ELVENKING – ERA – AFM / ROCK INC. – OUT NOW

ELVENKING – ERA – AFM / ROCK INC.

Sinds 1997 maakt het Italiaanse Elvenking actief  deel uit van de Europese scène en hebben ze een sterke fanbasis weten op te bouwen. Hun succesverhaal in 2001 toen hun debuut “Heathenreel” met lovende kritieken werd onthaald. Hun succes kende zijn eerste hoogtepunt met de release van “The Scythe” in 2007 dat ook hun grootste verkoopsucces werd. Nadien brachten ze een ode aan hun folk roots met het semi akoestische “Two Tragedy Poets…”. Daarna kozen ze resoluut om met volledig elektrische kracht terug te keren met “Red Silent Tides” in 2010. Op die beweging komen ze nu een beetje terug en de folk sijpelt opnieuw wat meer door op hun nieuwste “Era”.

 

Elvenking is:

Damna – vocals
Aydan – guitar
Rafahel – guitars
Letjien – violin
Jacob – bass
Symohn – drums

ERA
“The Loser” zet meteen de toon met snel melodieus gitaarwerk achternagezeten door hakkende riffs en krachtige drums. Ook de inbreng van nieuwkomer Maurizio Cardull laat zich duidelijk horen door allerlei folk instrumenten op ons los te laten. Het nummer swingt ongelooflijk en is uiterst catchy. De gitaren verraden ook wat vroege Helloween invloeden. “I Am The Monster” is een tragere song met stuwende riffs. Gastzanger jon Oliva zet een geweldige prestatie neer. Jon beschikt over de ultieme metalstem en zijn rauwe strot vormt een mooi duo met de zachtere en melodieuzere Damna. De balladeske start van “Midnight Skies, Winter Sings” zet je aanvankelijk op het verkeerde been want het nummer gaat verder als een echte power metalsong met een puur meezingrefrein. Het korte “A Song For The People” is een puur folknummer met een vrouwenstem.

“We Animals” klinkt in de eerste noten als een dance-nummer maar gaat gelukkig verder als een duister en donker klinkende track. In het middenstuk is er mooi samenspel met de gitaren en de viool. Het folkgehalte van “Through Wolf’s Eyes” is wat hoger dan gemiddeld, maar dit maakt dit album eigenlijk meer afwisselend! “Walking Dead” daarentegen is een harde en snelle track waar vooral de hakkende riffs in het oor springen. “Forget Me Not” is een wondermooie ballade. Door het gebruik van de piano en een zacht klinkende Oliva doet de song zelfs aan Savatage denken. Dit romantisch rustpunt in het album bevat een mooi instrumentaal tussenstuk waar zelfs invloeden van AOR in te horen zijn! Het einde is dan weer puur vocaal. “Poor Little Baroness” is het best samen te vatten als folk metal op zijn best. In de ballade “The Time Of Your Life” hoor je mooie zang van Damna en de onbekende zangeres. “Chronicles Of A Frozen Era” is het langste nummer op dit album en hier is ook de meeste afwisseling te horen. Zo passeren er akoestische gitaren, klassieke heavy metalriffs, lichte orkestratie op de achtergrond, veel viool, powermetal gitaren, flamencogitaren en een pure shredsolo. Een geweldig nummer dat tot de beste van het album behoort. Het album sluit af in pure Middeleeuwse stijl met veel typische instrumenten uit die tijd. Dit vrolijk instrumentaaltje sluit dit prima album af en maakt dat Elvenking terug is van nooit weggeweest.

Conclusie:
Elvenking zorgt op dit album voor de ideale combinatie van viool, lekkere riffs en spannende composities. De band maakt eigenlijk een melodieuze variant van de folk metal. Doordat ze eigenlijk niet het klassieke pad van die strekking volgen klinken ze verfrissend en gaat het album nooit vervelen. Een leuke plaat om naar te luisteren waarop de broodnodige afwisseling aanwezig is.

Tracklist:

 1. The Loser
 2. I Am The Monster
 3. Midnight Skies, Winter Sighs
 4. A Song For The People
 5. We, Animals
 6. Through Wolf’s Eyes
 7. Walking Dead
 8. Forget-Me-Not
 9. Poor Little baroness
 10. The Time Of Your Life
 11. Chronicles Of A Frozen Era
 12. Ophale

Score: 4 out of 5

Links:

www.elvenking.net
www.rockinc.nl/

Geschreven door Rik Bauters