantreden is het Friese Methusalem. Power metal van de bovenste plank is wat het publiek krijgt voorgeschoteld. Alle elementen worden uit de kast gehaald om een authentieke heavy metal show neer te zetten. High pitch vocalen worden steevast afgewisseld met uptempo riffing. Het voelt aan als een terugkeer naar de hoogtijdagen van Judas Priest, Iron Maiden en andere metalgoden uit de jaren ’80. Het publiek geniet zichtbaar en Methusalem staat met veel enthousiasme op het podium.

Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-2De kaarsjes worden aangestoken het is weer tijd voor weer een black metal act. Nu is Kjeld aan de beurt om hun zwartgalligheid ten gehore te brengen. Deze noordelingen brengen vol overgave hun set. Ook hier is er sprake van wat mankementen in het spel en geluid. Maar goed, het is black metal. Niet zeuren dus, maar bangen met die hap. Kjeld ragt lekker door hun set heen. De liefhebbers van black metal hebben vandaag weinig te klagen hier in de Harmonie.

Prostitute Disfigurement is voor mij één van de hoogtepunten van de dag. Hun death metal werkt zeer aanstekelijk op de nekspieren. Brutal as fuck! Deze band weet wat knallen is.
Ondanks de complexheid van hun spel blast het als de neten. Technisch beukwerk van de bovenste plank. Hulde voor deze energieke set.

Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-3

Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-6Als Suicidal Angels begint is de zaal nog nagenoeg leeg. De wenkbrauwen worden even gefronst bij deze thrashers van formaat, maar wees gerust ze laten zich niet kennen. Vol overgave storten zij zich in hun fanatieke spel van snoeiharde thrash. Binnen mum van tijd staat de zaal vol. Godsamme, wat weet Suicidal Angels er weer als vanouds een mooi feestje van te bouwen. De voorste regionen van de zaal zetten de pit er flink in. Dit bezorgt een grote grijns op de bekken van de angels, die vervolgens enthousiast een tandje hoger gaan in hun fanatieke spel. Gretig wordt er gereageerd op de vraag om een Wall of Death te creëren. Het publiek mag zichzelf een schouderklopje geven voor dit flinke slagveld dat het gevolg is. Daarna is het nog even rondjes rennen voordat de thrashers helaas alweer aan het eind van hun brute set zijn.

Eggbangers Ball 2014 - Harmonie Leeuwarden - LivereviewerBoven in de zaal en in de foyer wordt er ook nog geprogrammeerd. Tussen de shows door speelt de one-man band Joe Buck Yourself in de Foyer. Deze man van Tennessee vermaakt de gasten met een flinke dosis Hellbilly Punkrock. In de Foyer verzorgt DJ Paul de mensen met plaatjes uit aller tijden en stijlen. Geweldig om te zien hoe metalheads staan te hakken op “I wanna be a hippie”! Iets wat helaas nooit meer uit mijn geheugen gewist gaat worden.

Boven in de zaal staat onder meer nog Wasted Bullet. Helaas voor hun staat de zaal zo goed als leeg. Hun pogingen om de mensen die er staan naar voren te krijgen, blijven helaas onbeantwoord voor hen. Ik begrijp de mensen wel. Wasted Bullet weet hier niet te overtuigen. Niet dat de band slecht staat te spelen. Het is meer dat hun stijl vandaag niet echt aansloeg bij het publiek. Ik zelf besluit dus ook al gauw een andere plek te zoeken in het gebouw om mij te vermaken. De metalmarket is hier een geschikte plek voor.

Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-9Inhume staat in de kleine zaal nog voor de enthousiastelingen voor brute pokkeherrie. Inhume is er niet voor de tere zieltjes, dat moge duidelijk zijn. Godsamme, wat een heerlijke bak herrie raggen deze fanatiekelingen eruit. Geen moment ademrust voor zowel band als publiek. Precies zoals het hoort bij een band van dit kaliber.

Enslaved  - Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-3Als afsluiter vanavond het Noorse Enslaved. Progressieve black metal van de bovenste plank. Als de band begint is het behoorlijk afgeladen in de zaal. Enslaved kan hier vanavond rekenen op een fanatiek publiek dat enthousiast alles slikt als zoete koek. Niet zo gek als de fans hier anderhalf uur top metaal werk voor de kiezen krijgen. Deze lange set zorgt ervoor dat er flink gegrepen kan worden uit de rijke historie van de band. Enslaved laat zien dat black metal ook humor kan bevatten. Er wordt genoeg gegrapt tussen de nummers door. Helaas aan het einde van de set gaat het even goed mis met het geluid. De gitaar van Ivar valt uit. Wat volgt is een hoop gestuntel om het weer op orde te krijgen. Ondertussen ragt de rest van de band gewoon door. Gelukkig wordt het toch nog opgelost en kan Ivar nog even flink tekeer gaan voordat er echt een eind gebreid wordt aan een fantastische set van Enslaved

Enslaved  - Eggbangers Ball 2014 - Leeuwarden-1-4

Eggbangers Ball heeft aan alles gedacht om er een goed festival van te maken. Mooie locatie, Goede catering, een metalmarket en bovenal een goede programmering. Ik kijk nu alweer uit naar een volgende editie!

Tekst en Foto’s Ronald van de Baan

Related posts

Live Report: Heavy on Sunday – Neushoorn Leeuwarden, 28-11-2017

livereviewer

Report: Baroeg Open Air – Zuiderpark Rotterdam, 19-09-2015

livereviewer

Live report: Tesseract / Between The Buried And Me – Doornroosje, 10-11-2018

LiveReviewer
UA-17622028-3